Karkówka z pieczarkami i cebulą
- Karkówka wieprzowa (600 g)
- Pieczarki (500 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Mąka pszenna typ 500 (10 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą krok po kroku
Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry.
Natrzyj mięso przyprawami: 2 łyżeczkami majeranku i słodkiej papryki, łyżeczką czosnku i soli oraz połową łyżeczki pieprzu.
Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Na patelni rozgrzej olej. Każdy kawałek mięsa oprósz dodatkowo mąką i obsmaż z obu stron, aż zrobi się rumiany.
W tym czasie obierz i posiekaj cebulę, a także umyj i pokrój pieczarki w plasterki.
Gdy mięso będzie gotowe, przełóż je do innego naczynia.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę i pieczarki. Pod sam koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie na patelni rozłóż mięso tak, by między jego kawałkami znajdowały się pieczarki z cebulką.
Na patelnię wlej szklankę wody, dodaj trzy liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Przykryj pokrywką i duś wszystko razem przez około 60 minut lub dłużej, aż mięso będzie miękkie.
Gdy mięso będzie gotowe, w 70 ml wody rozmieszaj łyżeczkę mąki i dodaj do sosu.
Podgotuj wszystko razem jeszcze przez chwilę.
Gotowe danie podawaj posypane natką pietruszki.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat karkówki z pieczarkami i cebulą
Przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą to pyszna propozycja na obiad. Jest to naprawdę świetny pomysł np. na niedzielne danie, które nie wymaga wiele pracy. Gotowanie trwa około godziny, ale dla zapachu rozprzestrzeniającego się po domu naprawdę warto poczekać.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karkówkę z pieczarkami i cebulą to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po karkówkę, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie przygotowane na patelni było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować mięsa paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybierają do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobrą karkówkę? Powinna być ona lekko wilgotna i błyszcząca. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również białe żyłki tłuszczu. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że karkówka z pieczarkami i cebulą będzie jeszcze lepsza.
Ta dobra potrawa potrzebuje tak naprawdę trzech składników: cebuli, pieczarek i karkówki. Zamarynowane mięso powinno nabierać smaku przez noc w lodówce. Następnie każdy kawałek mięsa należy z obu stron obsmażyć na oleju, by stało się rumiane. Kolejnym krokiem jest przygotowanie cebuli i pieczarek. Smażone razem na tej samej patelni co mięso, nabierają nadzwyczajnego smaku. Duszona karkówka z dodatkami powinna w ciągu godziny zrobić się miękka i rozpływająca w ustach. Zagęszczanie sosu jest propozycją, więc ten krok możecie pominąć. Sami widzicie, że ta potrawa jest naprawdę łatwa w przygotowaniu.
Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać do dwóch porcji mięsa, ze względów zdrowotnych to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego należy do tego dania zjeść porcję surówki ze świeżych warzyw. Witamina C z surówki spowoduje, że żelazo zostanie przyswojone w jeszcze większej ilości! Danie składające się z mięsa, kaszy i surówki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych odżywiających nasz organizm.
Jeśli potrzebny Ci pomysł na pyszne i sycące danie to karkówka z pieczarkami i cebulą będzie najlepszym wyborem.
Alergeny w karkówce z pieczarkami i cebulą
Lista alergenów dla karkówki z pieczarkami i cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze karkówki z pieczarkami i cebulą
Odpowiednio zbilansowane dania dostarczają wielu witamin i wartości odżywczych. Dodatek kaszy i surówki do mięsa nadaje mu dodatkowych zalet.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.