Karmelizowana marchew

Opublikowano: 21.06.2021 r., 10:24 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karmelizowana marchew ułożona na czarnej desce i udekorowana ziołami.
Karmelizowana marchew
Karmelizowana marchewka to przepis na fantastycznie słodki dodatek do głównego posiłku. W takiej odsłonie ciężko jest odmówić sobie tego pysznego warzywa.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 40 min
145 kcal
Kcal w porcji
91 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka (300 g)
  • Miód 2 łyżeczki (20 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na karmelizowaną marchew krok po kroku

Marchewki umyj i obierz.

Pokrój je na mniejsze kawałki.

Do dużej miski dodaj miód, oliwę i cynamon i zamocz w marynacie marchewki.

Marchewki przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 - 40 minut.

Jak oceniasz przepis na karmelizowaną marchew
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat karmelizowanej marchwi

Karmelizowana marchew to pomysł na naprawdę wspaniały dodatek do obiadu. Przepysznie smakuje i cudownie się prezentuje. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, gdyż w tym daniu jej nie brakuje. To zasługa pysznego miodu, który idealnie współgra z pieczoną marchewką, tworząc wspaniałe danie. Marchewki świetnie sprawdzą się jako dodatek do drugiego dania, niekoniecznie w słodkiej odsłonie.

Przepis na karmelizowaną marchew pozwala stworzyć w swojej kuchni proste danie, które smakuje jak z najlepszych restauracji. Dodatek takich marchewek wzbogaci każde, nawet najnudniejsze danie. Mają niezwykły słodki smak, który idealnie łączy się z każdym daniem. To naprawdę uniwersalny dodatek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karmelizowane marchewki, które smakują niezwykle pysznie, a ich wykonanie nie zajmie ci zbyt dużo czasu, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstają z niego miękkie marchewki w pysznej słodkiej glazurze, obok których ciężko jest przejść obojętnie. Całość dopełnia szczypta cynamonu, która jeszcze bardziej podkręca smak całej potrawy.

Najlepiej robić te marchewki w miodzie, jednak można użyć również innego słodzika w płynie. Sprawdzi się również syrop daktylowy czy z agawy, a także klonowy. Jednak dobrze jest wykorzystać polski miód, który nie tylko wspaniale smakuje, ale także zawiera sporo cennych składników mineralnych. Idealnie sprawdzi się miód akacjowy i wielokwiatowy. Lepiej jednak nie korzystać z miodu sztucznego.

W takiej opcji świetnie wypadną wszystkie wersje marchwi. Bardzo dobrze sprawdzi się na przykład mini marchewka, której wcale nie trzeba nawet obierać. W takiej malutkiej wersji na pewno przypadnie do gustu najmłodszym domownikom.

Można je także przygotować w wersji na patelni. Wystarczy chwile je podgotować, a potem podsmażyć na maśle z miodem.

Jednak wersja z piekarnika, jest dużo szybsza i zdecydowanie smaczniejsza. Ze względu na dłuższą obróbkę termiczną całość ma lepszy smak i jest bardziej miękka. W tym przepisie świetnie sprawdzi się młoda marchewka, której nie trzeba nawet obierać.

Alergeny w karmelizowanej marchwi

Lista alergenów dla karmelizowanej marchwi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karmelizowaną marchew

Wartości odżywcze karmelizowanej marchwi

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek, jednak powinny na niego uważać osoby z cukrzycą, gdyż zawiera sporo cukrów prostych i wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(91g)
Energia (kcal)
159.34
145.00
Białko (g)
0.78
0.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(91g)
Węglowodany (g)
12.39
11.27
Węglowodany przyswajalne (g)
10.08
9.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.31
2.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(91g)
Tłuszcz (g)
12.53
11.40
Tłuszcze nasycone (g)
2.14
1.95
Tłuszcze nienasycone (g)
10.38
9.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.01
8.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
1.25
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(91g)
Witamina A (µg (mcg))
686.30
624.53
Witamina B6 (mg)
0.12
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.88
4.44
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
2.32
2.11
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.05
Ryboflawina (mg)
0.05
0.05
Niacyna (mg)
0.81
0.74
Foliany (µg (mcg))
15.73
14.31
Beta karoten (µg (mcg))
6809.59
6196.73

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(91g)
Sód (mg)
57.18
52.03
Potas (mg)
265.99
242.05
Wapń (mg)
27.58
25.09
Fosfor (mg)
28.99
26.38
Magnez (mg)
9.97
9.08
Żelazo (mg)
0.34
0.31
Cynk (mg)
0.21
0.19
Miedź (mg)
0.04
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny karmelizowanej marchwi 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karmelizowanej marchwi

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Miód
20 g
2 łyżeczki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
37.50