Karp w galarecie
Opublikowano: 25.08.2021 r.
Karp, marchewka, pietruszka i seler to kluczowe składniki przepisu na klasycznego karpia w galarecie. Karp gotowany jest z warzywami, a następnie wszystko łączy się żelatyną, tworząc apetyczną galaretę. To tradycyjne danie wigilijne łączy w sobie delikatność ryby z aromatem warzyw, tworząc wyjątkowy smak, który trudno zapomnieć.
Składniki dla 6 porcji:
- Karp cały - 1500 g
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Pietruszka - 80 g (1 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 plaster)
- Żelatyna - 60 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, głęboki talerz
Przepis krok po kroku
- Karpia umyj, oskrob i usuń głowę, a także wnętrzności. Pokrój go na 5 kawałków.
- Do dużego garnka wlej 1,5 l wody, dodaj pokrojone i obrane marchewki, pietruszkę i seler. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj sól, pieprz i gotuj całość przez 25 minut.
- Karpia dodaj do wywaru i gotuj przez kolejne 20 minut. Po tym czasie rybę wyłóż na osobny talerzyk i odcedź warzywa. Marchew pokrój w kostkę.
- W 50 ml wrzątku rozpuść żelatynę i dodaj ją do wywaru. Całość pogotuj jeszcze chwilę i odstaw do ostygnięcia.
- Na półmisek wylej połowę wywaru i dodaj marchewkę. Całość ostudź w lodówce. Ułóż rybę na półmisku i przykryj ją kolejną warstwą wywaru.
- Całość wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, które może gościć w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny