- Kasza bulgur 250 g 1 szklanka
- Piersi kurczaka bez skóry 200 g 1 sztuka
- Cukinia 300 g 1 sztuka
- Papryka czerwona 120 g 1 sztuka
- Pieczarki 120 g 2 garści
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
Przepis na kaszę bulgur z kurczakiem krok po kroku
Pierś z kurczaka dokładnie umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i dopraw do smaku.
Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym usmaż mięso, po chwili dodaj pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodaj pokrojoną w półksiężyce cukinię, paprykę pokrojoną w słupki i pieczarki przekrojone na pół.
Na końcu dodaj ugotowaną kaszę, całość wymieszaj.

-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Filet z indyka
-
Dietetyczny obiad
Informacje dietetyczne - kasza bulgur z kurczakiem
Wartości odżywcze kaszy bulgur z kurczakiem
Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej, pomiń z mojego przepisu kurczaka.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kaszy bulgur z kurczakiem
Lista alergenów dla kaszy bulgur z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kasza bulgur
Więcej informacji na temat kaszy bulgur z kurczakiem
Kasza bulgur z kurczakiem to świetny pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad dla Ciebie i całej rodziny. Kasza bulgur pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale w ostatnich latach zyskała na popularności w Polsce, głównie dzięki swoim walorom zdrowotnym i łatwości przygotowywania. Kasza jest dobra w smaku, a przez wielu uważana za produkt fit.
Kasza bulgur charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2), nie będzie ona powodowała gwałtownego wyrzutu insuliny, mówiąc kolokwialnie.
Jest wytwarzana z pszenicy durum, co oznacza, że jest produktem zawierającym gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten.
Dania z kaszą bulgur są proste, a dzięki niej szybko przygotujesz pyszne wegetariańskie dania, ale nie tylko, kaszę możesz przygotować też z mięsem.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kaszę bulgur z kurczakiem. Do jego przygotowania będziesz potrzebować dowolnych warzyw, ja postawiłam na paprykę, cukinie, pieczarki i dodatek cebuli i czosnku, który dodaje do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno–zimowym. Oczywiście mięsny dodatek, w tym przypadku, będzie to pierś z kurczaka.
Wystarczy, że kaszę ugotujesz w lekko osolonej wodzie.
Kurczaka dokładnie umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki, podsmaż na patelni z mocno rozgrzanym olejem rzepakowym. Po chwili dodaj pokrojone warzywa, cebulę i czosnek.
Całość dopraw świeżymi ziołami do smaku i duś pod przykryciem przez 10 minut, aż wszystkie składniki zmiękną i połączą się. Delikatne mięso z kurczaka i warzywa podawaj z kaszą. Sam widzisz, jaki to prosty przepis na naprawdę dobre danie.
Skoro już wiesz jak zrobić kaszę bulgur z kurczakiem, przygotuj to zdrowe danie na obiad dla całej Twojej rodziny.
Szacunkowy koszt przygotowania kaszy bulgur z kurczakiem
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023