Kartacze z gotowanych ziemniaków

Opublikowano: 11.10.2021 r., 18:25 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne kartacze na talerzu
Kartacze z gotowanych ziemniaków
Kartacze z gotowanych ziemniaków z farszem mięsnym i cebulką to tradycyjna kuchnia podlaska. Danie jest czasochłonne, ale ich smak doskonale rekompensuje trud w ich przygotowaniu.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
732 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki średnie (1000 g)
  • Mąka ziemniaczana - 4 łyżki (100 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
  • Cebula - 2 cebule (200 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Czosnek - 1 ząbek (8 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (350 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, majeranek, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała

Przepis na kartacze z gotowanych ziemniaków krok po kroku

Ugotuj ziemniaki.

Ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe rozgnieć i odstaw do wystudzenia.

Pokrój cebulę w kostkę i przepuść czosnek przez prasę. Podsmaż na oleju.

Dodaj mięso mielone i smaż je. Dopraw solą, majerankiem i pieprzem ziołowym. Gotowe zostaw do wystudzenia.

Ziemniaki połącz z mąkami, jajkiem i olejem.

Wyrób ciasto, tak aby było zwarte, a następnie podziel je na 4 kulki.

Kulki rozpłaszcz i na każdą połóż 1 łyżkę farszu mięsnego.

Zlep ciasto i formuj z nich kulki.

Gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut. Danie możesz podać ze smażoną cebulką.

Jak oceniasz przepis na kartacze z gotowanych ziemniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat kartaczy z gotowanych ziemniaków

Kartacze z gotowanych ziemniaków to doskonały pomysł na tradycyjne polskie danie, które wywodzi się z Podlasia. Możemy się również spotkać z nazwą cepeliny, kluski czy pyzy, ale zależy to od regionu, który zamieszkujemy. Kartacze są czasochłonne w przygotowaniu, ale ich smak na pewno wynagrodzi Wam trud w ich przygotowaniu. Połączenie ciasta ziemniaczanego z farszem mięsnym jest bardzo apetyczne. Potrawę można doprawić wskazanymi przyprawami w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić kartacze z gotowanych ziemniaków? Do ich wykonania potrzebujemy głównie ziemniaków, mięsa mielonego wieprzowo – wołowego oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną, przyprawy, jajko, cebule, czosnek oraz olej. Ziemniaki gotujemy, a następnie jeszcze ciepłe rozgniatamy na miazgę za pomocą prasy do ziemniaków. Odstawiamy je do wystygnięcia. W między czasie podsmażamy cebulę i czosnek na oleju, a po chwili dodajemy mięso. Całość doprawiamy. Usmażone mięso również pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną i pszenna, jajkiem i olejem. Ciasto zagniatamy, a następnie formujemy z niego cztery kulki. Każdą rozgniatamy i kładziemy na nią 1 łyżkę farszu mięsnego. Ponownie formujemy kulki, które wkładamy do gotującej się wody na około 10 minut. Kartacze doskonale komponują się z podsmażoną cebulką, boczkiem czy kwaśną śmietaną.

Przepis na kartacze z gotowanych ziemniaków to głównie danie na bazie masy ziemniaczanej z farszem mięsnym. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi oraz magnezu wpływającego na łagodzenie stresu i zmęczenia. Zawierają również duże ilości witaminy C oraz A,B i PP. Poza tym ziemniaki to doskonałe źródło błonnika, który reguluje pracę jelit oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Zaliczają się także do składników lekkostrawnych oraz mają mniej kalorii niż kasze czy makarony. W przepisie znajduje się także mięso będące doskonałym źródłem witaminy B12, którą głównie możemy znaleźć w mięsie. Jest ona istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Pomysł na kartacze idealnie sprawdzi się na obiad. Ten przepis to pomysł na pyszne jedzenie, które trzeba koniecznie spróbować. Kartacze na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Posiłek warto wzbogacić o warzywa, ze względu na ich dobry wpływ na nasz organizm.

Alergeny w kartaczach z gotowanych ziemniaków

Lista alergenów dla kartaczy z gotowanych ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze kartaczy z gotowanych ziemniaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
162.85
732.83
Białko (g)
5.91
26.61
Fenyloalanina (mg)
0.23
1.03
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
24.07
108.31
Węglowodany przyswajalne (g)
22.31
100.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.76
7.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
4.72
21.23
Tłuszcze nasycone (g)
1.99
8.94
Tłuszcze nienasycone (g)
2.73
12.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.12
9.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
2.74
Cholesterol (mg)
23.14
104.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
4.82
21.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.18
50.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.25
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.82
21.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.36
10.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.57
164.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.87
8.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
20.45
92.02
Potas (mg)
350.58
1577.62
Wapń (mg)
18.26
82.17
Fosfor (mg)
88.30
397.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.80
98.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.64
7.38
Cynk (mg)
0.71
3.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kartaczy z gotowanych ziemniaków 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kartaczy z gotowanych ziemniaków

Koszt składników
38.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka ziemniaczana
100 g
4 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cebula
200 g
2 cebule
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Czosnek
8 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 8 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
350 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 350 g
Koszt składników
38.30