Kartacze podlaskie
- Ziemniaki późne - 15 średnich sztuk (1500 g)
- Mięso mielone z indyka (300 g)
- Mięso mielone wieprzowe (300 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Mąka ziemniaczana - Pół szklanki (100 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na kartacze podlaskie krok po kroku
Kilogram ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, resztę ugotuj w mundurkach. Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę, aby pozbyć się z niej wody.
Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dwie masy ziemniaczane, dopraw je solą, dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej.
Przygotuj mięso do faszerowania kartaczy. W misce umieść mielone mięso, zetrzyj na tarce obraną cebulę, dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz majerankiem, dodaj jajka i wyrób, aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz z mięsa (około 1 łyżkę). Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz. Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej.
W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze.
Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać.
Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.
Więcej informacji na temat kartaczy podlaskich
Kartacze podlaskie to inaczej znane pod nazwą cepeliny pyzy ziemniaczane z dodatkiem surowych ziemniaków. Mają szary kolor i są nieco mniej kleiste niż pyzy z gotowanych ziemniaków. Najczęściej przygotowywane z surowym mięsem mielonym, najczęściej podawane na Podlasiu czemu zawdzięczają swoją nazwę. Przepis na kartacze podlaskie jest łatwy lecz czasochłonny. Przygotuj się także na lekki bałagan, gdyż ich przygotowanie ciągnie za sobą wszędobylską mąkę. Do przygotowania kartaczy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso mielone z indyka, mięso mielone wieprzowe, jajko, cebula, sól, pieprz, pieprz ziołowy oraz majeranek.
Jak zrobić kartacze podlaskie? Kilogram ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, resztę ugotuj w mundurkach. Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę aby pozbyć się z niej wody. Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dwie masy ziemniaczane, dopraw je solą i dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej. Przygotuj mięso do faszerowania kartaczy. W misce umieść mielone mięso, zetrzyj na tarce cebulę, dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz majerankiem, dodaj jajka i wyrób aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz z mięsa (około 1 łyżkę). Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz. Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej. W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze. Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać. Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.
Podsumowując sprawdzony przepis na tradycyjne kartacze z mięsem to pyszne danie idealnie pasujące na rodzinny obiad. Kartacze są dobre na drugi dzień, odsmażone na oleju rzepakowym i podane z domowym ketchupem lub śmietaną. Smaczne pyzy skradną żołądek wszystkich domowników i gości.
Alergeny w kartaczach podlaskich
Lista alergenów dla kartaczy podlaskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze kartaczy podlaskich
Kartacze podlaskie to ziemniaczane danie zawierające dużo błonnika i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jeśli podasz kartacze z wody bez dodatku okrasy w postaci oleju z cebulą lub boczkiem będzie to stosunkowo niskokaloryczne danie.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.