Kartacze z mięsem z rosołu
- Ziemniaki późne (1500 g)
- Łopatka wieprzowa - mięso z rosołu (300 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Mąka ziemniaczana - Pół szklanki (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Kurczak cały - mięso z rosołu (300 g)
Przepis na kartacze z mięsem z rosołu krok po kroku
Kilogram ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, resztę ugotuj w mundurkach. Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę aby pozbyć się z niej wody.
Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dwie masy ziemniaczane, dopraw je solą, dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej.
Przygotuj mięso do faszerowania kartaczy. Mięso z rosołu oddziel od kości, umieść je w malakserze, dodaj jajko, sól, pieprz, pieprz ziołowy oraz natkę pietruszki i zmiel do uzyskania jednolitej masy. Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj do masy mięsnej i wymieszaj.
Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz z mięsa (około 1 łyżkę). Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz. Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej.
W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze.
Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać. Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.
Więcej informacji na temat kartaczy z mięsem z rosołu
Kartacze z mięsem z rosołu to tradycyjne danie kuchni polskiej przygotowywane poprzez połączenie gotowanych i surowych tartych ziemniaków. Najczęściej przygotowywane z surowym mięsem mielonym, w tej wersji z wykorzystaniem mięsa gotowanego, można je podać z okrasą z cebulki i oleju rzepakowego. Przepis na kartacze z mięsem z rosołu jest łatwy lecz czasochłonny, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania kartaczy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso z rosołu drobiowe i wieprzowe, jajko, cebula, sól, pieprz, pieprz ziołowy oraz natka pietruszki.
Jak zrobić kartacze z mięsem z rosołu? Kilogram ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, resztę ugotuj w mundurkach. Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę aby pozbyć się z niej wody. Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dwie masy ziemniaczane, dopraw je solą i dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej. Przygotuj mięso do faszerowania kartaczy. Mięso z rosołu oddziel od kości, umieść je w malakserze, dodaj jajko, sól, pieprz, pieprz ziołowy oraz natkę pietruszki i zmiel do uzyskania jednolitej masy. Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj do masy mięsnej i wymieszaj. Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz z mięsa (około 1 łyżkę). Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz. Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej. W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze. Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać. Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz. Podawaj z kleksem śmietany lub okrasą z podsmażonej na oleju rzepakowym cebuli i boczku.
Podsumowując sprawdzony przepis na nadziewane ciasto ziemniaczane z surowych i z gotowanych ziemniaków to świetna propozycja na obiad. Pyzy z mięsem gotowanym możesz podać także na rodzinnej imprezie. Jeśli przechowają się do dnia następnego odsmaż je na patelni pokrojone w plastry.
Alergeny w kartaczach z mięsem z rosołu
Lista alergenów dla kartaczy z mięsem z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze kartaczy z mięsem z rosołu
Kartacze z mięsem z rosołu to ziemniaczane danie zawierające dużo błonnika i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jeśli podasz kartacze z wody bez dodatku okrasy w postaci oleju z cebulą lub boczkiem będzie to stosunkowo niskokaloryczne danie.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.