Karkówka z grilla
- Karkówka wieprzowa (1000 g)
- Olej rzepakowy - 7 łyżek (70 ml)
- Ocet winny - 1 łyżka (10 ml)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Musztarda - 1 łyżka (10 g)
- Ketchup - 1 łyżka (ketchup łagodny) (15 g)
Przepis na karkówkę z grilla krok po kroku
W miseczce umieść olej, ocet, ketchup i musztardę. Następnie dodaj 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, 1 łyżeczkę mielonego kminku i starty na tarce czosnek. Całość wymieszaj.
Karkówkę opłucz i osusz. Jeśli masz ją w jednym kawałku, podziel na plastry. Nieco rozbij mięso tłuczkiem.
Mięso obtocz w soli.
Karkówkę przełóż do pojemnika i zalej marynatą. Wymieszaj, aby każdy kawałek był w niej obtoczony.
Zamknij pojemnik i schowaj do lodówki. Pozostaw tam na kilka godzin.
Dobrze rozgrzej grill. Mięso często obracaj. Powinno być gotowe w ciągu 10-15 min.
-
Szaszłyk na grill
-
Szaszłyki na grilla
-
Souvlaki
-
Szaszłyki z kurczaka
-
Kiełbasa z grilla
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Warzywa na grilla
-
Cukinia z grilla
-
Pieczarki z grilla
-
Pstrag z grilla
-
Żeberka z grilla
-
Szparagi z grilla
-
Kaszanka z grilla
-
Krewetki z grilla
-
Bakłażan z grilla
-
Skrzydełka z grilla
-
Schab z grilla
-
Ser na grilla
-
Dania z grilla
Więcej informacji na temat karkówki z grilla
Karkówka z grilla jest wręcz obowiązkowa w czasie grillowania. Mięso można obrabiać na kilka sposobów. Ważne jest to, aby karkówki nie piec zbyt długo, ponieważ wtedy zrobi się sucha. To mięso grilluje się szybko, ale tego procesu nie należy jeszcze bardziej przyśpieszać. Kawałki mięsa na grilla nie powinny być ani za chude, ani za grube. Mięso możesz rozbić tłuczkiem, ale nie należy robić tego zbyt mocno.
Jak przyrządzić karczek z grilla domowego, aby był soczysty? Jeżeli nie chcesz zrobić gumowatej ani suchej karkówki, musisz pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Mięso powinno marynować się w lodówce nie krócej niż 1 h (najlepiej całą noc). Lepiej jest piec je nieco dłużej, ale w niższej temperaturze niż bardzo szybko, ale w wysokiej, bo nie tylko mięso może się za mocno przypiec z zewnątrz, ale i też będzie surowe w środku. Zamarynowane mięso najlepiej wyciągnąć 1-1,5 h przed planowanym grillowaniem.
Marynowanie mięsa jest bardzo ważne, ponieważ wtedy mięso robi się miększe. Przede wszystkim istotne jest dodanie do marynaty soli. Warto też rozważyć dodanie soku z cytryny. Ciekawym rozwiązaniem jest zalewa z piwa. Jednak takie mięso może być nieco gorzkie, jeśli za długo będzie się piec. To samo tyczy się mięsa marynowanego w miodzie lub cukrze.
Ten przepis możesz modyfikować. Ocet winny z tego przepisu możesz zamienić na ocet jabłkowy lub ocet balsamiczny, w zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać. Ketchup nie musi być łagodny. Jeśli lubisz ostre smaki, zamień go na ketchup pikantny. Wtedy karkówka również wyjdzie pyszna.
Jak doprawić karczek? Nie istnieje jedna przyprawa, która zapewni najlepszy smak karkówki. Do marynaty pasuje tymianek, rozmaryn, kminek, majeranek, oregano. Karkówkę można wysmarować musztardą z ketchupem i obsypać przyprawami.
Karkówka z grilla to idealny pomysł na obiad lub kolację, ale lepiej nie przygotowywać jej „na szybko”, czyli zamarynować i zostawić w lodówce na pół godziny, a później grillować w dużej temperaturze. Możesz być pewien, że wtedy nie wyjdzie zbyt dobra.
Jak przygotować karkówkę na grilla? Karkówkę można marynować w różnych marynatach. Marynata piwna składa się m.in. z piwa, octu, czosnku, musztardy, kminku i cebuli. Z kolei do marynaty z miodem i musztardą można dodać jeszcze m.in. olej i słodką paprykę. Marynata na bazie soku sojowego może być z dodatkiem oleju, imbiru, chili i czosnku. Możesz też pokusić się na marynatę z czosnkiem i miodem, olejem i papryczką chili.
Alergeny w karkówce z grilla
Lista alergenów dla karkówki z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze karkówki z grilla
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.