Przepis na kartacze z mięsem z rosołu krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Kilogram ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, resztę ugotuj w mundurkach. Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę aby pozbyć się z niej wody.

Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dwie masy ziemniaczane, dopraw je solą, dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej.

Przygotuj mięso do faszerowania kartaczy. Mięso z rosołu oddziel od kości, umieść je w malakserze, dodaj jajko, sól, pieprz, pieprz ziołowy oraz natkę pietruszki i zmiel do uzyskania jednolitej masy. Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj do masy mięsnej i wymieszaj.

Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz z mięsa (około 1 łyżkę). Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz. Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze.

Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać. Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.

Kartacze z miesem z rosołu podane na białym talerzu. Obok talerza znajdują się sztućce.
Kartacze z mięsem z rosołu
Koszt przygotowania dania
19.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
324 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Kartacze z mięsem z rosołu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kartaczach z mięsem z rosołu

Kartacze z mięsem z rosołu to tradycyjne danie kuchni polskiej przygotowywane poprzez połączenie gotowanych i surowych tartych ziemniaków. Najczęściej przygotowywane z surowym mięsem mielonym, w tej wersji z wykorzystaniem mięsa gotowanego, można je podać z okrasą z cebulki i oleju rzepakowego. Przepis na kartacze z mięsem z rosołu jest łatwy lecz czasochłonny, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania kartaczy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso z rosołu drobiowe i wieprzowe, jajko, cebula, sól, pieprz, pieprz ziołowy oraz natka pietruszki.

Jak zrobić kartacze z mięsem z rosołu? Kilogram ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, resztę ugotuj w mundurkach. Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę aby pozbyć się z niej wody. Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dwie masy ziemniaczane, dopraw je solą i dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej. Przygotuj mięso do faszerowania kartaczy. Mięso z rosołu oddziel od kości, umieść je w malakserze, dodaj jajko, sól, pieprz, pieprz ziołowy oraz natkę pietruszki i zmiel do uzyskania jednolitej masy. Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj do masy mięsnej i wymieszaj. Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz z mięsa (około 1 łyżkę). Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz. Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej. W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze. Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać. Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz. Podawaj z kleksem śmietany lub okrasą z podsmażonej na oleju rzepakowym cebuli i boczku.

Podsumowując sprawdzony przepis na nadziewane ciasto ziemniaczane z surowych i z gotowanych ziemniaków to świetna propozycja na obiad. Pyzy z mięsem gotowanym możesz podać także na rodzinnej imprezie. Jeśli przechowają się do dnia następnego odsmaż je na patelni pokrojone w plastry.

Wartości odżywcze kartaczy z mięsem z rosołu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
129.93 kcal
324.83 kcal
Białko
6.21 g
15.53 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
5.31 g
13.26 g
Tłuszcze nasycone
1.82 g
4.56 g
Tłuszcze nienasycone
3.48 g
8.70 g
Tłuszcze wielonasycone
0.95 g
2.39 g

Witaminy w przepisie na kartacze z mięsem z rosołu

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.33 mg
0.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.16 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.90 mg
4.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.79 µg (mcg)
36.98 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kartacze z mięsem z rosołu

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
29.77 mg
74.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
365.58 mg
913.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
16.95 mg
42.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
87.16 mg
217.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.46 mg
53.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.80 mg
2.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.73 mg
1.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kartaczy z mięsem z rosołu 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kartaczach z mięsem z rosołu

Lista alergenów dla kartaczy z mięsem z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania kartaczy z mięsem z rosołu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Łopatka wieprzowa
300 g
mięso z rosołu
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
7.29
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka ziemniaczana
100 g
Pół szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kurczak cały
300 g
mięso z rosołu
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 1
2.83
Za 300 g
Liczba porcji:
Koszt składników
61.00
Jak oceniasz przepis na kartacze z mięsem z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób