Karpatka na krakersach

Opublikowano: 26.02.2022 r., 21:13 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser karpatka z krakersami
Karpatka na krakersach
Szybka w przygotowaniu karpatka na spodzie z krakersów i gęstym kremie idealnie spisze się na rodzinne spotkania lub imprezę wśród znajomych.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 10 min
287 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Krakersy - 1 opakowanie (200 g)
  • Mleko 2% - 3 szklanki (750 ml)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania (140 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, miska, prostokątne naczynie, lodówka

Przepis na karpatkę na krakersach krok po kroku

Blachę do pieczenia wyłóż krakersami.

Mleko (2 szklanki) wlej do miski, wsyp budyń, cukier, mąkę i wbij żółtka. Zmiksuj całość.

Mleko (1 szklanka) wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj.

Dodaj masło, gotuj do rozpuszczenia.

Połącz obydwie masy, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Ostudzoną masę przełóż na krakersy, krem przykryj kolejną warstwą krakersów.

Odstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, przed podawaniem posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na karpatkę na krakersach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat karpatki na krakersach

Pyszna w smaku i szybka w przygotowaniu karpatka na krakersach to idealna propozycja na deser dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Karpatka bez pieczenia to szybkie i łatwe ciasto, z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W moim dzisiejszym przepisie nie będziemy piekli spodu, ponieważ zamienimy go na gotowe, kupne krakersy.

Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na karpatkę na krakersach.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki na krem, czyli: masło, żółtka jaj, cukier, mleko, budyń, mąka pszenna, krakersy, odrobina cukru pudru.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa.

Zatem, jak zrobić karpatkę na krakersach?

W pierwszej kolejności wyłóż krakersy na spodzie blachy.

Teraz powstanie nasza masa do karpatki, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a dodatkowo tania.

Mleko wlej do miski, wsyp budyń, cukier i mąkę. Następnie wbij żółtka jaj i zmiksuj całość.

Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj kostkę masła i podgrzewaj do rozpuszczenia.

Następnie połącz obydwie masy i dokładnie wymieszaj. Zostaw masę kremową do ostudzenia, po tym czasie wylej krem na warstwę krakersów.

Przykryj kolejną porcją chrupkich wafelków, a całe ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin.

Tuż przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Po kilku godzinach najlepsza karpatka dla całej Twojej rodziny gotowa. Pyszna karpatka to będzie idealny pomysł na słodki deser dla wszystkich członków rodziny.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w karpatce na krakersach

Lista alergenów dla karpatki na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
    • Mąka pszenna typ 500
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze karpatki na krakersach

na 100g gotowej potrawy

Spód z krakersów możesz zamienić na biszkopty lub herbatniki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
287.05
287.05
Białko (g)
4.22
4.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
31.94
31.94
Węglowodany przyswajalne (g)
31.05
31.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
0.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
16.29
16.29
Tłuszcze nasycone (g)
10.03
10.03
Tłuszcze nienasycone (g)
6.25
6.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.58
4.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.68
1.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
75.67
75.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
155.22
155.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.70
0.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
0.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
152.88
152.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.14
Ryboflawina (mg)
0.14
0.14
Niacyna (mg)
1.04
1.04
Foliany (µg (mcg))
22.26
22.26
Beta karoten (µg (mcg))
28.99
28.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
158.18
158.18
Potas (mg)
125.65
125.65
Wapń (mg)
78.69
78.69
Fosfor (mg)
110.81
110.81
Magnez (mg)
17.39
17.39
Żelazo (mg)
0.97
0.97
Cynk (mg)
0.57
0.57
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny karpatki na krakersach 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karpatki na krakersach

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krakersy
200 g
1 opakowanie
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.67
Za 200 g
Mleko 2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Budyń (proszek)
140 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.50
Za 140 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Koszt składników
35.00