Karmuszka
Opublikowano: 08.07.2022 r.
Łopatka wieprzowa, boczek wędzony i kapusta biała to trio, które nadaje karmuszce wyjątkowy smak i aromat. Dodaj do tego fasole - czerwoną i białą, a dopełnisz smaku solidnym warzywnym wsparciem: marchewką, cebulą i selerem naciowym. Przecier pomidorowy i śmietana 18% nadają potrawie aksamitnej konsystencji.
Składniki dla 8 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 600 g
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Fasola czerwona - 150 g
- Fasola biała jaś nasiona suche - 150 g
- Kapusta biała - 250 g
- Marchewka - 150 g
- Cebula - 200 g
- Seler naciowy - 130 g (3 łodygi)
- Przecier pomidorowy bez soli - 200 g
- Śmietana 18% - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, natka pietruszki świeża, tymianek, lubczyk
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Fasolę białą i czerwoną ugotuj.
- Boczek pokrój w małą kostkę, a mięso w większą kostkę.
- Kapustę białą posiekaj.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Marchewkę i selera naciowego pokrój w plasterki.
- W dużym garnku podsmaż boczek, aż cały tłuszcz się wytopi.
- Dodaj mięso i obsmaż z każdej strony. Następnie dodaj kminek, lubczyk, tymianek i posiekaną cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli, wlej szklankę wody i dodaj kapistę, marchewkę i selera.
- Dolej wody, by przykryła zawartość garnka i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
- Dodaj przecier i ugotowaną wcześniej fasolę i gotuj jeszcze 10 minut.
- Dopraw solą, majerankiem i pieprzem.
- Przed podaniem zapraw śmietaną.
Komentarz dietetyka
Obiad ma dostarczyć do 35% całkowitego zapotrzebowania energetycznego w ciągu dnia, dlatego warto wybierać pełnowartościowe dania na obiad.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk