Karpatka thermomix
- Masło - 125, 300 (425 g)
- Mąka pszenna typ 500 (130 g)
- Jajko (5 szt.)
- Mleko 1,5% (700 ml)
- Budyń (proszek) (80 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Cukier puder (150 g)
Przepis na karpatka z thermomixu krok po kroku
Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj masło, gotuj przez 4 min w 100 st. C na obrotach 2.
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj przez 30 s na obrotach 3, następnie wystudź.
Ciasto podziel na dwie połówki, każdą wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj budyń i gotuj 6 min w 100 st. C na obrotach 2. Przełóż do miseczki.
Do naczynia miksującego włóż następnie masło, cukier i żółtka, wymieszaj 1 minutę na obrotach 3.
Nałóż motylek i dodawaj małymi porcjami masę z budyniem.
Masę przełóż na jeden blat ciasta i przykryj drugim.
Ciasto schłodź w lodówce przez 1 godzinę.
Więcej informacji na temat karpatka z thermomixu
Karpatka thermomix to pyszne i tradycyjne ciasto, które można stworzyć w kilka chwil. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. To ciasto jest bardzo smaczne, a ze względu na użycie thermomixa również niezwykle łatwe. W kilka chwil można stworzyć deser jak z prawdziwej cukierni, tyle że w swoim własnym domu.
Karpatka to ciasto dość popularne w polskiej tradycyjnej kuchni. Swoją nazwę zawdzięcza Karpatom, pasmu górskiemu, które leży w południowo-wschodniej części Polski. Nazwa ta wzięła się od nierówności na cieście, które swoim wyglądem przypominają góry. Zwykle przygotowuje się je na bazie ciasta parzonego i pysznego kremu budyniowego. Jednak dla wielu osób ciasto to jest zbyt skomplikowane i rezygnują one zupełnie z przygotowania. Jednak przepis na karpatkę z thermomixu pozwala zaoszczędzić sporo czasu i wysiłku, a do tego zawsze się udaje, dlatego warto sięgnąć właśnie po nie.
Jeśli zastanawiasz się jak robić karpatkę w thermomixie i czy jest to w ogóle możliwe, to ten prosty przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Karpatkę można bez problemu przygotować w thermomixie, w dodatku dla wielu osób jest to wersja lepsza niż oryginalna. W dodatku zawsze wychodzi idealnie zbita, a krem nie wypływa. To dlatego, że używa się odpowiednich proporcji. Całość można przygotować w kilku prostych krokach, które będą zrozumiałe nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Podobnie jak w tradycyjnej wersji ciasto dzieli się na dwie części ciasto parzone, które w thermomixie robi się w kilka chwil, a także pyszny krem budyniowy. Krem jest bardzo uniwersalny, więc spokojnie sprawdzi się również do innych wypieków, jednak nie ma co ukrywać, że to właśnie w karpatce smakuje najlepiej. Ciasto przypomina to przygotowywane na ptysie, jest twarde na zewnątrz, a miękkie w środku. To doskonały pomysł na karpatkę, która nie tylko jest pyszna, ale również bardzo łatwa. To dobra opcja na ciasto na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż jest niezwykle eleganckie. W dodatku wszystkie składniki nie tylko na krem, ale również ciasto można znaleźć w każdym większym sklepie.
Alergeny w karpatka z thermomixu
Lista alergenów dla karpatka z thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 1,5%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze karpatka z thermomixu
To słodkości, które nie powinny gościć w menu zbyt często, ze względu na zbyt dużą ilość cukru.
Energia i białka
(184g)
Węglowodany
(184g)
Tłuszcze
(184g)
Witaminy
(184g)
Składniki mineralne
(184g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.