Kasza manna na mleku
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Kasza manna - 4 łyżki (40 g)
- Maliny mrożone - 1 garść (60 g)
- Migdały - płatki - 2 łyżki (20 g)
Przepis na kaszkę manną na mleku krok po kroku
Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj.
Stopniowo wsypuj kaszkę mannę, wciąż mieszając.
Gdy kaszka zacznie gęstnieć, dodaj mrożone owoce i podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
Przełóż kaszkę do miseczki, dodaj posiekane migdały.
Więcej informacji na temat kaszki mannie na mleku
Kaszka manna na mleku to dla jednych zmora z dzieciństwa dla drugich z kolei to przyjemne wspomnienie beztroskich czasów. Dla mnie osobiście to danie, którego w dzieciństwie nie jadłam, natomiast w życiu dorosłym bardzo często do niego wracam. Jest to dla mnie najszybszy i najprostszy pomysł na śniadanie, kolację lub słodką przekąskę w ciągu dnia. W zależności od ochoty przygotowuję kaszę na mleku lub na napoju roślinnym, stawiam na moje ulubione owoce i dodatek zdrowych tłuszczy w postaci orzechów.
Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na kaszę manną na mleku, przekonaj się sam, jaka jest pyszna. Będzie to świetny pomysł na śniadanie nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych. Zaopatrz się w szklankę mleka, maliny i migdały. Owoce możesz dowolnie zamieniać, jeśli zależy Ci, na niskim indeksie glikemicznym skorzystaj z owoców jagodowych takich jak: maliny, jagody, borówki czy truskawki. Podobnie z orzechami, śmiało możesz wybrać swoje ulubione, każdy rodzaj orzechów będzie dobry
Jak już wspomniałam mleko krowie, możesz zastąpić dowolnym rodzajem napoju roślinnego, pamiętaj jednak, aby sprawdzić jego skład. Nie powinno mieć dodatku cukru.
Zatem, jak zrobić kaszkę manną na mleku?
Wystarczy, że wlejesz mleko do rondelka i delikatnie podgrzejesz, następnie stopniowo dodawaj kaszę. Ważne jest, aby wciąż mieszać, na końcu dodaj mrożone owoce i wymieszaj całość. Kaszkę podawaj z posiekanymi orzechami.
Sam widzisz jakie to proste i szybkie, smaczna kaszka na słodko powstaje w 10 minut.
Jeśli potrzebujesz dodatku cukru, skorzystaj z jego zamiennika lub miodu. Dobrym zamiennikiem cukru jest ksylitol, erytrytol lub stewia, dostaniesz je w każdym sklepie.
Warto dodać, że kaszka manna charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do których należy insulinooporność czy cukrzyca typu 2.
Skoro już wiesz jak ugotować kaszę manną na mleku, spróbuj samodzielnie i przygotuj ją nie tylko dla najmłodszych członków rodziny, ale też dla tych starszych.
Alergeny w kaszce mannie na mleku
Lista alergenów dla kaszki mannie na mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki
Wartości odżywcze kaszki mannie na mleku
Kaszkę mannę możesz przygotować na napoju roślinnym z dodatkiem Twoich ulubionych owoców.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.