Kartacze

Opublikowano: 31.07.2021 r., 9:54 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kartacze z cebulą i boczkiem
Kartacze
Kartacze to świetny pomysł na obiad z resztki ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Są to kluski ziemniaczane najczęściej nadziewane mięsem mielonym i cebulą.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 35 min
361 kcal
Kcal w porcji
268 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Ziemniaki ugotowane (700 g)
  • Ziemniaki średnie (700 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 2 łyżki (30 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (600 g)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, miska, łyżka cedzakowa, praska do ziemniaków, ściereczka

Przepis na kartacze krok po kroku

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, a surowe zetrzyj na tarce.

Odciśnij wodę od surowych ziemniaków, przez ściereczkę.

Wstaw wodę do gotowania kartaczy.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z mięsem mielonym i 0,25 łyżeczki pieprzu i soli.

Ziemniaki wymieszaj z mąką, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu i formuj owalne placuszki.

Na środku placuszka wyłóż trochę mięsa i zawiń ziemniaki, tworząc wałek.

Kartacze gotuj około 35 minut.

Jak oceniasz przepis na kartacze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kartaczy

Komu nigdy nie zostały ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia? Ja do takich osób nie należę i często zdarza mi się ugotować za dużo ziemniaków. Oczywiście nie wyrzucam ich, tylko przerabiam na inne dania. Kartacze to świetny pomysł na wykorzystanie takich ziemniaków. Najczęściej są to walcowate kluski ziemniaczane wypełnione mięsem. Nie robi ich się tylko z ugotowanych ziemniaków, ale też z surowych, co sprawia, że są one wyjątkowe. Świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Przepis na pyszne domowe kartacze wymaga jednak trochę pracy.

Jak zrobić domowe kartacze?

Zaczynamy oczywiście od ziemniaków. Jeżeli nie mamy ziemniaków z dnia wczorajszego, to trzeba je ugotować i wystudzić. Takie ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i odciskamy od wody. Najlepiej nałożyć garść lub 2 startych ziemniaków na ściereczkę i mocno odcisnąć. Odciskamy tak mocno, jak tylko potrafimy. Farsz do kartaczy to mięso mielone, cebula, czosnek, sól i pieprz. Tradycyjne kartacze robi się z surową cebulą, ale ja lubię ją lekko podsmażyć. Taką masę mięsną wystarczy wymieszać i można brać się za kolejne kroki. Ziemniaki ugotowane i surowe mieszamy z mąką, solą i pieprzem. Całość wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, to trzeba dodać więcej mąki. Konsystencja ciasta zależy od tego, jak mocno odciśniesz ziemniaki. Zanim zaczniesz formować kartacze wstaw wodę, w której będziesz je gotować. Ciasto ziemniaczane nie powinno czekać na wodę. Z masy ziemniaczanej robimy wałek i spłaszczamy go na owalny placuszek. Na środku układamy łyżeczką mięso i zawijamy je w masę ziemniaczaną. Tworzymy kluski ziemniaczane w kształcie walca. Uformowane kartacze wkładamy do garnka i gotujemy. Kartacze same w sobie są pyszne, ale polane oliwą z podsmażoną cebulką są najlepsze. Gdy kartacze się gotują, możesz ją właśnie przygotować. Wystarczy pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodaj też szczyptę soli. Kluski możesz jeść od razu po ugotowaniu lub podsmażyć, gdy już wystygną.

Wytestuj ten sprawdzony przepis i daj znać, jak Ci smakowały.

Alergeny w kartaczach

Lista alergenów dla kartaczy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze kartaczy

na 100g gotowej potrawy

Kartacze to danie o wysokim indeksie glikemicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(268g)
Energia (kcal)
134.85
361.39
Białko (g)
6.29
16.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(268g)
Węglowodany (g)
13.94
37.37
Węglowodany przyswajalne (g)
12.51
33.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.43
3.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(268g)
Tłuszcz (g)
6.01
16.11
Tłuszcze nasycone (g)
2.81
7.54
Tłuszcze nienasycone (g)
3.20
8.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.63
7.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
1.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.09
53.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(268g)
Witamina A (µg (mcg))
0.56
1.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
0.85
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.42
30.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.56
1.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.76
Ryboflawina (mg)
0.09
0.25
Niacyna (mg)
2.13
5.70
Foliany (µg (mcg))
12.51
33.52
Beta karoten (µg (mcg))
3.01
8.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(268g)
Sód (mg)
96.08
257.49
Potas (mg)
353.56
947.54
Wapń (mg)
12.09
32.41
Fosfor (mg)
85.93
230.31
Magnez (mg)
21.12
56.59
Żelazo (mg)
0.71
1.90
Cynk (mg)
0.84
2.25
Miedź (mg)
0.12
0.32
Mangan (mg)
0.12
0.32
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kartaczy 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kartaczy

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
700 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.80
Za 700 g
Ziemniaki średnie
700 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.80
Za 700 g
Mąka pszenna typ 550
30 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Mięso mielone wieprzowe
600 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
31.00