Karpatka z ciasta francuskiego

Opublikowano: 06.05.2022 r., 9:29 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna karpatka z kremem
Karpatka z ciasta francuskiego
Karpatka z ciasta francuskiego to szybsza i łatwiejsza wersja tego deseru. Jest równie pyszna, dobra na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Pieczenie 25 min
597 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie - 2 opakowania (550 g)
  • Mleko 2% (750 ml)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania (niesłodzony) (70 g)
  • Cukier (165 g)
  • Masło (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na karpatkę z ciasta francuskiego krok po kroku

Wlej 650 ml mleka do garnka i zacznij gotować.

W reszcie mleka rozprowadź dokładnie proszki budyniowe i cukier. Wymieszaj tak, by nie było grudek.

Wlej zawartość szklanki do zagotowanego mleka, szybko mieszaj i ugotuj budyń. Odstaw do ostudzenia - ma być całkowicie zimny.

Masło wyjmij z lodówki, powinno być miękkie.

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.

Na obu blaszkach ułóż płat ciasta francuskiego i piecz 25 minut (ciasto ma urosnąć i się zarumienić). Podczas pieczenia warto zamienić blaszki miejscami (połowę czasu powinny piec się wyżej, a drugą połowę — niżej).

Upieczone ciasto należy ostudzić.

Gdy budyń jest całkowicie zimny, dodaj do miski masło oraz aromat waniliowy.

Zacznij ubijać masło, a gdy stanie się jaśniejsze, zacznij dodawać po łyżce zimnego budyniu (do całkowitego wykorzystania go). Cały czas miksuj.

Gdy masa będzie gotowa, jeden płat upieczonego ciasta francuskiego posmaruj kremem, a następnie przykryj go drugim płatem upieczonego ciasta.

Ciasto wstaw o lodówki na całą noc.

Przed podaniem karpatkę można posypać cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na karpatkę z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat karpatki z ciasta francuskiego

Karpatka z ciasta francuskiego to szybsza i łatwiejsza wersja tego deseru. Jest równie pyszna, dobra na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe. Do zrobienia karpatki na cieście francuskim potrzebne jest tylko kilka prostych składników. Przepis na karpatkę z ciasta francuskiego to dobry pomysł na ciasto z masą budyniowo – maślaną. Jeżeli lubisz ciasta z dużą ilością kremu, będzie to dobra propozycja na deser. Sprawdź, jak zrobić karpatkę z ciasta francuskiego. Szybka, łatwa i pyszna karpatka, to idealny pomysł na osłodę na każdy dzień.

Karpatka jest pyszna i z tego powodu chyba każdy zna ten deser. Karpatka z ciasta francuskiego to szybsza i prostsza wersja tradycyjnego wypieku. Nie musisz robić ciasta, wystarczy wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Karpatka z ciastem francuskim to ciasto, które składa się z dwóch warstw ciasta francuskiego, które przełożone jest kremem budyniowo — maślanym o waniliowym smaku. Karpatkę na cieście francuskim warto posypać z wierzchu cukrem pudrem. Najlepiej zrobić to po nocy spędzonej w lodówce, tuż przed podaniem.

Karpatka z ciasta francuskiego sprawdzi się świetnie, gdy nie masz pomysłu na to, co zrobić z ciasta francuskiego. Jest to łatwa i szybka wersja słynnego deseru z kremem. Jak zrobić karpatkę z ciasta francuskiego? Potrzebujesz dwóch płaskich blaszek do pieczenia. Jeżeli nie masz, możesz upiec najpierw jeden płat ciasta, a po nim kolejny. Do przepisu na karpatkę z ciasta francuskiego, masło musisz mieć w temperaturze pokojowej. Minimum dwie godziny przed rozpoczęciem pieczenia wyjmij je z lodówki. Przepis na karpatkę z ciastem francuskim zacznij od ugotowania budyniu. Można go nawet ugotować poprzedniego dnia. By zrobić krem maślano – budyniowy, budyń koniecznie musi być bardzo zimny. Jest to ogromnie ważne, ponieważ w innym przypadku krem się zważy i nie wyjdzie dobry. By karpatka z ciasta francuskiego była bardziej waniliowa, do kremu z budyniu i masła dodaj aromat waniliowy. Gdy ciasto francuskie się piecze, a budyń jest wystudzony, możesz przygotować krem. Najlepiej go wyłożyć na ostudzone ciasto. Jak zrobisz karpatkę z ciasta francuskiego, wstaw ją do lodówki. Najlepiej, gdy będzie się chłodzić minimum całą noc. Dzięki temu ciasto będzie bardziej zwarte, będzie się o wiele lepiej kroiło.

*By urozmaicić smak, karpatka będzie bardzo dobra, gdy do kremu użyjesz innego aromatu (zamiast waniliowego). Świetnie pasuje aromat cytrynowy, śmietankowy lub pomarańczowy. Krem będzie pyszny też z aromatem rumowym – musisz tego spróbować.

Alergeny w karpatce z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla karpatki z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze karpatki z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Przepis na karpatkę z ciastem francuskim jest nieco mniej kaloryczny niż tradycyjny przepis. Wciąż jednak zawiera dużą ilość masła, które jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
341.66
597.90
Białko (g)
3.79
6.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
28.84
50.47
Węglowodany przyswajalne (g)
28.36
49.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
23.94
41.90
Tłuszcze nasycone (g)
11.88
20.79
Tłuszcze nienasycone (g)
12.06
21.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.10
17.68
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.96
3.43
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.47
58.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
130.67
228.68
Witamina B6 (mg)
0.03
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.45
Witamina C (mg)
0.08
0.15
Witamina E (mg)
0.50
0.88
Retinol (µg (mcg))
128.85
225.49
Tiamina (mg)
0.15
0.26
Ryboflawina (mg)
0.15
0.27
Niacyna (mg)
1.34
2.34
Foliany (µg (mcg))
25.29
44.26
Beta karoten (µg (mcg))
23.39
40.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
118.78
207.87
Potas (mg)
89.93
157.38
Wapń (mg)
59.67
104.43
Fosfor (mg)
65.20
114.11
Magnez (mg)
10.25
17.94
Żelazo (mg)
0.80
1.40
Cynk (mg)
0.36
0.63
Miedź (mg)
0.04
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny karpatki z ciasta francuskiego 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karpatki z ciasta francuskiego

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
550 g
2 opakowania
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 3
11.96
Za 550 g
Mleko 2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Budyń (proszek)
70 g
2 opakowania (niesłodzony)
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Cukier
165 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 165 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Koszt składników
32.00