Kartacze z surowym mięsem

Opublikowano: 07.10.2021 r., 7:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kartacze na talerzu ze sztućcami
Kartacze z surowym mięsem
Kartacze z surowym mięsem to tradycyjne danie kuchni Polskiej zwyczajowo podawane z dodatkiem podsmażonej na oleju cebuli lub boczku. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 20 min
343 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne - 15 średnich sztuk (1500 g)
  • Mąka ziemniaczana - Pół szklanki (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mięso mielone wołowe (350 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (350 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kartacze z surowym mięsem krok po kroku

Kilogram ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, resztę ugotuj w mundurkach. Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę aby pozbyć się z niej wody.

Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dwie masy ziemniaczane, dopraw je solą i dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej.

Przygotuj mięso do faszerowania kartaczy. W misce umieść mielone mięso, zetrzyj na tarce cebulę, dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, dodaj jajka i wyrabiaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz z mięsa (około 1 łyżkę). Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz. Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze. Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać. Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze.

Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać. Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.

Jak oceniasz przepis na kartacze z surowym mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kartaczy z surowym mięsem

Kartacze z surowym mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej przygotowywane poprzez połączenie gotowanych i surowych tartych ziemniaków. Najczęściej przygotowywane z surowym mięsem mielonym, najczęściej podawane na obiad z dodatkiem okrasy z cebuli lub boczku. Przepis na kartacze z surowym mięsem jest łatwy lecz czasochłonny, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania kartaczy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso mielone wołowe, mięso mielone wieprzowe, jajko, cebula, sól, pieprz, pieprz ziołowy.

Jak zrobić kartacze z surowym mięsem? Kilogram ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, resztę ugotuj w mundurkach. Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę aby pozbyć się z niej wody. Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dwie masy ziemniaczane, dopraw je solą i dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej. Przygotuj mięso do faszerowania kartaczy. W misce umieść mielone mięso, zetrzyj na tarce cebulę, dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym dodaj jajka i wyrób aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz z mięsa (około 1 łyżkę). Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz. Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej. W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze. Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać. Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz. Podawaj z kleksem śmietany lub okrasą z podsmażonej na oleju rzepakowym cebuli i boczku.

Podsumowując pomysł na obiad z wykorzystaniem ciasta z gotowanych ziemniaków to dobre danie dla całej rodziny. Pyszne kartacze możesz przechowywać przez 2-3 dni o ile coś zostanie i odsmażać na patelni i podawać z domowej roboty ketchupem.

Alergeny w kartaczach z surowym mięsem

Lista alergenów dla kartaczy z surowym mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze kartaczy z surowym mięsem

na 100g gotowej potrawy

Kartacze z surowym mięsem to ziemniaczane danie zawierające dużo błonnika i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jeśli podasz kartacze z wody bez dodatku okrasy w postaci oleju z cebulą lub boczkiem będzie to stosunkowo niskokaloryczne danie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
137.28
343.19
Białko (g)
6.77
16.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
14.08
35.20
Węglowodany przyswajalne (g)
12.52
31.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.56
3.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
5.99
14.97
Tłuszcze nasycone (g)
2.93
7.34
Tłuszcze nienasycone (g)
3.05
7.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.61
6.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
1.11
Cholesterol (mg)
35.54
88.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
7.70
19.24
Witamina B6 (mg)
0.32
0.79
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
1.07
Witamina C (mg)
12.22
30.55
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.25
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.70
19.24
Tiamina (mg)
0.17
0.41
Ryboflawina (mg)
0.09
0.24
Niacyna (mg)
1.95
4.88
Foliany (µg (mcg))
14.54
36.35
Beta karoten (µg (mcg))
1.60
4.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
28.68
71.70
Potas (mg)
379.27
948.17
Wapń (mg)
17.56
43.91
Fosfor (mg)
95.97
239.92
Magnez (mg)
22.04
55.10
Żelazo (mg)
1.01
2.51
Cynk (mg)
1.14
2.85
Miedź (mg)
0.09
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny kartaczy z surowym mięsem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kartaczy z surowym mięsem

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
15 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Mąka ziemniaczana
100 g
Pół szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mięso mielone wołowe
350 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
9.62
Za 350 g
Mięso mielone wieprzowe
350 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 350 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Koszt składników
39.00