Kaszanka z piekarnika
- Kaszanka z kaszą - 6 sztuk (600 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Boczek surowy - 6 plastrów (300 g)
- Chrzan - 3 łyżki (30 g)
Przepis na kaszankę z piekarnika krok po kroku
Przygotuj 6 kawałków folii aluminiowej i rozłóż na stole.
Każdy kawałek posmaruj odrobiną chrzanu.
Kaszankę obtocz w plastrach boczku i połóż na folię.
Dodaj pokrojoną w pióra cebulę i zawiń folię.
Upiecz kaszankę na grillu lub w piekarniku.
Więcej informacji na temat kaszanki z piekarnika
Kaszanka z piekarnika to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj przedstawię Ci szybki i prosty przepis na kaszankę z piekarnika. Dzięki niemu na pewno je pokochasz i będziesz wracać częściej do tej potrawy. Danie to sprawdzi się szczególnie teraz w sezonie grillowym, śmiało możesz zastąpić tradycyjną kiełbasę domową kaszanką z kaszy jęczmiennej.
Zatem, jak upiec kaszankę w piekarniku?
Do jej przygotowania będziesz potrzebować kilku składników takich jak: kaszanka, cebula, chrzan i opcjonalnie plastry boczku, które ja wykorzystałam.
W większości kaszanek znajduje się mix kasz, dzisiaj u mnie znajduje się kasza gryczana, dostarcza nam między innymi lizynę i tryptofan, a także witaminy z grupy B, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, a także wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, magnez, cynk czy jod. Co ważne należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co jest szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Naturalnie kasza gryczana nie zawiera glutenu, co jest istotne dla wszystkich osób z chorobami glutenozależnymi np. celiakia lub dla osób, które z innych przyczyn wykluczają gluten ze swojej codziennej diety.
Często w kaszance możemy spotkać połączenie różnych rodzajów kasz, najczęściej jest to kasza gryczana i jęczmienna.
Ja skorzystałam z gotowych kaszanek, które kupiłam w sklepie, Ty jednak możesz przygotować je samodzielnie. Każda z tych wersji jednak będzie pyszna.
Kaszanka z cebulką to będzie dobry pomysł na obiad lub na kolację.
Skoro już wiesz, jak przygotować domową kaszankę z piekarnika koniecznie wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna, zaledwie po 20 minutach w piekarniku będzie dobra do spożycia.
Mój sprawdzony przepis na kaszankę opisuję nieco niżej, dlatego koniecznie zajrzyj i przekonaj się jakie to proste w przygotowaniu danie.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w kaszance z piekarnika
Lista alergenów dla kaszanki z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kaszanka z kaszą
Wartości odżywcze kaszanki z piekarnika
Kaszankę możesz przygotować samodzielnie w domu, przepis znajduje się w moich innych propozycjach.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.