Karp pieczony
- Karp cały (600 g)
- Cytryna - 2 sztuki (160 g)
- Pomarańcza - 2 sztuki (480 g)
- Miód - 1 łyżka (25 g)
- Sól (5 g)
Przepis na karpia pieczonego krok po kroku
Cytryny umyj. Z jednej z nich wyciśnij sok. Drugą pokrój w plasterki.
Rybę umyj i oczyść z łusek. Skrop sokiem z cytryny. Zostaw na 10 minut.
Ponownie opłucz rybę i osusz.
Z pomarańczy wyciśnij sok. Wymieszaj go z miodem.
Karpia ułóż w naczyniu żaroodpornym. Natnij skórę nożem. Oprósz rybę solą.
W naciętej skórze ułóż plasterki cytryny. Polej całość sokiem pomarańczowym z miodem.
Włóż rybę do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180 st. C.
-
Karp w galarecie
-
Karp smażony
-
Karp wigilijny
-
Karp po żydowsku
-
Zupa rybna z karpia
-
Ryba z grilla
-
Faworki z karpia
-
Zupa z karpia
-
Karp w zalewie octowej
-
Karp na wigilię
-
Karp w śmietanie
-
Tradycyjny karp smażony
-
Zupa z głów karpia
-
Węgierska zupa rybna
-
Marynata do karpia
-
Karp smażony w panierce
-
Karp w szarym sosie
-
Karp po grecku
-
Karp
Więcej informacji na temat karpia pieczonego
Przepis na karpia pieczonego w piekarniku to super smaczny pomysł na danie wigilijne. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz podać tę pyszną rybę w nowoczesnym i pysznym wydaniu.
Jeśli Twoja wieczerza wigilijna nie może obejść się, bez tej smacznej ryby, to koniecznie sprawdź jak zrobić karpia pieczonego. Do jego przygotowania potrzebujesz karpia. Może być tusza lub tylko filet, w zależności od upodobania. Z jednej cytryny wyciśnij sok i skrop nim oczyszczoną i umytą rybę. Odstaw na kilka minut i ponownie opłucz. Ułóż karpia w naczyniu żaroodpornym i nakrój jego skórę. Posól i w przerwy wciśnij plastry cytryny. Rybę polej świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy wymieszanym z miodem. Piecz około 30-40 minut w 180 stopniach. Tylko tyle wystarczy, by powstał ten pyszny karp pieczony na wigilię.
Takie danie na święta potrzebuje dużo mniej czasu na przygotowanie niż standardowe smażone filety. A wiadomo, że w gorączce świątecznych przygotowań każda minuta ma znaczenie.
Karp to ryba, która wzbudza wiele emocji. Przed świętami szczególnie jej temat zagrzewa do dyskusji jej przeciwników i zwolenników. Karp jest dość tani w hodowli. W 100 g rybiego mięsa mamy około 120 kcal, w tym 18 g białka. Jest to również dobre źródło witaminy A, witamin z grupy B, witaminę D, K oraz fosfor.
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny. W karpiu są również kwasy omega-3, które mają duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Karp pieczony to nie tylko smaczny, ale i dobry dla zdrowia posiłek.
Alergeny w karpiu pieczonym
Lista alergenów dla karpia pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Karp cały
W przepisie na karpia pieczonego nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sok z pomarańczy
Wartości odżywcze karpia pieczonego
W 100 g karpia mamy około 120 kcal, w tym 18 g białka. Jest to również dobre źródło witaminy A, witamin z grupy B, witaminę D, K oraz fosfor.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.