Karpatka na krakersach
- Krakersy - 1 opakowanie (200 g)
- Mleko 2% - 3 szklanki (750 ml)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (140 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
Przepis na karpatkę na krakersach krok po kroku
Blachę do pieczenia wyłóż krakersami.
Mleko (2 szklanki) wlej do miski, wsyp budyń, cukier, mąkę i wbij żółtka. Zmiksuj całość.
Mleko (1 szklanka) wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj.
Dodaj masło, gotuj do rozpuszczenia.
Połącz obydwie masy, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Ostudzoną masę przełóż na krakersy, krem przykryj kolejną warstwą krakersów.
Odstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, przed podawaniem posyp cukrem pudrem.
Więcej informacji na temat karpatki na krakersach
Pyszna w smaku i szybka w przygotowaniu karpatka na krakersach to idealna propozycja na deser dla Ciebie i całej Twojej rodziny.
Karpatka bez pieczenia to szybkie i łatwe ciasto, z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W moim dzisiejszym przepisie nie będziemy piekli spodu, ponieważ zamienimy go na gotowe, kupne krakersy.
Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na karpatkę na krakersach.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki na krem, czyli: masło, żółtka jaj, cukier, mleko, budyń, mąka pszenna, krakersy, odrobina cukru pudru.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa.
Zatem, jak zrobić karpatkę na krakersach?
W pierwszej kolejności wyłóż krakersy na spodzie blachy.
Teraz powstanie nasza masa do karpatki, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a dodatkowo tania.
Mleko wlej do miski, wsyp budyń, cukier i mąkę. Następnie wbij żółtka jaj i zmiksuj całość.
Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj kostkę masła i podgrzewaj do rozpuszczenia.
Następnie połącz obydwie masy i dokładnie wymieszaj. Zostaw masę kremową do ostudzenia, po tym czasie wylej krem na warstwę krakersów.
Przykryj kolejną porcją chrupkich wafelków, a całe ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin.
Tuż przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Po kilku godzinach najlepsza karpatka dla całej Twojej rodziny gotowa. Pyszna karpatka to będzie idealny pomysł na słodki deser dla wszystkich członków rodziny.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w karpatce na krakersach
Lista alergenów dla karpatki na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
- Mąka pszenna typ 500
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Krakersy
- Mleko 2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze karpatki na krakersach
Spód z krakersów możesz zamienić na biszkopty lub herbatniki.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.