Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną
- Kaszanka z kaszą (500 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Kapusta kiszona (300 g)
- Musztarda (100 g)
- Ketchup (120 g)
Przepis na kaszanka z grilla z kapustą kiszoną krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
Kapustę kiszoną pokrój drobno.
Wymieszaj cebulę, kapustę kiszoną i musztardę.
Kaszankę umieść na folii aluminiowej.
Na wierzchu ułóż kapustę, dopraw solą i zwiń w szczelny rulon.
Grilluj przez 20-25 minut.
Kaszankę podawaj w folii z dodatkiem ketchupu.
Więcej informacji na temat kaszanki z grilla z kapustą kiszoną
Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek dla Twojej rodziny. Kaszanka pieczona w folii aluminiowej jest pyszna i świetnie sprawdzi się podana na obiad czy kolację. Najlepsza kaszanka to ta przygotowana w domu lub dobrej jakości kaszanka zakupiona u lokalnego masarza. Przepis na kaszankę z grilla z kapustą kiszoną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kaszanka, cebula, kapusta kiszona, musztarda, sól, ketchup.
Jak zrobić kaszankę z grilla z kapustą kiszoną? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Kapustę kiszoną pokrój drobno. Wymieszaj cebulę, kapustę kiszoną i musztardę. Kaszankę umieść na folii aluminiowej. Na wierzchu ułóż kapustę, dopraw solą i zwiń w szczelny rulon. Grilluj przez 20-25 minut. Kaszankę podawaj w folii z dodatkiem ketchupu.
Kapusta biała, z której przygotowuje się kapustę kiszoną, jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Kapusta jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera także fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów, jest więc odpowiednia dla osób chorujących na cukrzycę. Kaszanka jest wędliną zawierającą kaszę gryczaną lub jęczmienną. Dodatkowo w jej składzie znajduje się krew, która nadaje jej czarnego koloru. Kaszanka jest wyrazista w smaku i ma dość zwartą konsystencję. Kaszanka zawiera sporą ilość tłuszczu nasyconego.
Podsumowując najlepsza kaszanka przygotowana na grillu to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Kaszankę można upiec także w piekarniku lub usmażyć na patelni. Pyszna kaszanka idealnie sprawdzi się podana jako dodatek do piwa lub wódki. Wybierając kaszankę w sklepie, zwróć uwagę na jej skład. Staraj się zawsze wybierać produkty bez dodatku konserwantów i sztucznych wypełniaczy.
Alergeny w kaszance z grilla z kapustą kiszoną
Lista alergenów dla kaszanki z grilla z kapustą kiszoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kaszanka z kaszą
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze kaszanki z grilla z kapustą kiszoną
Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kaszanka jest dość kaloryczna i zawiera sporą ilość tłuszczu, dlatego nie powinny jej w dużych ilościach spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.