Kartacze z serem

Opublikowano: 20.07.2021 r., 13:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kartacze z serem podane na talerzyku i udekorowane cebulą i koperkiem.
Kartacze z serem
Kartacze z serem to danie niezwykle ciekawe, a przy tym bardzo smaczne. Kluski wypełnione smacznym twarogiem, będą świetnym wyborem na pożywny obiad czy kolację.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 20 min
345 kcal
Kcal w porcji
345 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne (1500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka ziemniaczana 6 czubatych łyżek (120 g)
  • Ser twarogowy półtłusty (350 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duży garnek, tarka, praska do ziemniaków

Przepis na kartacze z serem krok po kroku

1 kilogram ziemniaków obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Pozostałe ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach. Dokładnie odcedź je z nadmiaru wody, inaczej kartacze nie wyjdą.

Ugotowane ziemniaki dobrze odcedź , przeciśnij przez praskę i wymieszaj z surowymi. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wbij jajka. Do ciasta dodaj odrobinę soli i zagnieć jednolite ciasto.

W dużej misce rozgnieć widelcem twaróg. Dopraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem.

Z ciasta odrywaj dość duże kawałki i spłaszczaj je w dłoni. Na środku umieść porcję twarogu. Całość sklej formując podłużne kluski.

Do dużego garnka nalej 3 litry wody i zagotuj. Dodaj odrobinę soli.

Kartacze wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj 10 minut od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na kartacze z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kartaczy z serem

Kartacze z serem to potrawa, która niezwykle popularna jest na Mazurach czy Suwalszczyźnie, a także Litwie. Inaczej bywają nazywane cepelinami. Kartacze to podłużne kluski, które wykonuje się z ziemniaków i dodaje się do nich różne rodzaje farszy. Najbardziej popularne są te z dodatkiem mięsa, jednak wersja jarska jest równie smaczna i sycąca, dlatego warto się pokusić o ich samodzielne przygotowanie w domu. Mogą wydawać się daniem niezwykle skomplikowanym, jednak ich wykonanie jest podobne czy wszystkich innych mącznych wyrobów. Przygotowane w taki sposób są bezglutenowe, dlatego sprawdzą się świetnie nawet da osób na diecie bezglutenowej. To danie nie tylko wyglądające pięknie, ale również niesamowicie smaczne.

Przepis na kartacze z serem, wbrew temu co może się wydawać, wcale nie jest skomplikowany czy pracochłonny. Kartacze można stworzyć w naprawdę szybki sposób, jednak warto wcześniej przygotować ziemniaki, gdyż one gotują się najdłużej. W tym przepisie łączy się surowe ziemniaki wraz z ugotowanymi, tak by powstało zwarte ciasto. W niektórych przepisach używa się większej ilości surowych ziemniaków, jednak nie jest to polecane, gdyż wtedy ciężej jest stworzyć ciasto o odpowiedniej konsystencji.

Kartacze z twarogiem są daniem naprawdę smacznym i sycącym. Warto wybierać do niego twaróg półtłusty lub o obniżonej zawartości tłuszczu, by całość była bardziej fit. Twaróg dobrze jest odpowiednio doprawić, by całość była bardziej smaczna. Można również przygotować je w wersji na słodko. Wystarczy do sera dodać cukru waniliowego, by podkręcić jego smak, można też użyć twarogu sernikowego.

Tak przygotowane kartacze są niezwykle pyszne, dlatego zasmakują nawet największemu krytykowi. Te kluski z serem białym, będą świetną alternatywą dla tradycyjnych pyz czy nawet pierogów. Są daniem pysznym, choć wciąż mało popularnym.

Serowy farsz do kartaczy jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Choć najlepiej smakuje bez zbędnych dodatków, to można do niego dodawać również ulubione zioła i przyprawy, by jak najbardziej dopracować go do swoich preferencji. To danie świetnie sprawdzi się na obiad. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić kartacze z serem białym, które skradną serca wszystkich domowników.

Alergeny w kartaczach z serem

Lista alergenów dla kartaczy z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty

Wartości odżywcze kartaczy z serem

na 100g gotowej potrawy

To dobry pomysł na zdrowe danie, świetnie sprawdzi się na diecie bezglutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(345g)
Energia (kcal)
100.18
345.61
Białko (g)
4.41
15.21
Fenyloalanina (mg)
0.17
0.60
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(345g)
Węglowodany (g)
18.02
62.17
Węglowodany przyswajalne (g)
16.17
55.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.85
6.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(345g)
Tłuszcz (g)
1.31
4.52
Tłuszcze nasycone (g)
0.83
2.85
Tłuszcze nienasycone (g)
0.49
1.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.33
1.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.55
Cholesterol (mg)
22.53
77.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(345g)
Witamina A (µg (mcg))
14.69
50.67
Witamina B6 (mg)
0.28
0.96
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.41
Witamina C (mg)
14.43
49.77
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.42
Witamina E (mg)
0.09
0.31
Retinol (µg (mcg))
14.52
50.09
Tiamina (mg)
0.08
0.27
Ryboflawina (mg)
0.08
0.26
Niacyna (mg)
0.99
3.41
Foliany (µg (mcg))
16.76
57.84
Beta karoten (µg (mcg))
2.74
9.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(345g)
Sód (mg)
68.01
234.65
Potas (mg)
388.98
1341.98
Wapń (mg)
29.33
101.19
Fosfor (mg)
88.02
303.68
Magnez (mg)
22.32
76.99
Żelazo (mg)
0.77
2.65
Cynk (mg)
0.38
1.32
Miedź (mg)
0.10
0.34
Mangan (mg)
0.13
0.43
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kartaczy z serem 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kartaczy z serem

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka ziemniaczana
120 g
6 czubatych łyżek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Ser twarogowy półtłusty
350 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.90
Za 350 g
Koszt składników
24.00