Kasza manna z bananem

Opublikowano: 01.09.2021 r., 18:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kasza manna z bananem podana w dwóch miseczkach. Każda z nich udekorowana jest bananem pokrojonym w kawałki i orzechami.
Kasza manna z bananem
Kasza manna z bananem to doskonała propozycja na słodkie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na to smaczne danie.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 15 min
394 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Kasza manna (50 g)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Banan 1 mała sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miseczka

Przepis na kaszę mannę z bananem krok po kroku

Mleko wlej do garnka i zagotuj je. Gdy zacznie wrzeć dodawaj stopniowo kaszę. Całość gotuj na małym ogniu do momentu zgęstnienia kaszy.

Ugotowaną kaszę zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia.

Banany obierz ze skórki i pokrój go w plasterki.

Przestudzoną kaszę przełóż do miseczki, włóż do niej banany i składniki wymieszaj. Wierzch kaszy możesz udekorować plastrami bananów.

Gotowe danie spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na kaszę mannę z bananem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat kaszy manny z bananem

Kasza manna z bananem to doskonały pomysł na śniadanie na słodko dla dzieci oraz dla dorosłych. Doskonale sprawdzi się również jako fit deser serwowany dla najmłodszych. Danie to najlepiej smakuje na ciepło, jednak możesz równie dobrze zabrać je ze sobą do pracy. Pamiętaj jednak by przed spożyciem podgrzać je, np. w mikrofali. Przepis na kaszę manną z bananem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego wykonania potrzebujesz tylko trzech produktów spożywczych do których zaliczymy kaszę manną, mleko spożywcze oraz banana. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

A więc jak zrobić kaszę manną z bananem? Wystarczy, że mleko za gotujesz. Następnie dodasz do niego kaszę, zagotujesz i pozostawisz do ostygnięcia. Do przestudzonej kaszy dodaj następnie pokrojonego banan, a składniki dokładnie wymieszaj. Gotową kaszę manną z bananem podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu lub podgrzej ją bezpośrednio przed spożyciem. Aby wzbogacić danie możesz dodać do niego również rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe lub masło orzechowe. Propozycji na urozmaicenie tego dania jest naprawdę bardzo dużo.

Banany, które dodajemy do kaszy manny, to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim potas, który spożywany na odpowiednim poziomie wypływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Dodatkowo banany zawierają pektyny, które mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi. W owocu tym znajdziemy również przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując kasza manna na mleku z dodatkiem banana to doskonała propozycja na słodkie śniadanie serwowane dla dzieci i dorosłych. Doskonale sprawdzi się również jako smaczny podwieczorek. Jest to idealna propozycja dla osób zabieganych, ponieważ przygotowanie tej potrawy nie wymaga zbyt dużo czasu. Dodatkowo przepis jest bardzo prosty, dlatego powinien sobie z nim poradzić każdy. Kasza manna z bananem to również doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych.

Alergeny w kaszy mannie z bananem

Lista alergenów dla kaszy manny z bananem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze kaszy manny z bananem

na 100g gotowej potrawy

Kasza manna z bananem to doskonała propozycja na smaczne śniadanie lub podwieczorek. Jest to doskonałe źródło białka, które wypływa na sytość potrawy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
98.50
394.00
Białko (g)
3.95
15.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
17.87
71.47
Węglowodany przyswajalne (g)
16.73
66.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
4.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
1.40
5.61
Tłuszcze nasycone (g)
1.02
4.08
Tłuszcze nienasycone (g)
0.38
1.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.27
1.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.43
Cholesterol (mg)
5.00
20.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
52.62
210.50
Witamina B6 (mg)
0.14
0.57
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
1.38
Witamina C (mg)
2.30
9.20
Witamina D (µg (mcg))
0.69
2.75
Retinol (µg (mcg))
51.88
207.50
Tiamina (mg)
0.08
0.32
Ryboflawina (mg)
0.27
1.06
Niacyna (mg)
0.57
2.26
Foliany (µg (mcg))
15.25
61.00
Beta karoten (µg (mcg))
8.38
33.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
24.75
99.00
Potas (mg)
212.12
848.50
Wapń (mg)
82.12
328.50
Fosfor (mg)
86.88
347.50
Magnez (mg)
20.12
80.50
Żelazo (mg)
0.22
0.88
Cynk (mg)
0.44
1.75
Miedź (mg)
0.04
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszy manny z bananem 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszy manny z bananem

Koszt składników
5.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
50 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Banan
100 g
1 mała sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Koszt składników
5.30