Käsespätzle
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mleko 3,2% (200 ml)
- Ser gouda (400 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na käsespätzle krok po kroku
W misce umieść jajka, mąkę, sól i mleko, zmiksuj do powstania gładkiego ciasta.
W garnku zagotuj 3 litry wody z łyżką soli.
Łyżką formuj kluski i umieszczaj je w wodzie.
Gotuj, aż wypłyną.
Zetrzyj na tarce ser.
Cebulę obierz z łupiny, posiekaj w pióra i wymieszaj z łyżką cukru.
Ugotowane kluski wymieszaj z serem, wyłóż w naczyniu do zapiekania i wierzch posyp cebulą.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
Posyp posiekaną natką pietruszki.
Więcej informacji na temat käsespätzle
Käsespätzle to doskonała propozycja na pyszny obiad wywodzący się z kuchni austriackiej. Przygotowywany na bazie klusek makaronowych i żółtego sera, danie zapieka się w piekarniku i spożywa na ciepło. Przepis na käsespätzle jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia zapiekanki makaronowej z serem potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajko, sól, ser gouda, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier.
Jak zrobić käsespätzle? W misce umieść jajka, mąkę, sól i mleko, zmiksuj do powstania gładkiego ciasta. W garnku zagotuj wodę z solą. Łyżką formuj kluski i umieszczaj je w wodzie. Gotuj, aż wypłyną. Zetrzyj na tarce ser. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra i wymieszaj z łyżką cukru. Ugotowane kluski wymieszaj z serem, wyłóż w naczyniu do zapiekania i wierzch posyp cebulą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Ser gouda jest rodzajem sera żółtego przygotowywanego z mleka krowiego. Ser jest źródłem tłuszczu mlecznego oraz bardzo dużej ilości wapnia. Wapń jest bardzo ważnym pierwiastkiem potrzebnym do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Cebula jest warzywem bogatym w witaminę C oraz inulinę. Inulina jest prebiotykiem, czyli substancją żywiącą nasz mikrobiom. Witamina C jest naturalnym bardzo silnym przeciwutleniaczem, chroni nas przed działaniem wolnych rodników.
Podsumowując pyszne danie, jakim jest käsespätzle doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Domowe kluski możesz zastąpić gotowym makaronem, wtedy danie przygotujesz jeszcze szybciej. Potrawa jest dość kaloryczna, dlatego nie powinny jej spożywać osoby dbające o linię lub na diecie redukcyjnej.
Alergeny w käsespätzle
Lista alergenów dla käsespätzle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Ser gouda
Wartości odżywcze käsespätzle
Käsespätzle to kaloryczne danie zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz tłuszczu mlecznego. Nie powinny go spożywać osoby cierpiące na celiakię oraz chorujące na cukrzycę. Możesz przygotować kluski z mąki żytniej, danie będzie miało wówczas więcej błonnika.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.