Przepis na kaszę bulgur z warzywami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Zeszklij cebulę pokrojoną w pióra i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie dodaj pokrojoną w półksiężyce cukinię i paprykę pokrojoną w słupki. Podsmażaj max 5 minut.

Dodaj passatę pomidorową, dopraw danie do smaku, gotuj około 10 minut.

Warzywa podawaj z ugotowaną kaszą bulgur.

kasza bulgur z warzywami
Kasza bulgur z warzywami
Koszt przygotowania dania
12.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
428 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
55

Kasza bulgur z warzywami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kaszy bulgur z warzywami

Kasza bulgur w ostatnim czasie zyskała na popularności w Polsce. Pochodzi ona z Bliskiego Wschodu, zyskała na popularności między innymi dzięki swoim walorom zdrowotnym i łatwości przygotowywania. Kasza jest dobra w smaku, a przez wielu uważana za produkt fit.

Kasza bulgur charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insuinooporność, cukrzyca typu 2) nie będzie ona powodowała gwałtownego wyrzutu insuliny, mówiąc kolokwialnie.

Jest wytwarzana z pszenicy durum, co oznacza, że jest produktem zawierającym gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać z produktów bezglutenowych i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Ziarna kaszy to cenne źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kaszę bulgur z warzywami, który wykonasz w około 20 minut. Będzie to świetny pomysł na lunch czy na obiad dla całej Twojej rodziny.

Do wykonania całego obiadu będziesz potrzebować kaszy bulgur i dowolnych warzyw.

Ja zdecydowałam się na cukinię, paprykę i oczywiście dodatek cebuli i czosnku. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam zwiększyć odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Dokładnie jak zrobić kaszę bulgur z warzywami opisuję nieco niżej.

Rzuć okiem i zobacz, w jak szybki i prosty sposób możesz przygotować dietetyczny obiad.

Kasza bulgur z warzywami jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa, warto włączyć ją do swojej codziennej diety.

Wartości odżywcze kaszy bulgur z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
122.44 kcal
428.54 kcal
Białko
4.10 g
14.33 g
Fenyloalanina
0.18 mg
0.62 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany w kaszy bulgur z warzywami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
22.39 g
78.35 g
Węglowodany przyswajalne
18.36 g
64.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.03 g
14.11 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
2.76 g
9.66 g
Tłuszcze nasycone
0.68 g
2.38 g
Tłuszcze nienasycone
2.08 g
7.28 g
Tłuszcze jednonasycone
1.37 g
4.80 g
Tłuszcze wielonasycone
0.71 g
2.48 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: kasza bulgur, ser feta.
czytaj dalej
Cholesterol
1.66 mg
5.82 mg

Witaminy w przepisie na kaszę bulgur z warzywami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
28.82 µg (mcg)
100.88 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.72 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
22.49 mg
78.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.69 mg
2.43 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
2.34 µg (mcg)
8.18 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.30 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.35 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.80 mg
6.29 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
21.39 µg (mcg)
74.87 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
288.54 µg (mcg)
1009.90 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kaszę bulgur z warzywami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
75.33 mg
263.64 mg
Potas
300.11 mg
1050.39 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
29.87 mg
104.54 mg
Fosfor
100.74 mg
352.58 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
50.67 mg
177.36 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.17 mg
4.10 mg
Cynk
0.72 mg
2.51 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.58 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszy bulgur z warzywami 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaszy bulgur z warzywami

Lista alergenów dla kaszy bulgur z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kasza bulgur
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania kaszy bulgur z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza bulgur
250 g
1 szklanka
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 250 g
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Papryka czerwona
120 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ser Feta
20 g
2 plasterki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Passata pomidorowa
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Liczba porcji:
Koszt składników
39.50
Jak oceniasz przepis na kaszę bulgur z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób