Kartoffelsalat
- Ziemniaki późne - 10 dużych sztuk (2000 g)
- Cebula czerwona - 2 średnie sztuki (300 g)
- Ogórki konserwowe (400 g)
- Koperek - 1 pęczek (40 g)
- Śmietana 12% (250 g)
- Oliwa z oliwek - 15 łyżek stołowych (150 ml)
Przepis na kartoffelsalat krok po kroku
Ziemniaki umieść w garnku, wlej wodę.
Gotuj przez 30-40 minut do miękkości.
Wystudź i obierz je ze skórki.
Pokrój ziemniaki w kostkę i umieść w misce.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Ogórki pokrój w kostkę.
Posiekaj koper.
Dodaj warzywa do miski i wymieszaj.
W miseczce umieść oliwę z oliwek, śmietanę, sól, pieprz i oregano.
Wymieszaj i dodaj do ziemniaków.
Połącz składniki.
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Sałatka ziemniaczana do grilla
-
Sałatka niemiecka
-
Sałatka ziemniaczana z boczkiem
-
Sałatka szwabska
-
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Sałatka z młodych ziemniaków
-
Niemiecka sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Sałatka jarzynowa z kukurydzą
-
Sałatka ziemniaczana z jajkiem
-
Sałatka na grilla z ziemniakami
-
Sałatka ziemniaczana
Więcej informacji na temat kartoffelsalat
Kartoffelsalat to tradycyjne danie pochodzące z kuchni niemieckiej. Tradycyjna sałatka to bardzo dobry pomysł na dodatek do pieczonego mięsa. Można ją podawać także samodzielnie jako przekąskę. Sałatka ziemniaczana jest lekka i nie zawiera dużej ilości kalorii. Przepis na kartoffelsalat jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula czerwona, ogórek w occie, oliwa z oliwek, koper, sól, pieprz, oregano, ocet jabłkowy, śmietana kwaśna.
Jak zrobić kartoffelsalat? Ziemniaki umieść w garnku, wlej wodę. Gotuj przez 30-40 minut do miękkości. Wystudź i obierz je ze skórki. Pokrój ziemniaki w kostkę i umieść w misce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Ogórki pokrój w kostkę. Posiekaj koper. Dodaj warzywa do miski i wymieszaj. W miseczce umieść oliwę z oliwek, śmietanę, sól, pieprz i oregano. Wymieszaj i dodaj do ziemniaków. Połącz składniki.
Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby. Ziemniaki zawierają dużą ilość potasu i błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit.
Podsumowując sałatka ziemniaczana jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Niemiecka sałatka jest lekka i zawiera mniej kalorii niż tradycyjna sałatka warzywna. Najlepsza sałatka wychodzi z młodych ziemniaków. Pyszna domowa sałatka może być podana na ciepło lub na zimno.
Alergeny w kartoffelsalat
Lista alergenów dla kartoffelsalat przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze kartoffelsalat
Kartoffelsalat to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Pyszna sałatka zawiera także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jest ona świetnym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(310g)
Węglowodany
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy
(310g)
Składniki mineralne
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.