Käseschnitte

Opublikowano: 21.12.2021 r., 9:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Käseschnitte podane w czerwonym naczyniu do zapiekania.
Käseschnitte
Käseschnitte to tradycyjne danie kuchni szwajcarskiej. Przygotowuje się je na bazie chleba pszennego, który zapieka się z dodatkami w piekarniku. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Zapiekanie 20 min
930 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Chleb (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Ogórki konserwowe 5 średnich sztuk (200 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (50 g)
  • Miód 2 płaska łyżka stołowa (20 g)
  • Ser gouda (200 g)
  • Musztarda 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Szczypiorek 1 pęczek (20 g)
  • Wino białe wytrawne (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na käseschnitte krok po kroku

Chleb pokrój na kromki.

Namocz go w winie białym.

Pokrój ser żółty na plastry.

Kromkę chleba posmaruj musztardą, przecierem pomidorowym i miodem, ułóż na chlebie plastry sera.

Zapiecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 20 minut.

Plastry boczku podsmaż na patelni, wbij na nie jajko, dopraw solą, pieprzem i usmaż jajko sadzone.

Pokrój w plastry ogórka.

Posiekaj szczypior.

Wyjmij grzankę z piekarnika, umieść na niej jajko sadzone z boczkiem.

Udekoruj ogórkiem i szczypiorem.

Danie najlepiej spożywać na ciepło.

Jak oceniasz przepis na käseschnitte
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat käseschnitte

Käseschnitte to potrawa wywodząca się z kuchni szwajcarskiej. Danie przygotowuje się na bazie zapiekanego z serem i dodatkami chleba. Przepis na käseschnitte jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego szybkiego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: chleb, ser gouda, jajko, boczek, ogórek w occie, wino białe, szczypior, musztarda, przecier pomidorowy, miód.

Jak zrobić käseschnitte? Chleb pokrój na kromki. Najlepiej, jeśli nie będzie bardzo świeży, doskonale sprawdzi się chleb kupiony dwa dni wcześniej. Namocz go w winie białym. Pokrój ser żółty na plastry. Kromkę chleba posmaruj musztardą, przecierem pomidorowym i miodem, ułóż na chlebie plastry sera. Zapiecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Plastry boczku podsmaż na patelni, wbij na nie jajko, dopraw solą, pieprzem i usmaż jajko sadzone. Pokrój w plastry ogórka. Posiekaj szczypior. Wyjmij grzankę z piekarnika, umieść na niej jajko sadzone z boczkiem. Udekoruj ogórkiem i szczypiorem. Danie najlepiej spożywać na ciepło. Nie nadaje się do przechowywania w lodówce.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Chleb pszenny jest najczęściej wybieranym przez nas pieczywem. Najczęściej w sklepach spotkać można pieczywo mieszane pszenno-żytnie, które ma bardziej zwartą konsystencję niż chleb z samej pszenicy. Chleb na zakwasie jest bardzo zdrowy i mogą go spożywać osoby, które z jakiegoś powodu powinny ograniczać spożywanie drożdży.

Podsumowując pyszne grzanki szwajcarskie doskonale sprawdzą się na szybki lunch lub na pożywne śniadanie. Grzanki są dość kaloryczne, dlatego nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Potrawę można przygotować także z chlebem żytnim i dodać ulubione składniki. Można dodać słodkiej konfitury z jabłek lub żurawiny.

Alergeny w käseschnitte

Lista alergenów dla käseschnitte przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze käseschnitte

na 100g gotowej potrawy

Käseschnitte to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Danie jest także źródłem sporej ilości tłuszczu i kalorii, dlatego, jeśli dbasz o linię zjedź mniejszą porcję. Możesz zamienić chleb pszenny na żytni, zmniejszy to indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
206.87
930.91
Białko (g)
12.55
56.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
11.87
53.40
Węglowodany przyswajalne (g)
10.97
49.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
4.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
11.72
52.76
Tłuszcze nasycone (g)
6.41
28.86
Tłuszcze nienasycone (g)
5.31
23.90
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.93
17.70
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
6.20
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
80.02
360.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
63.35
285.07
Witamina B6 (mg)
0.13
0.60
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
2.52
Witamina C (mg)
2.32
10.44
Witamina D (µg (mcg))
0.43
1.92
Witamina E (mg)
0.37
1.66
Brak danych dla: chleb.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
55.98
251.90
Tiamina (mg)
0.18
0.79
Ryboflawina (mg)
0.21
0.97
Niacyna (mg)
2.08
9.36
Foliany (µg (mcg))
33.22
149.48
Beta karoten (µg (mcg))
86.34
388.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
678.71
3054.18
Potas (mg)
179.87
809.41
Wapń (mg)
211.76
952.92
Fosfor (mg)
212.10
954.44
Magnez (mg)
21.24
95.58
Żelazo (mg)
1.17
5.25
Cynk (mg)
1.56
7.04
Miedź (mg)
0.08
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny käseschnitte 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania käseschnitte

Koszt składników
71.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb
150 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Ogórki konserwowe
200 g
5 średnich sztuk
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Przecier pomidorowy z solą
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Miód
20 g
2 płaska łyżka stołowa
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Musztarda
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Szczypiorek
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Wino białe wytrawne
40 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.14
Za 40 ml
Koszt składników
71.90