Przepis na karkówkę z kociołka krok po kroku
- Karkówka wieprzowa 800 g
- Marchewka 200 g 4 sztuki
- Cebula 180 g 2 sztuki
- Ziemniaki średnie 600 g
- Wino czerwone wytrawne 100 g
- Kapusta biała 150 g
- Boczek wieprzowy bez kości 150 g plastry
- Olej rzepakowy 30 ml 3 łyżki
Plastry karkówki rozbij tłuczkiem i pokrój na mniejsze kawałki.
Na dno kociołka wlej olej i wyłóż je plastrami boczku.
Cebulę, marchewkę i ziemniaki obierz. Warzywa pokrój w kostkę. Liście kapusty umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Na boczek wyłóż mięso i warzywa. Wlej wino i wsyp przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe po łyżeczce tymianku, oregano i majeranku. Na koniec dodaj jeszcze pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu.
Na wierzch połóż liście kapusty i dociśnij. Przykryj pokrywką.
Ustaw nad żarem i gotuj około 1,5- 2 godziny.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Karkówka z kociołka - cechy przepisu
Więcej o karkówce z kociołka
Przepis na karkówkę z kociołka myśliwskiego to danie, które koniecznie musisz spróbować. Rozpal ognisko i przygotuj tę pyszną karkówkę już dziś.
Przepis na karkówkę z kociołka żeliwnego to smaczne danie, które nie wymaga wiele pracy. Do jej przygotowania potrzebujesz łatwo dostępnych składników i danie samo się gotuje.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić karkówkę w kociołku to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po karkówkę, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie przygotowane na patelni było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować mięsa paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybieraj do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobrą karkówkę? Powinna być ona lekko wilgotna i błyszcząca. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również białe żyłki tłuszczu. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że karkówka z kociołka będzie jeszcze lepsza.
Teraz mięso pokrój w plastry (jeśli posiadasz cały kawałek). Każdy z nich rozbij i pokrój na mniejsze kawałki. Rozpal ogień i wszystkie składniki układaj w zimnym jeszcze kociołku. Na dno wlej olej i wyłóż plasterki boczku. Cebulę, marchewkę i ziemniaki obierz. Warzywa pokrój w kostkę. Liście kapusty umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Na boczek wyłóż mięso i warzywa. Wlej wino i dodaj słodką papryką, majeranek, tymianek, oregano, ziele angielskie, liście laurowe. Na wierzchu ułóż liście kapusty i delikatnie dociśnij dłonią. Teraz przykryj kociołek pokrywką, ustaw nad ogniem i gotuj około 90-120 minut.
To danie gotując się powoli na ognisku, nabiera niesamowitego smaku. To także świetny pomysł na danie na ciepło podczas imprez na świeżym powietrzu. Ta dobra potrawa na stałe zawita w Twoim domu.
Wartości odżywcze karkówki z kociołka
Energia i białka
(270g)
Węglowodany w karkówce z kociołka
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy w przepisie na karkówkę z kociołka
(270g)
Składniki mineralne w przepisie na karkówkę z kociołka
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w karkówce z kociołka
Lista alergenów dla karkówki z kociołka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
prosze o odpowiedź