Karkówka z szynkowara

Opublikowano: 23.11.2021 r., 7:59 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowana karkówka na talerzu
Karkówka z szynkowara
Dziś przygotowałam dla Was przepis na domową karkówkę z szynkowara, która idealnie sprawdzi się na obiad lub jako dodatek do kanapek. Koniecznie spróbuj!
Przygotowanie 30 min
Czas parzenia i Marynowanie 180 min
1449 kcal
Kcal w porcji
800 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1000 g)
  • Czosnek - 3 ząbki czosnku (24 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, pieprz ziołowy, sól do peklowania
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, szynkowar

Przepis na karkówkę z szynkowara krok po kroku

Karkówkę w całości nacieramy przyprawami. Marynujemy ją w lodówce przez noc.

Mięso z przyprawami włóż do szynkowara i dokładnie go zamknij.

Szynkowar włóż do garnka z wodą. Mięso parz około 3 godzin.

Wyjmij szynkowar z garnka i odstaw go do wystudzenia.

Zimny szynkowar opłucz wodą i wyjmij z niego mięso.

Jak oceniasz przepis na karkówkę z szynkowara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat karkówki z szynkowara

Pyszna karkówka z szynkowara parzona w całości to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Karczek marynowany jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nimi poradzić. Posiłek zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić karkówkę z szynkowara? Przygotowanie jej jest proste. Na początku mięso należy dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić je do lodówki na noc tak, aby się zamarynowało. Następnie karczek wkładamy do szynkowara i dokładnie go zamykamy. Naczynie z mięsem wkładamy do garnka i parzymy je około 3 godzin. Najlepsza temperatura do parzenia to około 80 stopni. Wyjmujemy szynkowar z garnka i odstawiamy do wystudzenia. Jeśli będzie już zimny to polewamy go wodą, otwieramy i wyjmujemy mięso.

Przepis na karkówkę z szynkowara nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z czosnku, który ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Czosnek jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układu oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka z zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.

Soczysta karkówka posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest łatwe w przygotowaniu oraz smaczne. Idealnie sprawdzi się również jako obiad na święta. Dobra karkówka powinna długo się marynować tak, aby przeszła przyprawami. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w karkówce z szynkowara

Lista alergenów dla karkówki z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze karkówki z szynkowara

na 100g gotowej potrawy

Karkówka należy do mięs o podwyższonej zawartości tłuszczu. Jeśli nie możemy jej spożywać warto zamienić je na produkt o obniżonej ilości tego składnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(800g)
Energia (kcal)
181.23
1449.81
Białko (g)
25.39
203.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(800g)
Węglowodany (g)
0.78
6.21
Węglowodany przyswajalne (g)
0.73
5.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.05
0.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(800g)
Tłuszcz (g)
7.79
62.28
Tłuszcze nasycone (g)
3.06
24.50
Tłuszcze nienasycone (g)
4.72
37.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.42
27.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.30
10.44
Cholesterol (mg)
66.41
531.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(800g)
Witamina A (µg (mcg))
0.98
7.81
Witamina B6 (mg)
0.39
3.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.92
7.34
Witamina C (mg)
0.73
5.85
Witamina D (µg (mcg))
0.98
7.81
Witamina E (mg)
0.28
2.20
Retinol (µg (mcg))
0.98
7.81
Tiamina (mg)
0.59
4.72
Ryboflawina (mg)
0.28
2.21
Niacyna (mg)
5.07
40.52
Foliany (µg (mcg))
3.98
31.81
Beta karoten (µg (mcg))
0.12
0.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(800g)
Sód (mg)
64.85
518.81
Potas (mg)
338.50
2708.00
Wapń (mg)
17.91
143.31
Fosfor (mg)
245.77
1966.19
Magnez (mg)
20.12
160.94
Żelazo (mg)
1.04
8.29
Cynk (mg)
3.09
24.75
Miedź (mg)
0.12
0.99
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki z szynkowara 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki z szynkowara

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Czosnek
24 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 24 g
Koszt składników
27.00