Karkówka z kapustą kiszoną

Opublikowano: 23.11.2021 r., 19:00 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka z kiszoną kapustą na półmisku
Karkówka z kiszoną kapustą
Przygotowałam dla Was przepis na aromatyczną karkówkę z kapustą kiszoną. Mięso w takim wydaniu jest pyszne, a na dodatek rozpływa się w ustach. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 120 min
Smażenie i Pieczenie 90 min
249 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1000 g)
  • Kapusta kiszona (1000 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
naczynie żaroodporne, miska, patelnia

Przepis na karkówkę z kiszoną kapustą krok po kroku

Karkówkę pokrój na plastry i natrzyj przyprawami.

Marynuj ją w lodówce przez całą noc.

Karkówkę podsmaż z oby stron na oleju.

W naczyniu żaroodpornym ułóż na przemian kapustę kiszoną z mięsem.

Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny.

Jak oceniasz przepis na karkówkę z kiszoną kapustą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat karkówki z kiszoną kapustą

Pyszna karkówka z kapustą kiszoną to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Karczek w kapuście kiszonej jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić karkówkę z kapustą kiszoną? Przygotowanie jej jest proste. Na początku mięso tniemy na plastry i dokładnie nacieramy je przyprawami. Mięso odstawiamy do lodówki na noc, aby się zamarynowało. Karkówkę z obu stron podsmażamy na oleju. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kapustę kiszoną z mięsem. Danie pieczemy w zamkniętym naczyniu w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Przepis na karkówkę z kapustą kiszoną nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z kapusty kiszonej, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Kapusta kiszona należy do składników o małej wartości kalorycznej, posiada sporo błonnika pokarmowego, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu, a także zawiera bakterie, które wpływają na prawidłową pracę jelit. Ponadto jest bogata w witaminę C, która wpływa na naszą odporność oraz magnez, potas i wapń. Kapusta ma również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, który chroni nas przed rozwinięciem się cukrzycy. Posiada także właściwości przeciwzapalne oraz zapobiega niedokrwistości.

Pieczona karkówka z kapustą posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest łatwe w przygotowaniu oraz smaczne. Idealnie sprawdzi się również jako obiad na święta. Dobra karkówka powinna długo się marynować tak, aby przeszła przyprawami. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w karkówce z kiszoną kapustą

Lista alergenów dla karkówki z kiszoną kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę z kiszoną kapustą

Wartości odżywcze karkówki z kiszoną kapustą

na 100g gotowej potrawy

Karkówka należy do produktów o podwyższonej zawartości tłuszczu dlatego warto ją zamieniać na inny rodzaj mięsa jeśli będziemy przyrządzać ją często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
108.42
249.36
Białko (g)
13.25
30.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
2.12
4.87
Węglowodany przyswajalne (g)
0.68
1.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
3.30
Glukoza (g)
0.07
0.16
Fruktoza (g)
0.02
0.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
5.00
11.50
Tłuszcze nasycone (g)
1.65
3.79
Tłuszcze nienasycone (g)
3.35
7.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.39
5.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
2.21
Cholesterol (mg)
33.66
77.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina D (µg (mcg))
0.50
1.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
359.90
827.77
Potas (mg)
250.99
577.28
Wapń (mg)
21.78
50.10
Żelazo (mg)
1.23
2.84
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki z kiszoną kapustą 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki z kiszoną kapustą

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
36.00