Karp w śmietanie
- Karp filet - 4 porcje (640 g)
- Cebula - 2 szt (200 g)
- Śmietana 18% - 1 opakowanie (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 5 łyżek (100 g)
- Pieczarki (200 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
Przepis na karpia w śmietanie krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę.
Rybę dopraw solą i pieprzem, oprósz każdy kawałek mąką.
Podsmaż całość na patelni.
W naczyniu żaroodpornym umieść śmietanę. Poukładaj na niej kawałki ryby i posiekaną w piórka cebulę.
Na wierz dodaj starte pieczarki.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
-
Karp w galarecie
-
Karp smażony
-
Karp wigilijny
-
Karp po żydowsku
-
Zupa rybna z karpia
-
Karp pieczony
-
Ryba z grilla
-
Faworki z karpia
-
Zupa z karpia
-
Karp w zalewie octowej
-
Karp na wigilię
-
Tradycyjny karp smażony
-
Zupa z głów karpia
-
Węgierska zupa rybna
-
Marynata do karpia
-
Karp smażony w panierce
-
Karp w szarym sosie
-
Karp po grecku
-
Karp
Więcej informacji na temat karpia w śmietanie
Karp w śmietanie to potrawa, która zwykle gości na wigilijnym stole. Jednak w zupełnie innej wersji niż ta przedstawiona w przepisie. Warto zmodyfikować odrobinę przepis i zadziwić gości alternatywą szybszą, lepszą i o zdecydowanie piękniejszym wyglądzie. Karp zapiekany w śmietanie to wciąż danie postne, które zaskoczy wszystkich swoją nową, świeższą formułą. To zdecydowanie opcja dla wszystkich osób, którym znudziła się już tradycyjna wersja.
Karp w śmietanie i cebuli smakuje równie dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może stanowić osobną potrawę lub część głównego dania. Pasują do niego gotowane lub pieczone buraczki, które świetnie dopełnią smak całości.
W tym wypadku karp również nie jest smażony, tylko delikatnie podsmażany. Dzięki czemu jest dużo zdrowszym wyborem. Całość jest pieczona w piekarniku bez dodatku tłuszczu, więc to również dobry sposób na zmniejszenie tego składnika w swojej diecie. W wersji bardziej fit śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym, który zawiera więcej białka.
Przepis na karpia w śmietanie jest niesamowicie łatwy, więc spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Wystarczy kilka chwil, by przygotować danie, a efekt końcowy prezentuje się niezwykle zjawiskowo i dekoracyjnie. Jeśli chce się uzyskać jeszcze piękniejsze danie, można do śmietany dodać odrobinę sera, który dobrze się roztopi i stworzy wspaniałą chmurkę dookoła ryby.
Karp pieczony w sosie śmietanowym, choć zwykle kojarzony jest tylko ze świętami, może spokojnie stanowić zdrowy i pyszny sposób na obiad lub kolację. Ryba tak przygotowana dobrze się prezentuje, jest pełna smaku, a do tego stanowi niezwykle pożywne danie. To ze względu na spore ilości białka. Ten wigilijny karp w nowej odsłonie jest po prostu świetnym posiłkiem.
Jeśli nie posiada się piekarnika ten przepis można lekko zmodyfikować, by powstał karp duszony na patelni ze śmietaną. Wystarczy rybę najpierw podsmażyć, następnie zalać ją śmietaną, by ta stworzyła kremowy sos.
W tej opcji ryba została połączona z pieczarkami, które dopełniają smak całości. To danie z piekarnika jest nie tylko pyszne, ale również bardzo łatwe.
Alergeny w karpiu w śmietanie
Lista alergenów dla karpia w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Karp filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze karpia w śmietanie
To zdrowy przepis na rybę, która jest świetnym źródłem dużej ilości cennych składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.