Kartacze
- Ziemniaki ugotowane (700 g)
- Ziemniaki średnie (700 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 2 łyżki (30 g)
- Mięso mielone wieprzowe (600 g)
- Cebula - 1 sztuka (105 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na kartacze krok po kroku
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, a surowe zetrzyj na tarce.
Odciśnij wodę od surowych ziemniaków, przez ściereczkę.
Wstaw wodę do gotowania kartaczy.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z mięsem mielonym i 0,25 łyżeczki pieprzu i soli.
Ziemniaki wymieszaj z mąką, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu i formuj owalne placuszki.
Na środku placuszka wyłóż trochę mięsa i zawiń ziemniaki, tworząc wałek.
Kartacze gotuj około 35 minut.
Więcej informacji na temat kartaczy
Komu nigdy nie zostały ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia? Ja do takich osób nie należę i często zdarza mi się ugotować za dużo ziemniaków. Oczywiście nie wyrzucam ich, tylko przerabiam na inne dania. Kartacze to świetny pomysł na wykorzystanie takich ziemniaków. Najczęściej są to walcowate kluski ziemniaczane wypełnione mięsem. Nie robi ich się tylko z ugotowanych ziemniaków, ale też z surowych, co sprawia, że są one wyjątkowe. Świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Przepis na pyszne domowe kartacze wymaga jednak trochę pracy.
Jak zrobić domowe kartacze?
Zaczynamy oczywiście od ziemniaków. Jeżeli nie mamy ziemniaków z dnia wczorajszego, to trzeba je ugotować i wystudzić. Takie ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i odciskamy od wody. Najlepiej nałożyć garść lub 2 startych ziemniaków na ściereczkę i mocno odcisnąć. Odciskamy tak mocno, jak tylko potrafimy. Farsz do kartaczy to mięso mielone, cebula, czosnek, sól i pieprz. Tradycyjne kartacze robi się z surową cebulą, ale ja lubię ją lekko podsmażyć. Taką masę mięsną wystarczy wymieszać i można brać się za kolejne kroki. Ziemniaki ugotowane i surowe mieszamy z mąką, solą i pieprzem. Całość wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, to trzeba dodać więcej mąki. Konsystencja ciasta zależy od tego, jak mocno odciśniesz ziemniaki. Zanim zaczniesz formować kartacze wstaw wodę, w której będziesz je gotować. Ciasto ziemniaczane nie powinno czekać na wodę. Z masy ziemniaczanej robimy wałek i spłaszczamy go na owalny placuszek. Na środku układamy łyżeczką mięso i zawijamy je w masę ziemniaczaną. Tworzymy kluski ziemniaczane w kształcie walca. Uformowane kartacze wkładamy do garnka i gotujemy. Kartacze same w sobie są pyszne, ale polane oliwą z podsmażoną cebulką są najlepsze. Gdy kartacze się gotują, możesz ją właśnie przygotować. Wystarczy pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodaj też szczyptę soli. Kluski możesz jeść od razu po ugotowaniu lub podsmażyć, gdy już wystygną.
Wytestuj ten sprawdzony przepis i daj znać, jak Ci smakowały.
Alergeny w kartaczach
Lista alergenów dla kartaczy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze kartaczy
Kartacze to danie o wysokim indeksie glikemicznym.
Energia i białka
(268g)
Węglowodany
(268g)
Tłuszcze
(268g)
Witaminy
(268g)
Składniki mineralne
(268g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.