Karkówka w zupie cebulowej
- Karkówka wieprzowa (700 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Śmietana 18% (300 g)
- Zupa cebulowa w proszku - 2 opakowania (60 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na karkówkę w zupie cebulowej krok po kroku
Karkówkę pokrój w plastry. Każdy kawałek dobrze oprósz pieprzem.
W dużej misce wymieszaj śmietanę z proszkiem zupy cebulowej. Dodaj 2 łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczkę soli i pieprzu.
Do miski z sosem włóż mięso i schowaj do lodówki na całą noc.
Następnego dnia obierz i pokrój w piórka cebulę.
Na patelni podgrzej olej i usmaż cebulę na złoty kolor.
Mięso z sosem wyciągnij z lodówki i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu ułóż przygotowaną cebulę.
Przykryj naczynie i piecz w 180 stopniach C przez około godzinę.
-
Polędwica w sosie
-
Pomidorowa
-
Kapsalon
-
Placek cygański
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
-
Bitki z karkówki
-
Łosoś w sosie śmietanowym
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Kruchy schab w sosie
-
Sznycel z jajkiem
-
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym
-
Wątrobianka
-
Pulchne kotlety mielone
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Bitki z łopatki wieprzowej
-
Obiady domowe
Więcej informacji na temat karkówki w zupie cebulowej
Przepis na karkówkę w zupie cebulowej to pyszna propozycja na obiad. Jest to naprawdę prosty przepis, który nie wymaga wiele pracy. Pieczenie trwa około godziny, ale dla zapachu rozprzestrzeniającego się po domu naprawdę warto poczekać.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić karkówkę w zupie cebulowej to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po karkówkę, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie przygotowane na patelni było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować mięsa paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybieraj do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobrą karkówkę? Powinna być ona lekko wilgotna i błyszcząca. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również białe żyłki tłuszczu. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że karkówka w zupie cebulowej będzie jeszcze lepsza.
Ta dobra potrawa potrzebuje kilku składników: zupy cebulowej w proszku, śmietany, cebuli i karkówki. Mięso natrzyj pieprzem. W misce wymieszaj śmietanę z zupą instant i przyprawami. Włóż do sosu mięso. Marynowane mięso powinno nabierać smaku przez noc w lodówce. Kolejnym krokiem jest przygotowanie cebuli. Smażona na oleju, nabiera nadzwyczajnego smaku. Wszystko razem umieść w zamykanym naczyniu żaroodpornym i piecz około godziny w 180 stopniach C. Tak zapiekana karkówka staje się naprawdę smaczna i to świetny pomysł na danie obiadowe. Sami widzicie, że ta mięsna potrawa jest naprawdę łatwa w przygotowaniu.
Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać, do dwóch porcji mięsa ze względów zdrowotnych to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego należy do tego dania zjeść porcję surówki ze świeżych warzyw. Witamina C z surówki spowoduje, że żelazo zostanie przyswojone w jeszcze większej ilości! Danie składające się z mięsa, kaszy i surówki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych odżywiających nasz organizm.
Alergeny w karkówce w zupie cebulowej
Lista alergenów dla karkówki w zupie cebulowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- zupa cebulowa w proszku
Wartości odżywcze karkówki w zupie cebulowej
Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać, do dwóch porcji mięsa ze względów zdrowotnych to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego należy do tego dania zjeść porcję surówki ze świeżych warzyw. Witamina C z surówki spowoduje, że żelazo zostanie przyswojone w jeszcze większej ilości! Danie składające się z mięsa, kaszy i surówki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych odżywiających nasz organizm.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.