Käsespätzle

Opublikowano: 10.12.2021 r., 9:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Käsespätzle podane na metalowej patelni stojącej na okrągłej desce.
Käsespätzle
Käsespätzle to tradycyjne danie kuchni austriackiej. Przygotowuje się je na bazie domowej roboty makaronu zapiekanego z serem żółtym. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 20 min
622 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mleko 3,2% (200 ml)
  • Ser gouda (400 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na käsespätzle krok po kroku

W misce umieść jajka, mąkę, sól i mleko, zmiksuj do powstania gładkiego ciasta.

W garnku zagotuj 3 litry wody z łyżką soli.

Łyżką formuj kluski i umieszczaj je w wodzie.

Gotuj, aż wypłyną.

Zetrzyj na tarce ser.

Cebulę obierz z łupiny, posiekaj w pióra i wymieszaj z łyżką cukru.

Ugotowane kluski wymieszaj z serem, wyłóż w naczyniu do zapiekania i wierzch posyp cebulą.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

Posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na käsespätzle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat käsespätzle

Käsespätzle to doskonała propozycja na pyszny obiad wywodzący się z kuchni austriackiej. Przygotowywany na bazie klusek makaronowych i żółtego sera, danie zapieka się w piekarniku i spożywa na ciepło. Przepis na käsespätzle jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia zapiekanki makaronowej z serem potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajko, sól, ser gouda, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier.

Jak zrobić käsespätzle? W misce umieść jajka, mąkę, sól i mleko, zmiksuj do powstania gładkiego ciasta. W garnku zagotuj wodę z solą. Łyżką formuj kluski i umieszczaj je w wodzie. Gotuj, aż wypłyną. Zetrzyj na tarce ser. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra i wymieszaj z łyżką cukru. Ugotowane kluski wymieszaj z serem, wyłóż w naczyniu do zapiekania i wierzch posyp cebulą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Ser gouda jest rodzajem sera żółtego przygotowywanego z mleka krowiego. Ser jest źródłem tłuszczu mlecznego oraz bardzo dużej ilości wapnia. Wapń jest bardzo ważnym pierwiastkiem potrzebnym do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Cebula jest warzywem bogatym w witaminę C oraz inulinę. Inulina jest prebiotykiem, czyli substancją żywiącą nasz mikrobiom. Witamina C jest naturalnym bardzo silnym przeciwutleniaczem, chroni nas przed działaniem wolnych rodników.

Podsumowując pyszne danie, jakim jest käsespätzle doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Domowe kluski możesz zastąpić gotowym makaronem, wtedy danie przygotujesz jeszcze szybciej. Potrawa jest dość kaloryczna, dlatego nie powinny jej spożywać osoby dbające o linię lub na diecie redukcyjnej.

Alergeny w käsespätzle

Lista alergenów dla käsespätzle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser gouda

Wartości odżywcze käsespätzle

na 100g gotowej potrawy

Käsespätzle to kaloryczne danie zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz tłuszczu mlecznego. Nie powinny go spożywać osoby cierpiące na celiakię oraz chorujące na cukrzycę. Możesz przygotować kluski z mąki żytniej, danie będzie miało wówczas więcej błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
230.57
622.54
Białko (g)
12.70
34.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
25.07
67.70
Węglowodany przyswajalne (g)
24.71
66.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
8.83
23.84
Tłuszcze nasycone (g)
5.94
16.04
Tłuszcze nienasycone (g)
2.89
7.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.26
Tiamina (mg)
0.32
0.86
Ryboflawina (mg)
0.30
0.81
Niacyna (mg)
2.07
5.59
Foliany (µg (mcg))
61.52
166.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
224.74
606.80
Potas (mg)
141.02
380.75
Wapń (mg)
204.52
552.21
Fosfor (mg)
214.91
580.25
Magnez (mg)
23.69
63.97
Żelazo (mg)
2.12
5.74
Cynk (mg)
1.54
4.15
Miedź (mg)
0.09
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny käsespätzle 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania käsespätzle

Koszt składników
29.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Ser gouda
400 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
11.20
Za 400 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
29.10