Kasza bulgur po turecku

Opublikowano: 26.01.2022 r., 20:08 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kasza bulgur ułożona na brązowym talerzu przystrojona ziołami
Kasza bulgur po turecku
Kasza bulgur po turecku to prosty przepis na dodatek idealny na obiad. Połączenie kaszy i warzyw na ostro na pewno Ci zasmakuje.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
354 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kasza bulgur 1 szklanka (170 g)
  • Cebula 1 sztuka (90 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (230 g)
  • Papryka żółta 1 sztuka (200 g)
  • Pomidory w puszce 1/2 opakowania (150 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Masło 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, chilli
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na kaszę bulgur po turecku krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Je również pokrój w kostkę.

W garnku podgrzej oliwę z masłem. Następnie dodaj cebulę i papryki i smaż, aż się zrumienią.

Dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą i pieprzem, połową łyżeczki chilli i łyżeczką curry. Gotuj chwilę, aż sok delikatnie odparuje.

Wlej do garnka z warzywami dwie szklanki wody i zagotuj.

Gdy woda zacznie wrzeć wsyp kaszę bulgur.

Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn.

Następnie wyłącz palnik, zostaw danie pod przykryciem i odczekaj jeszcze 15 minut.

Podawaj na ciepło. Smacznego!

Jak oceniasz przepis na kaszę bulgur po turecku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kaszy bulgur po turecku

Kasza bulgur po turecku to prosty przepis na dodatek idealny na obiad. Połączenie kaszy i warzyw na ostro na pewno Ci zasmakuje.

Kuchnię turecką można nazwać połączeniem smaków Europy, Azji i Półwyspu Arabskiego. Wynika to przede wszystkim z położenia geograficznego Turcji. Kraj ten jest uznanym producentem oliwy z oliwek, więc i w naszym przepisie nie mogło jej zabraknąć. Nasz przepis na kaszę bulgur po turecku inspirowany jest przepisem na tradycyjny, turecki pilaw. Jest to danie sporządzane z ryżu lub kaszy, warzyw i ewentualnie mięsa (głównie baraniny lub drobiu). W naszej wegetariańskiej odpowiedzi znajdziecie tylko warzywa i kaszę bulgur.

Aby wykonać przepis na kaszę bulgur po turecku oprócz kaszy potrzebne będą papryki, pomidory w puszce, cebula, oliwa i masło. Wszystko przygotujecie na jednej patelni. Na początku podsmażcie na patelni cebulę z paprykami. Dodajcie pomidory i przyprawy: curry oraz chilli i chwilę odparujcie. Następnie wlejcie wodę i gdy całość zacznie wrzeć, wsypcie kaszę. Ze względu na to, że wszystko gotuje się razem, to kasza nabiera niesamowitego smaku i aromatu. Warto po przygotowaniu odstawić danie pod przykryciem na 15 minut, by smaki jeszcze lepiej się przegryzły.

Kasza bulgur zyskuje coraz większą popularność i słusznie, bo jest niezwykle zdrowa. Pozyskuje się ją z pszenicy, dlatego nie jest polecana osobom chorującym na celiakię. Mimo to jest niezwykle bogata w witaminy i minerały. Można w niej znaleźć potas obniżający ciśnienie krwi, magnez, który oddziałuje pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, a także kwas foliowy- witaminę B9 zalecany kobietom w ciąży.

Kasza bulgur to także dobre źródło błonnika. W 100 g ugotowanej kaszy znajduje się go aż 4,5 g. Ze względu na to polecana jest osobom, które chcą być „fit”. Odpowiednia ilość błonnika w diecie wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego, a tym samym sprzyja zmniejszaniu masy ciała. Indeks glikemiczny kaszy bulgur wynosi 46, dlatego jest też dobra dla osób, które powinny pilnować tego parametru.

Ta pyszna kasza bulgur po turecku to świetny pomysł na obiad.

Alergeny w kaszy bulgur po turecku

Lista alergenów dla kaszy bulgur po turecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kasza bulgur
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kaszy bulgur po turecku

na 100g gotowej potrawy

Kasza bulgur jest niezwykle bogata w witaminy i minerały. Można w niej znaleźć potas obniżający ciśnienie krwi, magnez, który oddziałuje pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, a także kwas foliowy- witaminę B9 zalecany kobietom w ciąży.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
118.13
354.38
Białko (g)
3.30
9.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
20.10
60.29
Węglowodany przyswajalne (g)
16.39
49.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.71
11.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.68
11.03
Tłuszcze nasycone (g)
1.24
3.73
Tłuszcze nienasycone (g)
2.43
7.30
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.99
5.97
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
1.33
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.47
7.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
53.56
160.69
Witamina B6 (mg)
0.22
0.66
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina C (mg)
78.30
234.89
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.00
3.01
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.71
23.14
Tiamina (mg)
0.08
0.25
Ryboflawina (mg)
0.07
0.20
Niacyna (mg)
1.69
5.06
Foliany (µg (mcg))
27.66
82.97
Beta karoten (µg (mcg))
482.06
1446.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
37.49
112.48
Potas (mg)
250.55
751.66
Wapń (mg)
19.76
59.28
Fosfor (mg)
79.80
239.41
Magnez (mg)
42.48
127.45
Żelazo (mg)
0.96
2.88
Cynk (mg)
0.55
1.64
Miedź (mg)
0.13
0.40
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszy bulgur po turecku 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszy bulgur po turecku

Koszt składników
42.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza bulgur
170 g
1 szklanka
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.12
Za 170 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Papryka czerwona
230 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Papryka żółta
200 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Pomidory w puszce
150 g
1/2 opakowania
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 150 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
42.80