Kaszotto z cukinią
- Kasza gryczana (100 g)
- Cukinia - 1 sztuka (250 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Cebula - 1 sztuka (90 g)
- Pieczarki - 6 sztuk (120 g)
- Pomidor - 1 sztuka (180 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na kaszotto z cukinią krok po kroku
Ugotuj kaszę według wskazówek na opakowaniu. Umyj wszystkie warzywa.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki, a cukinię w półplasterki. Pomidory przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne i pokrój miąższ w kostkę.
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dopraw przyprawami.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie dodaj kurczaka. Gdy się zrumieni dodaj pozostałe warzywa i duś wszystko razem około 10 minut.
Wsyp gotową kaszę na patelnie i wszystko razem podgotuj około 5 minut.
Przed podaniem posyp świeżą pietruszką.
Więcej informacji na temat kaszotto z cukinią
Kaszotto z cukinią to dobre i pełnowartościowe danie. Ten pyszny pomysł na obiad z kurczakiem na pewno przypadnie Ci do gustu. Jeśli szukasz dania z pieczarkami i pomidorami to jesteś w odpowiednim miejscu.
Użyta w przepisie kasza gryczana dodaje całemu daniu dodatkowego błonnika, białka i witamin. To jedno z produktów zbożowych dozwolonych przy diecie bezglutenowej. Dlatego jest też bezpieczna dla osób chorujących na celiakię. Chociaż kasza gryczana nie powstaje z typowych zbóż, lecz z gryki- rośliny kwitnącej. To kasza bogata w białko, o wartości podobnej do tego pochodzącego z roślin strączkowych. Ma w sobie również dużo błonnika rozpuszczalnego, który ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi.
Użyte w przepisie warzywa dodają daniu witamin i błonnika. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia.
Choć smak cukinii jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.
Pieczarki są najbardziej popularnymi grzybami. Pomimo, że składają się w ponad 90% z wody to zawierają dużo witamin z grupy B. Udowodniono, że składniki takie jak lektyny oraz tyrozynaza zawarte w pieczarkach mają działanie przeciwnowotworowe. Chociaż w kuchni polskiej najczęściej przygotowywane są na ciepło, to również można je spożywać w formie surowej.
Jak zrobić kaszotto z cukinią? Na samym początku ugotuj kaszę gryczaną. W czasie jej gotowania przygotuj cebulę, cukinię, pomidory i pieczarki. A także oczyść i przypraw kurczaka. Na patelni zrumień cebulę i czosnek, dodaj kurczaka i gdy nabierze złotego koloru dodaj pozostałe warzywa i przyprawy. Na koniec dodaj kaszę i wymieszaj. Jak sam/a widzisz, ten przepis na kaszotto z cukinią jest naprawdę szybki i bardzo dobry.
Alergeny w kaszotto z cukinią
Lista alergenów dla kaszotto z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kaszotto z cukinią
Wartości odżywcze kaszotto z cukinią
Choć smak cukinii jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.