Przepis na kasza bulgur z cukinią krok po kroku
- Kasza bulgur 400 g
- Cukinia 400 g 1 średnia sztuka
- Masło klarowane 200 g
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Koperek ogrodowy świeży 40 g 1 duży pęczek
Kaszę wsyp do garnka, wlej wodę dodaj sól, liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj kaszę na średnim ogniu przez około 20 minut.
Odcedź kaszę.
Obierz z łupiny cebulę i pokrój w kostkę.
Pokrój w kostkę cukinię.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
Dodaj na patelnię cukinię i smaż, aż się lekko zarumieni.
Dodaj kaszę na patelnie i wymieszaj z resztą składników.
Dopraw całość solą, pieprzem skórką z cytryny i posiekaną miętą oraz koprem.
Często zadawane pytania
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański

(liczba kalorii)
Kasza bulgur z cukinią - cechy przepisu
Więcej o kaszy bulgur z cukinią
Dobra kasza bulgur z cukinią to świetny pomysł na wege danie. Kasz sprawdzi się na obiad typu wege lub jako dodatek do posiłku z mięsem, lub rybą. Przepis na kaszę bulgur z cukinią jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kaszy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza bulgur, cukinia, cebula, koper, masło klarowane, sól, pieprz, skórka z cytryny, mięta, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić kaszę bulgur z cukinią? Kaszę wsyp do garnka, wlej wodę, dodaj sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj kaszę na średnim ogniu przez około 20 minut. Odcedź kaszę. Obierz z łupiny cebulę i pokrój w kostkę. Pokrój w kostkę cukinię. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię cukinię i smaż, aż się lekko zarumieni. Dodaj kaszę na patelnie i wymieszaj z resztą składników. Dopraw całość solą, pieprzem skórką z cytryny i posiekaną miętą oraz koprem.
Kasza bulgur to kasza, którą produkuje się z pszenicy. Znana od starożytności kasza zawiera wiele cennych składników mineralnych takich jak potas czy fosfor. Kasza ma bardzo dużą zawartość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit. A także pomaga w usuwaniu nadmiaru cholesterolu z krwi. Kasza bulgur jest także bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Kasza ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera dużo kalorii. Można ją wykorzystywać do przygotowywania zup, sałatek i warzywnych zapiekanek. Cukinia jest warzywem nieco przypominającym w smaku ogórka, ma jednak bardziej zwartą konsystencję. Można ją spożywać na surowo oraz smażyć i grillować. Cukinia jest źródłem witamin C, K, PP oraz składników mineralnych takich jak potas, magnez czy żelazo. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny.
Podsumowując łatwa do zrobienia kasza to prosty przepis na smaczny obiad. Wegetariańska kasza jest pyszna i będzie smakowała nawet najbardziej wybrednym domownikom. Kasza bulgur to świetny pomysł na przekonanie dzieci do jedzenia kaszy. Kaszę możesz przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Wartości odżywcze kaszy bulgur z cukinią
Energia i białka
(335g)
Węglowodany w kaszy bulgur z cukinią
(335g)
Tłuszcze
(335g)
Witaminy w przepisie na kasza bulgur z cukinią
(335g)
Składniki mineralne w przepisie na kasza bulgur z cukinią
(335g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kaszy bulgur z cukinią
Lista alergenów dla kaszy bulgur z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kasza bulgur
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane