Kartacze z mięsem z rosołu

Opublikowano: 07.10.2021 r., 7:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kartacze z miesem z rosołu podane na białym talerzu. Obok talerza znajdują się sztućce.
Kartacze z mięsem z rosołu
Kartacze z mięsem z rosołu to tradycyjne danie kuchni Polskiej, na bazie ciasta z ziemniaków surowych i gotowanych, które pozwala wykorzystać mięso gotowane lub z rosołu.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
324 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne (1500 g)
  • Łopatka wieprzowa mięso z rosołu (300 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Mąka ziemniaczana Pół szklanki (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Kurczak cały mięso z rosołu (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kartacze z mięsem z rosołu krok po kroku

Kilogram ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, resztę ugotuj w mundurkach. Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę aby pozbyć się z niej wody.

Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dwie masy ziemniaczane, dopraw je solą, dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej.

Przygotuj mięso do faszerowania kartaczy. Mięso z rosołu oddziel od kości, umieść je w malakserze, dodaj jajko, sól, pieprz, pieprz ziołowy oraz natkę pietruszki i zmiel do uzyskania jednolitej masy. Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj do masy mięsnej i wymieszaj.

Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz z mięsa (około 1 łyżkę). Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz. Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze.

Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać. Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.

Jak oceniasz przepis na kartacze z mięsem z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat kartaczy z mięsem z rosołu

Kartacze z mięsem z rosołu to tradycyjne danie kuchni polskiej przygotowywane poprzez połączenie gotowanych i surowych tartych ziemniaków. Najczęściej przygotowywane z surowym mięsem mielonym, w tej wersji z wykorzystaniem mięsa gotowanego, można je podać z okrasą z cebulki i oleju rzepakowego. Przepis na kartacze z mięsem z rosołu jest łatwy lecz czasochłonny, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania kartaczy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso z rosołu drobiowe i wieprzowe, jajko, cebula, sól, pieprz, pieprz ziołowy oraz natka pietruszki.

Jak zrobić kartacze z mięsem z rosołu? Kilogram ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, resztę ugotuj w mundurkach. Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę aby pozbyć się z niej wody. Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dwie masy ziemniaczane, dopraw je solą i dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej. Przygotuj mięso do faszerowania kartaczy. Mięso z rosołu oddziel od kości, umieść je w malakserze, dodaj jajko, sól, pieprz, pieprz ziołowy oraz natkę pietruszki i zmiel do uzyskania jednolitej masy. Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj do masy mięsnej i wymieszaj. Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz z mięsa (około 1 łyżkę). Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz. Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej. W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze. Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać. Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz. Podawaj z kleksem śmietany lub okrasą z podsmażonej na oleju rzepakowym cebuli i boczku.

Podsumowując sprawdzony przepis na nadziewane ciasto ziemniaczane z surowych i z gotowanych ziemniaków to świetna propozycja na obiad. Pyzy z mięsem gotowanym możesz podać także na rodzinnej imprezie. Jeśli przechowają się do dnia następnego odsmaż je na patelni pokrojone w plastry.

Alergeny w kartaczach z mięsem z rosołu

Lista alergenów dla kartaczy z mięsem z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze kartaczy z mięsem z rosołu

na 100g gotowej potrawy

Kartacze z mięsem z rosołu to ziemniaczane danie zawierające dużo błonnika i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jeśli podasz kartacze z wody bez dodatku okrasy w postaci oleju z cebulą lub boczkiem będzie to stosunkowo niskokaloryczne danie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
129.93
324.83
Białko (g)
6.21
15.53
Fenyloalanina (mg)
0.22
0.56
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
14.37
35.93
Węglowodany przyswajalne (g)
12.77
31.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.61
4.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
5.31
13.26
Tłuszcze nasycone (g)
1.82
4.56
Tłuszcze nienasycone (g)
3.48
8.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.53
6.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
2.39
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: łopatka wieprzowa, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.22
73.05
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
8.23
20.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.45
31.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.75
Witamina E (mg)
0.16
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.23
20.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.90
4.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.79
36.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.67
1.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
29.77
74.43
Potas (mg)
365.58
913.96
Wapń (mg)
16.95
42.38
Fosfor (mg)
87.16
217.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.46
53.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
2.01
Cynk (mg)
0.73
1.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kartaczy z mięsem z rosołu 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kartaczy z mięsem z rosołu

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Łopatka wieprzowa
300 g
mięso z rosołu
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
7.29
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka ziemniaczana
100 g
Pół szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kurczak cały
300 g
mięso z rosołu
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 1
2.83
Za 300 g
Koszt składników
61.00