Kaszanka z patelni
- Kaszanka z kaszą (300 g)
- Cebula (100 g)
- Olej rzepakowy (45 ml)
Przepis na kaszankę z patelni krok po kroku
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.
Dodaj kaszankę i podsmażaj, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego zmięknięcia kaszanki.
Całość przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
Więcej informacji na temat kaszanki z patelni
Kaszanka z patelni będzie doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest smaczna, prosta i bardzo aromatyczna. Można ją przygotować w kilka chwil.
Przepis na kaszankę z patelni to doskonały pomysł na obiad, ale wyjdzie z niej również smaczna kolacja na gorąco. Choć zwykle pojawia się na talerzach forma grillowana, to ta smażona również pysznie smakuje. Wystarczy kilka chwil, by ją przygotować, a ma niesamowity aromat. Kaszanka, choć wygląda jak kiełbasa, nieco się od niej różni. To wyrób wędliniarski, który dla wielu jest propozycją nie do przełknięcia. To dlatego, że składa się na nią kasza, podroby, a także krew. To sprawia, że dla wielu osób wydaje się być nieco odrażająca. Jednak ten przepis pozwala przygotować ją tak, by była niezwykle aromatyczna i po prostu dobra. Sprawdzi się dla wszystkich, którzy jeszcze nigdy nie próbowali tego wyrobu. Wyrób ten popularny jest także w kuchni słowackiej, węgierskiej i niemieckiej. Dawniej kaszanki były niezwykle popularne przy okazji świniobicia, gdyż właśnie wtedy dostępna była świeża krew, która jest częścią tego wyrobu. Do kaszanki zwykle dodaje się kaszy gryczanej, dzięki czemu w większości nie zawiera ona glutenu. Do kaszanki dodaje się wiele różnych podrobów, wszystko zależy, skąd właściwie jest nasza wędlina. Czasami dodaje się do niej także słoniny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kaszankę z patelni, by była pyszna i sycąca, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Najlepiej podawać ją z cebulką. Najlepiej sprawdza się właśnie smażona. Kaszanka podana z cebulą jest smaczna i niezwykle delikatna, sprawdzi się na obiad. Te prosty przepis powie ci jak przygotować ją na szybko, by była idealna. Kaszanka dzięki dodatkowi cebuli jest nieco bardziej słodka. Kaszankę przygotowuje się z patelni, dzięki czemu jest daniem niezwykle szybkim. Wystarczy 10 minut, by można się nią było zajadać. Kaszanka najlepiej smakuje z dodatkiem odrobiny majeranku, to przyprawa, która doskonale komponuje się z kaszą, mięsem i nieco słodkawą cebulą. Jelito pod wpływem obróbki całkowicie się rozwarstwia, dlatego nie trzeba go wcześniej zdejmować. Najlepiej najpierw podsmażyć samą cebulę, by była odpowiednio rumiana.
Alergeny w kaszance z patelni
Lista alergenów dla kaszanki z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kaszanka z kaszą
Wartości odżywcze kaszanki z patelni
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(223g)
Węglowodany
(223g)
Tłuszcze
(223g)
Witaminy
(223g)
Składniki mineralne
(223g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.