Przepis na kaszę bulgur z warzywami krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Zeszklij cebulę pokrojoną w pióra i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie dodaj pokrojoną w półksiężyce cukinię i paprykę pokrojoną w słupki. Podsmażaj max 5 minut.

Dodaj passatę pomidorową, dopraw danie do smaku, gotuj około 10 minut.

Warzywa podawaj z ugotowaną kaszą bulgur.

Często zadawane pytania

kasza bulgur z warzywami
Kasza bulgur z warzywami
Koszt przygotowania dania
12.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
428 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
55

Kasza bulgur z warzywami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kaszy bulgur z warzywami

Kasza bulgur w ostatnim czasie zyskała na popularności w Polsce. Pochodzi ona z Bliskiego Wschodu, zyskała na popularności między innymi dzięki swoim walorom zdrowotnym i łatwości przygotowywania. Kasza jest dobra w smaku, a przez wielu uważana za produkt fit.

Kasza bulgur charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insuinooporność, cukrzyca typu 2) nie będzie ona powodowała gwałtownego wyrzutu insuliny, mówiąc kolokwialnie.

Jest wytwarzana z pszenicy durum, co oznacza, że jest produktem zawierającym gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać z produktów bezglutenowych i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Ziarna kaszy to cenne źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kaszę bulgur z warzywami, który wykonasz w około 20 minut. Będzie to świetny pomysł na lunch czy na obiad dla całej Twojej rodziny.

Do wykonania całego obiadu będziesz potrzebować kaszy bulgur i dowolnych warzyw.

Ja zdecydowałam się na cukinię, paprykę i oczywiście dodatek cebuli i czosnku. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam zwiększyć odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Dokładnie jak zrobić kaszę bulgur z warzywami opisuję nieco niżej.

Rzuć okiem i zobacz, w jak szybki i prosty sposób możesz przygotować dietetyczny obiad.

Kasza bulgur z warzywami jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa, warto włączyć ją do swojej codziennej diety.

Wartości odżywcze kaszy bulgur z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
122.44 kcal
428.54 kcal
Białko
4.10 g
14.33 g
Fenyloalanina
0.18 mg
0.62 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany w kaszy bulgur z warzywami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
22.39 g
78.35 g
Węglowodany przyswajalne
18.36 g
64.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.03 g
14.11 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
2.76 g
9.66 g
Tłuszcze nasycone
0.68 g
2.38 g
Tłuszcze nienasycone
2.08 g
7.28 g
Tłuszcze jednonasycone
1.37 g
4.80 g
Tłuszcze wielonasycone
0.71 g
2.48 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: kasza bulgur, ser feta.
czytaj dalej
Cholesterol
1.66 mg
5.82 mg

Witaminy w przepisie na kaszę bulgur z warzywami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
28.82 µg (mcg)
100.88 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.72 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
22.49 mg
78.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.69 mg
2.43 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
2.34 µg (mcg)
8.18 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.30 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.35 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.80 mg
6.29 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
21.39 µg (mcg)
74.87 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
288.54 µg (mcg)
1009.90 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kaszę bulgur z warzywami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
75.33 mg
263.64 mg
Potas
300.11 mg
1050.39 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
29.87 mg
104.54 mg
Fosfor
100.74 mg
352.58 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
50.67 mg
177.36 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.17 mg
4.10 mg
Cynk
0.72 mg
2.51 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.58 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszy bulgur z warzywami 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaszy bulgur z warzywami

Lista alergenów dla kaszy bulgur z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kasza bulgur
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania kaszy bulgur z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza bulgur
250 g
1 szklanka
5.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 250 g
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Papryka czerwona
120 g
1 sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ser Feta
20 g
2 plasterki
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Passata pomidorowa
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Koszt składników
39.50
Jak oceniasz przepis na kaszę bulgur z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób