Kartacze z mięsem
- Ziemniaki późne (1500 g)
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanka (125 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na kartacze z mięsem krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skóry i umyj dokładnie, a następnie podziel na dwie równe części.
Pierwszą z nich ugotuj, a drugą zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij z nadmiaru wody.
Ugotowane ziemniaki poduś lub zmiel, połącz z surowymi ziemniakami.
Dodaj mąkę i wbij jajka, masę dopraw do smaku i wymieszaj dokładnie.
Cebulkę zeszklij na patelni, a po chwili dodaj mięso.
Z masy ziemniaczanej uformuj kulki, każdą z nich rozpłaszcz i dodaj odrobinę mięsnego farszu.
Zamknij kulkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie przez około 5-6 minut.
Więcej informacji na temat kartaczy z mięsem
Tradycyjne kartacze z mięsem to propozycja obiadowa, która na pewno Cię nasyci i doda energii na długie godziny. Wbrew pozorom nie jest to trudne w wykonaniu danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na kartacze z mięsem, które przygotujesz w krótkim czasie. Potrawa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią nawet osoba dopiero zaczynająca swoją przygodę w kuchni.
Jest to świetne danie, gdy zostaną Ci ugotowane ziemniaki z obiadu. Zamiast je wyrzucać, przygotuj kluski z mięsem mielonym lub szare kluski również z mojego przepisu.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować mięso, ziemniaki, skrobię ziemniaczaną, olej, cebulę i opcjonalnie odrobinę boczku, z którego powstaną skwarki.
Zatem, jak zrobić kartacze z mięsem?
W pierwszej kolejności zacznij od obrania wszystkich ziemniaków. Następnie, podziel ziemniaki na dwie równe części, tak aby każda miała mniej więcej około 0,5 kg.
Pierwszą z nich ugotuj w lekko osolonej wodzie, drugą połowę zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar wody. Połącz oby dwie masy, dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj, dopraw delikatnie solą.
Mięso mielone dopraw do smaku, aby było aromatyczne. Z masy ziemniaczanej zrób kulki wielkości pięści i rozpłaszcz je. Każdą nadziej odrobiną mięsa i uformuj kulki, przypominające kluski. Ugotuj je w lekko osolonej wodzie do momentu, aż nie wypłyną na wierzch.
Olej rzepakowy rozgrzej mocno na patelni i zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i boczek.
Ugotowane kluski podawaj z cebulką i boczkiem. Smaczne, domowe kluski na obiad gotowe.
To danie jest pyszne i na pewno zasmakuje całej rodzinie, ale należy pamiętać, że jest ono wysokoenergetyczne i przygotowane z produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Ziemniaki nie będą najlepszym rozwiązaniem dla osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do których należy insulinooporność i cukrzyca typu 2. Charakteryzują się one wysokim indeksem glikemicznym. Jeśli jesteś osobą zdrową, będzie to dobry pomysł na obiad dla Ciebie. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego!
Alergeny w kartaczach z mięsem
Lista alergenów dla kartaczy z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kartaczy z mięsem
Ziemniaki będą bezpiecznym rozwiązaniem dla osób z chorobami glutenozależnymi, jeśli cierpisz na którąś z nich postaw na bezglutenową mąkę.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
-
ziemniak,
mięso,
mąka pszenna,
cebula,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.