Przepis na kartacze z serem krok po kroku

Składniki
  • Ziemniaki późne 1500 g
  • Jajko 2 szt.
  • Mąka ziemniaczana 120 g 6 czubatych łyżek
  • Ser twarogowy półtłusty 350 g
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duży garnek, tarka, praska do ziemniaków

1 kilogram ziemniaków obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Pozostałe ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i wymieszaj z surowymi. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wbij jajka. Do ciasta dodaj odrobinę soli i zagnieć jednolite ciasto.

W dużej misce rozgnieć widelcem twaróg. Dopraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem.

Z ciasta odrywaj dość duże kawałki i spłaszczaj je w dłoni. Na środku umieść porcję twarogu. Całość sklej formując podłużne kluski.

Do dużego garnka nalej 3 litry wody i zagotuj. Dodaj odrobinę soli.

Kartacze wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj 10 minut od wypłynięcia.

Kartacze z serem podane na talerzyku i udekorowane cebulą i koperkiem.
kartacze z serem
Koszt przygotowania dania
13.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
345 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
78

Kartacze z serem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kartaczach z serem

Kartacze z serem to potrawa, która niezwykle popularna jest na Mazurach czy Suwalszczyźnie, a także Litwie. Inaczej bywają nazywane cepelinami. Kartacze to podłużne kluski, które wykonuje się z ziemniaków i dodaje się do nich różne rodzaje farszy. Najbardziej popularne są te z dodatkiem mięsa, jednak wersja jarska jest równie smaczna i sycąca, dlatego warto się pokusić o ich samodzielne przygotowanie w domu. Mogą wydawać się daniem niezwykle skomplikowanym, jednak ich wykonanie jest podobne czy wszystkich innych mącznych wyrobów. Przygotowane w taki sposób są bezglutenowe, dlatego sprawdzą się świetnie nawet da osób na diecie bezglutenowej. To danie nie tylko wyglądające pięknie, ale również niesamowicie smaczne.

Przepis na kartacze z serem, wbrew temu co może się wydawać, wcale nie jest skomplikowany czy pracochłonny. Kartacze można stworzyć w naprawdę szybki sposób, jednak warto wcześniej przygotować ziemniaki, gdyż one gotują się najdłużej. W tym przepisie łączy się surowe ziemniaki wraz z ugotowanymi, tak by powstało zwarte ciasto. W niektórych przepisach używa się większej ilości surowych ziemniaków, jednak nie jest to polecane, gdyż wtedy ciężej jest stworzyć ciasto o odpowiedniej konsystencji.

Kartacze z twarogiem są daniem naprawdę smacznym i sycącym. Warto wybierać do niego twaróg półtłusty lub o obniżonej zawartości tłuszczu, by całość była bardziej fit. Twaróg dobrze jest odpowiednio doprawić, by całość była bardziej smaczna. Można również przygotować je w wersji na słodko. Wystarczy do sera dodać cukru waniliowego, by podkręcić jego smak, można też użyć twarogu sernikowego.

Tak przygotowane kartacze są niezwykle pyszne, dlatego zasmakują nawet największemu krytykowi. Te kluski z serem białym, będą świetną alternatywą dla tradycyjnych pyz czy nawet pierogów. Są daniem pysznym, choć wciąż mało popularnym.

Serowy farsz do kartaczy jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Choć najlepiej smakuje bez zbędnych dodatków, to można do niego dodawać również ulubione zioła i przyprawy, by jak najbardziej dopracować go do swoich preferencji. To danie świetnie sprawdzi się na obiad. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić kartacze z serem białym, które skradną serca wszystkich domowników.

Wartości odżywcze kartaczy z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (345g)
Energia (kalorie)
100.18 kcal
345.61 kcal
Białko
4.41 g
15.21 g
Fenyloalanina
0.17 mg
0.60 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w kartaczach z serem

Na 100g
Na porcję (345g)
Węglowodany
18.02 g
62.17 g
Węglowodany przyswajalne
16.17 g
55.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (345g)
Tłuszcz
1.31 g
4.52 g
Tłuszcze nasycone
0.83 g
2.85 g
Tłuszcze nienasycone
0.49 g
1.68 g
Tłuszcze wielonasycone
0.16 g
0.55 g

Witaminy w przepisie na kartacze z serem

Na 100g
Na porcję (345g)
Witamina B6
0.28 mg
0.96 mg
Witamina E
0.09 mg
0.31 mg
Tiamina
0.08 mg
0.27 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.26 mg
Niacyna
0.99 mg
3.41 mg
Foliany
16.76 µg (mcg)
57.84 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kartacze z serem

Na 100g
Na porcję (345g)
Sód
68.01 mg
234.65 mg
Potas
388.98 mg
1341.98 mg
Wapń
29.33 mg
101.19 mg
Fosfor
88.02 mg
303.68 mg
Magnez
22.32 mg
76.99 mg
Żelazo
0.77 mg
2.65 mg
Cynk
0.38 mg
1.32 mg
Miedź
0.10 mg
0.34 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kartaczy z serem 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kartaczach z serem

Lista alergenów dla kartaczy z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony czosnek.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty

Cena przygotowania kartaczy z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka ziemniaczana
120 g
6 czubatych łyżek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Ser twarogowy półtłusty
350 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.90
Za 350 g
Liczba porcji:
Razem
24.00
Łączny koszt
13.50
Jak oceniasz przepis na kartacze z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób