Karkówka z cebulą

Opublikowano: 09.12.2021 r., 21:17 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka z cebulą i pietruszką
Karkówka z cebulą
Karkówka z cebulą to pyszne i proste danie. Wymaga tylko dwóch składników oraz przypraw, które nadadzą jej dodatkowego aromatu. Przygotowanie najlepiej rozpocząć dzień wcześniej, by mięso się zamarynowało.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
365 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Karkówka wieprzowa (500 g)
  • Cebula - 5 sztuk (500 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, pieprz ziołowy, przyprawa do karkówki
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, pokrywka do patelni

Przepis na karkówkę z cebulą krok po kroku

Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry.

Delikatnie rozbij dłońmi, a następnie dokładnie natrzyj przyprawami: 2 łyżeczkami przyprawy do karkówki, 1 łyżeczką słodkiej papryki, po pół łyżeczki oregano, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego i soli.

Pozostaw karkówkę na noc w lodówce.

Następnego dnia na dużej patelni rozgrzej olej i obsmażaj plastry mięsa z obu stron. Gotowe kawałki przełóż na talerz.

W tym czasie obierz i pokrój cebulę. Gdy obsmażysz wszystkie kawałki karkówki na tej samej patelni, usmaż cebulę, na pozostałym oleju.

Gdy cebula będzie już gotowa, przełóż z powrotem karkówkę na patelnię tak, by między jej kawałkami znajdowała się cebula.

Wlej około 70 ml wody, przykryj patelnie pokrywką i duś na małym ogniu przez około 40 minut.

Jak oceniasz przepis na karkówkę z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat karkówki z cebulą

Przepis na karkówkę wieprzową z cebulą to pyszna propozycja na obiad. Jest to naprawdę prosty przepis, który nie wymaga wiele pracy. Gotowanie trwa około godziny, ale dla zapachu rozprzestrzeniającego się po domu naprawdę warto poczekać.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karkówkę z cebulą, to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po karkówkę, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie przygotowane na patelni było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować mięsa paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybierają do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobrą karkówkę? Powinna być ona lekko wilgotna i błyszcząca. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również białe żyłki tłuszczu. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że karkówka z cebulą będzie jeszcze lepsza.

Ta dobra potrawa potrzebuje tak naprawdę dwóch składników: cebuli i karkówki. Zamarynowane mięso powinno nabierać smaku przez noc w lodówce. Następnie każdy kawałek mięsa należy z obu stron obsmażyć na oleju, by stało się rumiane. Kolejnym krokiem jest przygotowanie cebuli. Smażona na tej samej patelni co mięso, nabiera nadzwyczajnego smaku. Wszystko razem powinno dusić się przez około 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie. Sami widzicie, że ta potrawa jest naprawdę łatwa w przygotowaniu.

Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać do dwóch porcji mięsa ze względów zdrowotnych, to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego należy do tego dania zjeść porcję surówki ze świeżych warzyw. Witamina C z surówki spowoduje, że żelazo zostanie przyswojone w jeszcze większej ilości! Danie składające się z mięsa, kaszy i surówki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych odżywiających nasz organizm.

Alergeny w karkówce z cebulą

Lista alergenów dla karkówki z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

W przepisie na karkówkę z cebulą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa do karkówki
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze karkówki z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Danie składające się z mięsa, kaszy i surówki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych odżywiających nasz organizm

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
182.73
365.45
Białko (g)
12.25
24.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.25
8.49
Węglowodany przyswajalne (g)
3.47
6.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
1.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
12.75
25.51
Tłuszcze nasycone (g)
2.09
4.18
Tłuszcze nienasycone (g)
10.66
21.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.60
15.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.07
6.14
Cholesterol (mg)
30.91
61.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
31.82
63.64
Potas (mg)
219.55
439.09
Wapń (mg)
16.82
33.64
Żelazo (mg)
0.56
1.12
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki z cebulą 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki z cebulą

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Cebula
500 g
5 sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
22.00