Kasza bulgur z warzywami
- Kasza bulgur - 1 szklanka (250 g)
- Cukinia - 1 sztuka (300 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (120 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Ser Feta - 2 plasterki (20 g)
- Passata pomidorowa - 1 szklanka (250 g)
Przepis na kaszę bulgur z warzywami krok po kroku
Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
Zeszklij cebulę pokrojoną w pióra i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie dodaj pokrojoną w półksiężyce cukinię i paprykę pokrojoną w słupki. Podsmażaj max 5 minut.
Dodaj passatę pomidorową, dopraw danie do smaku, gotuj około 10 minut.
Warzywa podawaj z ugotowaną kaszą bulgur.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat kaszy bulgur z warzywami
Kasza bulgur w ostatnim czasie zyskała na popularności w Polsce. Pochodzi ona z Bliskiego Wschodu, zyskała na popularności między innymi dzięki swoim walorom zdrowotnym i łatwości przygotowywania. Kasza jest dobra w smaku, a przez wielu uważana za produkt fit.
Kasza bulgur charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insuinooporność, cukrzyca typu 2) nie będzie ona powodowała gwałtownego wyrzutu insuliny, mówiąc kolokwialnie.
Jest wytwarzana z pszenicy durum, co oznacza, że jest produktem zawierającym gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać z produktów bezglutenowych i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Ziarna kaszy to cenne źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kaszę bulgur z warzywami, który wykonasz w około 20 minut. Będzie to świetny pomysł na lunch czy na obiad dla całej Twojej rodziny.
Do wykonania całego obiadu będziesz potrzebować kaszy bulgur i dowolnych warzyw.
Ja zdecydowałam się na cukinię, paprykę i oczywiście dodatek cebuli i czosnku. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam zwiększyć odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Dokładnie jak zrobić kaszę bulgur z warzywami opisuję nieco niżej.
Rzuć okiem i zobacz, w jak szybki i prosty sposób możesz przygotować dietetyczny obiad.
Kasza bulgur z warzywami jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa, warto włączyć ją do swojej codziennej diety.
Alergeny w kaszy bulgur z warzywami
Lista alergenów dla kaszy bulgur z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kasza bulgur
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze kaszy bulgur z warzywami
Kasza bulgur charakteryzuje się niskim IG, dlatego będzie bezpieczna dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, zawiera ona w swoim składzie gluten, dlatego osoby z chorobami glutenozależnymi powinny jej unikać.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.