Karmelizowana cebula

Opublikowano: 11.06.2021 r., 20:49 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karmelizowana cebula na brązowym talerzu
Karmelizowana cebula
Karmelizowana cebula jest idealna na kanapki. Świetnie pasuje jako dodatek do sera pleśniowego lub pasztetu. Ma słodko-słony smak, dzięki dodatkowi miodu i soli.
Przygotowanie 60 min
116 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Cebula - 7 sztuk (730 g)
  • Miód - 2 łyżki (40 g)
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki (12 ml)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na karmelizowaną cebulę krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Rozgrzej w garnku oliwę i smaż na niej cebulę, na wolnym ogniu, często mieszając, aż się zarumieni. Może to zająć około 30-40 minut.

Po tym czasie dodaj ocet, miód, 0,5 łyżeczki pieprzu i 0,25 łyżeczki soli.

Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze 15 minut.

Jak oceniasz przepis na karmelizowaną cebulę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat karmelizowanej cebuli

Karmelizowana cebula przygotowywana jest z miodem, solą, pieprzem, oliwą i octem (możesz go pominąć i przygotować ją bez octu), możesz też dodać czerwonego wina. To jak zrobić karmelizowaną cebulę jest bardzo proste, lecz wymaga trochę pracy. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w cienkie piórka lub półplasterki. Następnie rozgrzewamy w garnku oliwę z oliwek. Potem przechodzimy do tego, jak skarmelizować cebulę. Wrzucamy ją do garnka z oliwą i smażymy/dusimy na średniej mocy kuchenki, cały czas mieszając. Cebula w trakcie duszenia zmięknie i się zeszkli. Następnie zacznie się zarumieniać. Ten proces zajmuje około 30-40 minut. Potem dodajemy sól, pieprz, miód i ocet balsamiczny. Po dodaniu tych składników nadal dusimy, mieszając od czasu do czasu. Cebula powinna mieć kolor brązowo-bordowy. Gorącą cebulę możesz przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia. U mnie nigdy nie opłacało się jej chować do słoików, ponieważ bardzo szybko znikała. Możesz też wyłożyć ją na słony, upieczony spód do tarty, z kruchego ciasta, posypać serem i zapiec. W ten sposób uzyskasz pyszną wytrawną tarte z karmelizowaną cebulą. Taka karmelizowana czerwona cebula idealnie komponuje się także z serami pleśniowymi, pasztetami, wędliną lub serem kozim. Możesz też jeść ją z samym pieczywem.

Karmelizowana cebula jest bezglutenowym dodatkiem, a także ma niski indeks glikemiczny. Osoby z problemami z gospodarką węglowodanową dodatkowo mogą zamienić miód na syrop z agawy lub słodzik. Cebula jest źródłem prebiotyków, które są składnikami, które nie ulegają trawieniu i pozytywnie wpływają na rozwój mikrobioty jelitowej, czyli mikroorganizmów żyjących w jelitach. Pamiętaj jednak, że cebula jest produktem wzdymającym i nie każdy dobrze ją toleruje. Dlatego osoby z problemami jelitowymi powinny uważać na dania z cebulą, szczególnie gdy jest ona w dużej ilości. Najlepiej oczywiście samodzielnie sprawdzić, czy dobrze się czujesz po cebuli, czy też nie, żeby nie ograniczać/eliminować jej bez powodu, ponieważ ma ona także działanie prozdrowotne.

Alergeny w karmelizowanej cebuli

Lista alergenów dla karmelizowanej cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karmelizowaną cebulę

Wartości odżywcze karmelizowanej cebuli

na 100g gotowej potrawy

Karmelizowana cebula to bezglutenowy dodatek do pieczywa. Możesz dodatkowo obniżyć jej indeks glikemiczny zamieniając miód na syrop z agawy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
74.93
116.15
Białko (g)
1.02
1.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
12.87
19.94
Węglowodany przyswajalne (g)
11.31
17.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.56
2.41
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
2.58
4.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.48
0.74
Tłuszcze nienasycone (g)
2.11
3.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.83
2.84
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.43
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.11
0.17
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.76
10.48
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
0.58
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.12
0.18
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.39
26.96
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.91
1.41
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
4.23
6.56
Potas (mg)
137.19
212.64
Wapń (mg)
21.66
33.58
Fosfor (mg)
26.88
41.66
Magnez (mg)
9.38
14.54
Żelazo (mg)
0.24
0.37
Cynk (mg)
0.17
0.26
Miedź (mg)
0.04
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny karmelizowanej cebuli 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karmelizowanej cebuli

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
730 g
7 sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 730 g
Miód
40 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Ocet balsamiczny
12 ml
2 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.34
Za 12 ml
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
45.00