Karkówka z warzywami

Opublikowano: 04.11.2021 r., 23:07 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka z warzywami na desce
Karkówka z warzywami
Karkówka z warzywami jako propozycja na obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na delikatne i kruche mięso z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
158 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Karkówka wieprzowa - 5 plastrów (600 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Por - 1 sztuka (100 g)
  • Seler korzeniowy - 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, kolendra świeża, tymianek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, brytfanna

Przepis na karkówkę z warzywami krok po kroku

Mięso rozbij i dopraw do smaku.

W brytfannie rozgrzej olej rzepakowy.

Obsmaż mięso z obu stron.

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je do mięsa.

Zalej szklanką wody i duś pod przykryciem przez godzinę.

Jak oceniasz przepis na karkówkę z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat karkówki z warzywami

Karkówka z warzywami to danie, które możesz wykorzystać nie tylko na obiad z rodziną w niedziele ale także w ciągu tygodnia. Przepis na karkówkę w ketchupie jest bardzo prosty i w nie długim czasie przygotujesz pyszne danie.

Karczek po przygotowaniu jest bardzo dobra, miękka, delikatne i krucha dlatego z pewnością przypadnie do gustu nawet najmłodszym członkom rodziny.

Jak zrobić karkówkę wieprzową z warzywami?

Będziesz potrzebować mięso z karkówki, możesz kupić je w całości lub od razu w plastrach. W domu musisz je delikatnie rozbić i doprawić do smaku. W brytfannie rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż mięso z obu stron. Po chwili dodaj pokrojone w mniejsze kawałki warzywa. Obsmażaj warzywa i mięso, po chwili dodaj szklankę wody i duś mięso przez godzinę. Mięso będzie niezwykle kruche i delikatne. To idealny pomysł na kolację czy na obiad w rodzinnym gronie. Pieczona karkówka będzie bardzo smaczna z różnymi dodatkami. Mięso możesz dusić w brytfannie tak jak proponuję w przepisie lub upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Warto postawić na gruboziarniste kasze np. gryczana. Mięso idealnie skomponuję się także z ziemniakami, mogą to być zwykle ziemniaki ugotowane w wodzie lub puree ziemniaczane. W sezonie jesiennym warto wykorzystać sezonowe produkty np. dynie, której teraz mamy pod ostatkiem. Zamiast puree ziemniaczanego możesz przygotować puree z dyni. Każda z tych wersji będzie pyszna i będzie to idealny pomysł na potrawę w gronie rodziny lub znajomych. Pamiętaj aby w całym daniu nie zabrakło warzyw. Idealnie będą pasować warzywa gotowane na prze np. brokuły lub w wodzie np. groszek z marchewką zasmażane. Możesz także przygotować surówkę z białej lub czerwonej kapusty, na którą znajdziesz przepis w moich innych propozycjach. Domowa wersja surówki z kapusty to będzie dobra i pyszna propozycja, pamiętaj aby stawiać na warzywa sezonowe. Jeśli wolisz warzywa na ciepło niż surówki, które zazwyczaj są na zimno postaw na gotowane buraki starte na tarce. Skoro już znasz przepis na karkówkę z warzywami spróbuj sam i zapamiętaj ten przepis na pewno wrócisz do niego nie raz.

Alergeny w karkówce z warzywami

Lista alergenów dla karkówki z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze karkówki z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Do mięsa dodaj dużą ilość warzyw, cała potrawa będzie niezwykle aromatyczna i pełna witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
131.95
158.34
Białko (g)
14.16
16.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
4.70
5.63
Węglowodany przyswajalne (g)
3.79
4.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
1.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
6.04
7.25
Tłuszcze nasycone (g)
1.82
2.18
Tłuszcze nienasycone (g)
4.22
5.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.01
3.61
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.22
1.46
Cholesterol (mg)
35.79
42.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
95.70
114.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.67
4.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.53
0.63
Witamina E (mg)
0.30
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.53
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.94
3.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.75
16.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
960.00
1152.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
53.23
63.87
Potas (mg)
278.77
334.53
Wapń (mg)
23.82
28.59
Fosfor (mg)
152.46
182.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.75
21.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.85
1.02
Cynk (mg)
1.75
2.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki z warzywami 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki z warzywami

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
600 g
5 plastrów
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
48.50