Karwaj
- Mąka pszenna typ 500 (1050 g)
- Drożdże suche (10 g)
- Mleko 3,2% (200 ml)
- Cukier (200 g)
- Śmietana 12% (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Olej rzepakowy - do wysmarowania tortownicy (20 ml)
Przepis na karwaj krok po kroku
Oddziel białka od żółtek.
1 kg mąki, śmietanę, mleko oraz drożdże umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
Ubij białka na sztywną pianę.
Do białek dodawaj stopniowo 4 żółtka i stale miksuj. Jedno żółtko pozostaw.
Na końcu, do białek i żółtek wsyp stopniowo cukier i dalej stale miksuj.
Ubite jajka z cukrem dodaj do mąki, drożdży, śmietany i mleka. Wymieszaj delikatnie łyżką.
Ciasto wyrabiaj przez około 15 minut. Możesz wyrabiać dłoniami bądź mikserem z mieszadłami do ciasta drożdżowego.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Tortownicę wysmaruj olejem na dnie i brzegach.
Jak ciasto trochę urośnie, przełóż je do tortownicy. Ponownie przykryj ścierką i odstaw na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik na 140 st. C, około 10 minut przez końcem wyrastania.
W międzyczasie przygotuj ozdoby na tort. Do tego potrzebujesz mąki oraz wody. 50 g mąki wyrób z maksymalnie 30 ml wody.
Ciasto na ozdoby wyłóż na desce do krojenia, rozwałkuj i wytnij nożem lub foremkami różne kształty (serca, ptaki, winogrona, kwiaty itp).
Pozostałym żółtkiem wymieszanym z cukrem z wanilią posmaruj wyrośnięte ciasto.
Na cieście układaj ozdoby.
Piecz ciasto około 50 minut.
-
Ciasto drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto drożdżowe z serem
-
Knedliki
-
Chałka drożdżowa
-
Ruchanki
-
Pide
-
Babka drożdżowa
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Ciasto drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Szybkie ciasto drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Ciasto drożdżowe na słodko
Więcej informacji na temat karwaja
Karwaj to ciasto drożdżowe przypominające chleb weselny. W Polsce znane pod nazwą korowaj. Jest to słodki, drożdżowy wypiek z pięknymi ozdobami. Przepis na karwaja pochodzi z kuchni białoruskiej. Jest to po prostu ciasto drożdżowe, które ozdobione jest wzorkami z masy z mąki i wody. Dzięki temu tort weselny ma dobrze widoczne ozdoby (kontrastująca biel na ciemnobrązowym cieście). Chcesz poznać, w jaki sposób robi się karwaja? To wcale nie jest trudne, ale wymaga dłuższej chwili na przygotowanie.
Korowaj jest to starodawny zwyczaj przygotowania tortu weselnego. Tradycyjnie, pieczony był na dzień przed weselem. Zgodnie z białoruskim zwyczajem, podczas pieczenia korowaja, nie mogło być obecnych przy tym procesie mężczyzn. Pieczony był więc przez kobiety. Korowaj był także przygotowany w Polsce. Karwaj przypominać może zwykły chleb weselny, ale również robiony jest w formie tortu – może mieć nawet kilka pięter. Może mieć przeróżny wygląd – jaki tylko się zamarzy. Ozdoby charakteryzują się tym, że są białe. Powstaje kontrast na tle ciemnego ciasta, które ma zabarwienie brązowe. Wzorki dobre do ozdób to: liście, ptaki, kwiaty, owoce, serce itp. Oryginalnie, w przepisie na korowaj używa się blachy korowajowej.
Gdy chciałbyś zaznać białoruskiego zwyczaju pieczenia karwaja, możesz zrobić to w domu. Przepis na tort jest prosty, ale czasochłonny. Zobacz, jak zrobić karwaja. Wszystkie produkty, oprócz jajek, powinny być w temperaturze pokojowej. Na początku oddziel białka od żółtek. W dużej misce połącz mąkę, śmietanę, mleko (ciepłe) i drożdże. Wszystko wymieszaj. Ubij białka, by były sztywne. Zacznij dodawać 4 żółtka (pamiętaj, by zostawić jedno do wysmarowania ciasta). Dodawaj je stopniowo i stale mieszaj. Następnie dodaj cukier, także stopniowo i miksując bez przerwy. Jajka z cukrem dodaj do ciasta drożdżowego. Zamieszaj łyżką. Czas na wyrabianie ciasta – powinno to trwać około 15 minut. Po tym czasie odstaw ciasto na godzinę. Przygotuj tortownicę – posmaruj ją olejem. Po godzinie przełóż ciasto do tortownicy i odstaw na kolejne 30 minut. Przygotuj ozdoby: mąkę wymieszaj z wodą. Z rozwałkowanego ciasta zrób ozdoby, wycinając różne kształty. Ciasto posmaruj żółtkiem wymieszanym z cukrem z wanilią. Na to ułóż ozdoby. Upiecz ciasto.
*Przepis na karwaja opiera się o użycie drożdży instant. Można do niego użyć drożdży świeżych. Wtedy z ¼ składników ciasta należy zrobić zaczyn z mąki, mleka, drożdży i cukru. W takim wypadku drożdży świeżych należy dodać 20 g.
*Jeśli nie masz blachy korowajowej, upiecz ciasto w tortownicy.
Alergeny w karwaju
Lista alergenów dla karwaja przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze karwaja
Przepis ma wysoki indeks glikemiczny. Jest wysokokaloryczny, ale zawiera zarówno białko, tłuszcz, jak i węglowodany.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.