Kasza jaglana z jabłkami
- Kasza jaglana (300 g)
- Jabłko - 2 małe sztuki (300 g)
- Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
- Rodzynki (100 g)
- Cukier - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Przepis na kasza jaglana z jabłkami krok po kroku
Kaszę umieść w garnku, wlej mleko i gotuj przez około 20 minut na wolnym ogniu.
Jabłko obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj rodzynki, jabłka i cukier na patelnię.
Smaż jabłka przez 5-6 minut, na koniec dodaj cynamon.
Kaszę wyłóż do miseczek, a na jej wierzch ułóż jabłka prażone.
Więcej informacji na temat kaszy jaglanej z jabłkami
Kasza jaglana z jabłkami to doskonały pomysł na pyszny deser. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc deser może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię lub osoby mające nadwrażliwość na ten składnik pokarmowy. Przepis na kaszę jaglaną z jabłkami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby go przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza jaglana, mleko, masło, jabłka, cukier, cynamon, rodzynki.
Jak zrobić kaszę jaglaną z jabłkami? Kaszę umieść w garnku, wlej mleko i gotuj przez około 20 minut na wolnym ogniu. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj rodzynki, jabłka i cukier na patelnię. Smaż jabłka przez 5-6 minut, na koniec dodaj cynamon. Kaszę wyłóż do miseczek, a na jej wierzch ułóż jabłka prażone.
Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też wspaniałym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność. Zawierają także składniki mineralne takie jak magnez, potas, wapń czy fosfor. Przyprawy korzenne takie jak cynamon mają działanie bakteriobójcze. Warto sięgać po nie jak najczęściej. Szczególnie zimą, gdy nasza odporność jest narażona na niską temperaturę oraz wilgoć. Cynamon ma również silne właściwości rozgrzewające, dlatego jest bardzo dobrym dodatkiem do zimowej herbaty. Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym. Kasza jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest zbyt dobrym pokarmem dla osób chorujących na cukrzycę.
Podsumowując kasza jaglana z jabłkami doskonale sprawdzi się na śniadanie lub jako pyszny deser. Kasza nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją także przechowywać w lodówce i spożywać na zimno.
Alergeny w kaszy jaglanej z jabłkami
Lista alergenów dla kaszy jaglanej z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze kaszy jaglanej z jabłkami
Kasza jaglana z jabłkami to zdrowe danie zawierające sporą ilość błonnika pokarmowego. Jabłka zawierają także kwasy owocowe, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Dodatek cynamonu wzbogaca danie w substancje o działaniu bakteriobójczym.
Energia i białka
(310g)
Węglowodany
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy
(310g)
Składniki mineralne
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.