Przepis na käseschnitte krok po kroku
- Chleb 150 g
- Jajko 2 szt.
- Boczek wędzony bez kości 100 g
- Ogórki konserwowe 200 g 5 średnich sztuk
- Przecier pomidorowy z solą 50 g
- Miód 20 g 2 płaska łyżka stołowa
- Ser gouda 200 g
- Musztarda 30 g 3 płaskie łyżki stołowe
- Szczypiorek 20 g 1 pęczek
- Wino białe wytrawne 40 ml
Chleb pokrój na kromki.
Namocz go w winie białym.
Pokrój ser żółty na plastry.
Kromkę chleba posmaruj musztardą, przecierem pomidorowym i miodem, ułóż na chlebie plastry sera.
Zapiecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 20 minut.
Plastry boczku podsmaż na patelni, wbij na nie jajko, dopraw solą, pieprzem i usmaż jajko sadzone.
Pokrój w plastry ogórka.
Posiekaj szczypior.
Wyjmij grzankę z piekarnika, umieść na niej jajko sadzone z boczkiem.
Udekoruj ogórkiem i szczypiorem.
Danie najlepiej spożywać na ciepło.
-
Zupka serowa
-
Grzanki
-
Zupa krem z groszku
-
Zupa z serków topionych
-
Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
-
Grzanki do zupy
-
Grzanki z piekarnika
-
Grzanki czosnkowe
-
Grzanki z chleba
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Sałatka z grzankami
-
Grzanki z patelni
-
Gulasz z boczniaków
-
Zupa cebulowa Thermomix
-
Grzanki z chleba tostowego
-
Zupa z owoców morza
-
Grzanki francuskie
-
Sałatka z kurczakiem i grzankami
-
Dania z grzankami

(liczba kalorii)
Käseschnitte - cechy przepisu
Więcej o käseschnitte
Käseschnitte to potrawa wywodząca się z kuchni szwajcarskiej. Danie przygotowuje się na bazie zapiekanego z serem i dodatkami chleba. Przepis na käseschnitte jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego szybkiego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: chleb, ser gouda, jajko, boczek, ogórek w occie, wino białe, szczypior, musztarda, przecier pomidorowy, miód.
Jak zrobić käseschnitte? Chleb pokrój na kromki. Najlepiej, jeśli nie będzie bardzo świeży, doskonale sprawdzi się chleb kupiony dwa dni wcześniej. Namocz go w winie białym. Pokrój ser żółty na plastry. Kromkę chleba posmaruj musztardą, przecierem pomidorowym i miodem, ułóż na chlebie plastry sera. Zapiecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Plastry boczku podsmaż na patelni, wbij na nie jajko, dopraw solą, pieprzem i usmaż jajko sadzone. Pokrój w plastry ogórka. Posiekaj szczypior. Wyjmij grzankę z piekarnika, umieść na niej jajko sadzone z boczkiem. Udekoruj ogórkiem i szczypiorem. Danie najlepiej spożywać na ciepło. Nie nadaje się do przechowywania w lodówce.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Chleb pszenny jest najczęściej wybieranym przez nas pieczywem. Najczęściej w sklepach spotkać można pieczywo mieszane pszenno-żytnie, które ma bardziej zwartą konsystencję niż chleb z samej pszenicy. Chleb na zakwasie jest bardzo zdrowy i mogą go spożywać osoby, które z jakiegoś powodu powinny ograniczać spożywanie drożdży.
Podsumowując pyszne grzanki szwajcarskie doskonale sprawdzą się na szybki lunch lub na pożywne śniadanie. Grzanki są dość kaloryczne, dlatego nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Potrawę można przygotować także z chlebem żytnim i dodać ulubione składniki. Można dodać słodkiej konfitury z jabłek lub żurawiny.
Wartości odżywcze käseschnitte
Energia i białka
(450g)
Węglowodany w käseschnitte
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy w przepisie na käseschnitte
(450g)
Składniki mineralne w przepisie na käseschnitte
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w käseschnitte
Lista alergenów dla käseschnitte przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne