Kasza bulgur z cukinią

Opublikowano: 19.01.2022 r., 8:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kasza bulgur z cukinią posypana natką pietruszki podana na talerzu.
Kasza bulgur z cukinią
Kasza bulgur z cukinią to doskonała propozycja na pyszne jarskie danie na obiad. Kasza może być także dodatkiem do obiadu z dodatkiem mięsa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
843 kcal
Kcal w porcji
335 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kasza bulgur (400 g)
  • Cukinia 1 średnia sztuka (400 g)
  • Masło klarowane (200 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 duży pęczek (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, skórka z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, mięta świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kasza bulgur z cukinią krok po kroku

Kaszę wsyp do garnka, wlej wodę dodaj sól, liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj kaszę na średnim ogniu przez około 20 minut.

Odcedź kaszę.

Obierz z łupiny cebulę i pokrój w kostkę.

Pokrój w kostkę cukinię.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Dodaj na patelnię cukinię i smaż, aż się lekko zarumieni.

Dodaj kaszę na patelnie i wymieszaj z resztą składników.

Dopraw całość solą, pieprzem skórką z cytryny i posiekaną miętą oraz koprem.

Jak oceniasz przepis na kasza bulgur z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat kaszy bulgur z cukinią

Dobra kasza bulgur z cukinią to świetny pomysł na wege danie. Kasz sprawdzi się na obiad typu wege lub jako dodatek do posiłku z mięsem, lub rybą. Przepis na kaszę bulgur z cukinią jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kaszy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza bulgur, cukinia, cebula, koper, masło klarowane, sól, pieprz, skórka z cytryny, mięta, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić kaszę bulgur z cukinią? Kaszę wsyp do garnka, wlej wodę, dodaj sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj kaszę na średnim ogniu przez około 20 minut. Odcedź kaszę. Obierz z łupiny cebulę i pokrój w kostkę. Pokrój w kostkę cukinię. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię cukinię i smaż, aż się lekko zarumieni. Dodaj kaszę na patelnie i wymieszaj z resztą składników. Dopraw całość solą, pieprzem skórką z cytryny i posiekaną miętą oraz koprem.

Kasza bulgur to kasza, którą produkuje się z pszenicy. Znana od starożytności kasza zawiera wiele cennych składników mineralnych takich jak potas czy fosfor. Kasza ma bardzo dużą zawartość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit. A także pomaga w usuwaniu nadmiaru cholesterolu z krwi. Kasza bulgur jest także bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Kasza ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera dużo kalorii. Można ją wykorzystywać do przygotowywania zup, sałatek i warzywnych zapiekanek. Cukinia jest warzywem nieco przypominającym w smaku ogórka, ma jednak bardziej zwartą konsystencję. Można ją spożywać na surowo oraz smażyć i grillować. Cukinia jest źródłem witamin C, K, PP oraz składników mineralnych takich jak potas, magnez czy żelazo. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny.

Podsumowując łatwa do zrobienia kasza to prosty przepis na smaczny obiad. Wegetariańska kasza jest pyszna i będzie smakowała nawet najbardziej wybrednym domownikom. Kasza bulgur to świetny pomysł na przekonanie dzieci do jedzenia kaszy. Kaszę możesz przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w kaszy bulgur z cukinią

Lista alergenów dla kaszy bulgur z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kasza bulgur
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze kaszy bulgur z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Kasza bulgur z cukinią to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kasza jest cennych źródłem składników mineralnych oraz wielu witamin. Ma niski indeks glikemiczny i zawiera niewielką ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kcal)
251.73
843.30
Białko (g)
4.38
14.67
Fenyloalanina (mg)
0.19
0.63
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany (g)
25.88
86.69
Węglowodany przyswajalne (g)
21.40
71.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.47
14.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz (g)
15.47
51.84
Tłuszcze nasycone (g)
10.27
34.41
Tłuszcze nienasycone (g)
5.20
17.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.41
14.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.79
2.65
Cholesterol (mg)
44.78
150.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A (µg (mcg))
139.88
468.60
Witamina B6 (mg)
0.18
0.61
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.54
31.95
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.48
1.59
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
122.99
412.00
Tiamina (mg)
0.10
0.32
Ryboflawina (mg)
0.08
0.27
Niacyna (mg)
1.73
5.81
Foliany (µg (mcg))
23.96
80.25
Beta karoten (µg (mcg))
66.34
222.25
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód (mg)
10.48
35.10
Potas (mg)
255.76
856.80
Wapń (mg)
27.18
91.05
Fosfor (mg)
109.81
367.85
Magnez (mg)
58.21
195.00
Żelazo (mg)
1.09
3.65
Cynk (mg)
0.74
2.47
Miedź (mg)
0.13
0.43
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszy bulgur z cukinią 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszy bulgur z cukinią

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza bulgur
400 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 g
Cukinia
400 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Masło klarowane
200 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
1 duży pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Koszt składników
28.00