Karkówka z szynkowara
- Karkówka wieprzowa (1000 g)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (24 g)
Przepis na karkówkę z szynkowara krok po kroku
Karkówkę w całości nacieramy przyprawami. Marynujemy ją w lodówce przez noc.
Mięso z przyprawami włóż do szynkowara i dokładnie go zamknij.
Szynkowar włóż do garnka z wodą. Mięso parz około 3 godzin.
Wyjmij szynkowar z garnka i odstaw go do wystudzenia.
Zimny szynkowar opłucz wodą i wyjmij z niego mięso.
-
Szynka z szynkowara
-
Wędlina z szynkowara
-
Schab z szynkowara
-
Mielonka z szynkowara
-
Wędliny z szynkowara
-
Boczek z szynkowara
-
Łopatka z szynkowara
-
Golonka z szynkowara
-
Kiełbasa z szynkowara
-
Szynka z szynkowara z żelatyną
-
Kurczak z szynkowara
-
Pasztet z szynkowara
-
Pierś z indyka z szynkowara
-
Salceson z szynkowara
-
Marynata do schabu z szynkowara
-
Wołowina z szynkowara
-
Filet z indyka z szynkowara
-
Dania z szynkowara
Więcej informacji na temat karkówki z szynkowara
Pyszna karkówka z szynkowara parzona w całości to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Karczek marynowany jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nimi poradzić. Posiłek zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić karkówkę z szynkowara? Przygotowanie jej jest proste. Na początku mięso należy dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić je do lodówki na noc tak, aby się zamarynowało. Następnie karczek wkładamy do szynkowara i dokładnie go zamykamy. Naczynie z mięsem wkładamy do garnka i parzymy je około 3 godzin. Najlepsza temperatura do parzenia to około 80 stopni. Wyjmujemy szynkowar z garnka i odstawiamy do wystudzenia. Jeśli będzie już zimny to polewamy go wodą, otwieramy i wyjmujemy mięso.
Przepis na karkówkę z szynkowara nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z czosnku, który ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Czosnek jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układu oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka z zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.
Soczysta karkówka posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest łatwe w przygotowaniu oraz smaczne. Idealnie sprawdzi się również jako obiad na święta. Dobra karkówka powinna długo się marynować tak, aby przeszła przyprawami. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w karkówce z szynkowara
Lista alergenów dla karkówki z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze karkówki z szynkowara
Karkówka należy do mięs o podwyższonej zawartości tłuszczu. Jeśli nie możemy jej spożywać warto zamienić je na produkt o obniżonej ilości tego składnika.
Energia i białka
(800g)
Węglowodany
(800g)
Tłuszcze
(800g)
Witaminy
(800g)
Składniki mineralne
(800g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.