Karp na wigilię
- Karp filet (400 g)
- Cytryna - 2 sztuki (160 g)
- Bułka tarta (40 g)
- Sól (10 g)
- Masło klarowane (30 g)
Przepis na karpia na wigilię krok po kroku
Z jednej cytryny wyciśnij sok.
Rybę umyj dokładnie, obierz z pozostałych łusek.
Pokrój na kawałki i pokrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut.
Opłucz rybę ponownie, oprósz solą.
Bułkę tartą wsyp do głębokiego talerza i obtocz w niej kawałki ryby.
Na patelni rozpuść masło klarowane.
Obsmaż rybę z obu stron, aż panierka będzie złoto-brązowa.
Umieść ryby w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 30 minut w 180 st. C.
-
Karp w galarecie
-
Karp smażony
-
Karp wigilijny
-
Karp po żydowsku
-
Zupa rybna z karpia
-
Karp pieczony
-
Ryba z grilla
-
Faworki z karpia
-
Zupa z karpia
-
Karp w zalewie octowej
-
Karp w śmietanie
-
Tradycyjny karp smażony
-
Zupa z głów karpia
-
Węgierska zupa rybna
-
Marynata do karpia
-
Karp smażony w panierce
-
Karp w szarym sosie
-
Karp po grecku
-
Karp
Więcej informacji na temat karpia na wigilię
Przepis na karpia na wigilię to super smaczny pomysł na danie na wigilijny stół. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz podać tę pyszną rybę w tradycyjnym i smacznym wydaniu.
Jeśli Twoja wieczerza wigilijna, nie może obejść się bez tej smacznej ryby, to koniecznie sprawdź jak zrobić karpia na wigilię. Do jego przygotowania potrzebujesz karpia. Może być tusza, dzwonko lub filet, w zależności od upodobania. Z jednej cytryny wyciśnij sok i skrop nim oczyszczoną i umytą rybę. Odstaw na kilka minut i ponownie opłucz. Bułkę tartą wsyp do głębokiego talerza i obtocz w niej kawałki ryby. Na patelni rozpuść masło klarowane. Obsmaż rybę z obu stron, aż panierka będzie złoto-brązowa. Ułóż karpia w naczyniu żaroodpornym i piecz około 30-40 minut w 180 stopniach. Tylko tyle wystarczy, by powstał ten pyszny karp smażony i pieczony w jednym na wigilię.
Smażenie karpia na wigilię powinno odbywać się szybko, tak tylko by nadać panierce ładnego koloru. Jeśli zastanawiasz się jak przyprawić dodatkowo rybę to tylko sok z cytryny i sól wystarczą. Jeśli jednak chcesz dodać dodatkowego smaku, możesz kawałki ryby przełożyć dodatkowo cebulą i zostawić na kilka godzin, aż nabierze smaku. W każdym wydaniu karp na wigilię jest najsmaczniejszy.
Karp to ryba, która wzbudza wiele emocji. Przed świętami szczególnie jej temat zagrzewa do dyskusji jej przeciwników i zwolenników. Karp jest dość tani w hodowli. W 100 g rybiego mięsa mamy około 120 kcal, w tym 18 g białka. Jest to również dobre źródło witaminy A, witamin z grupy B, witaminę D, K oraz fosfor.
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny. W karpiu są również kwasy omega-3, które mają duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Karp na wigilię to nie tylko smaczny, ale i dobry dla zdrowia posiłek.
Alergeny w karpiu na wigilię
Lista alergenów dla karpia na wigilię przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Karp filet
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze karpia na wigilię
W 100 g mięsa z karpia mamy około 120 kcal, w tym 18 g białka. Jest to również dobre źródło witaminy A, witamin z grupy B, witaminę D, K oraz fosfor.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.