Karkówka w sosie własnym
- Karkówka wieprzowa (500 g)
- Cebula (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (15 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
Przepis na karkówkę w sosie własnym krok po kroku
Mięso pokrój w plastry o grubości około 3 cm.
Wlej olej na patelnię i dobrze go rozgrzej.
Na gorącą patelnię wyłóż mięso i smaż chwilę do zmiany koloru.
Pokrój cebulę w kostkę i wrzuć do mięsa.
Wlej około 400 ml wody, dodaj liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, sól, pieprz i paprykę słodką.
Duś mięso pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika do miękkości. Zajmie to około 45 minut.
Mąkę wymieszaj w 1/4 szklanki wody zimnej (tak, by nie było grudek).
Mąkę wlej na patelnię i gotuj na wyższym ogniu do lekkiego zgęstnienia sosu.
Dopraw do smaku i podawaj.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat karkówki w sosie własnym
Pyszna, rozpływająca się w ustach duszona karkówka w sosie własnym to idealny pomysł na dobre danie na obiad. Sprawdź ten przepis na karkówkę w sosie własnym. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić karkówkę w sosie własnym na obiad, by była delikatna, chętnie podpowiem, jak to zrobić. Karkówka w sosie własnym jest dobrym pomysłem na pyszny dodatek do obiadu, który podasz na wiele sposobów. Nie jest to trudny przepis, więc przygotuj dobre mięso i zrób wyśmienity obiad. Z pewnością każdemu posmakuje i będą prośby o dokładkę.
Karkówka jest mięsem, które jest dobre do duszenia. Dzięki sporej ilości tłuszczu mięso jest pyszne i soczyste. By mięso było idealnie miękkie, w przepisie na karkówkę w sosie własnym ważne jest by była odpowiednio długo duszona. Jak zrobisz karkówkę w sosie własnym na obiad, pyszne będą do tego ziemniaki tłuczone. Polecam także podać je z kopytkami lub kluskami śląskimi. Pasuje także kasza i ryż. Jako warzywo, najlepiej sprawdzi się kiszony ogórek. Taki zestaw obiadowy będzie naprawdę bardzo smacznym rozwiązaniem.
Jeżeli lubisz karkówkę, ten pomysł na pyszną potrawę będzie świetnym rozwiązaniem. Prosta do zrobienia karkówka w sosie własnym wychodzi idealna. Jak zrobić karkówkę w sosie własnym? Mięso pokrój w plastry. Powinny mieć około 3 cm grubości. Mięso podsmaż na bardzo rozgrzanym oleju przez chwilę (do zmiany koloru), a następnie dodaj cebulę, wodę i przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką, ziele angielskie oraz liścia laurowego. Wszystko powinno być duszone, aż mięso będzie miękkie. Powinno to trwać około 45 minut. Jeżeli karkówka jest już idealnie miękka, oznacza to, że można zagęścić sos. Wymieszaj więc trochę zimnej wody z mąką. Warunkiem koniecznym jest to, by ta woda była zimna. Należy bardzo dobrze wymieszać mąkę, by nie było grudek. Następnie mąkę wlewa się do reszty składników i gotuje chwilę do zgęstnienia sosu. Sos wystarczy tylko doprawić i już przepis na karkówkę w sosie własnym jest gotowy. Gdyby mięso było byt twarde, gotuj dłużej.
*Czas pieczenia jest uzależniony od tego, jakiej jakości jest mięso. Mięso z młodej wieprzowiny szybciej stanie się miękkie. Także wielkość plastrów ma znaczenie. Im grubsze kawałki mięsa, tym dłużej ono się musi gotować.
*Jeżeli będzie potrzeba, można dodać wodę podczas duszenia (gdyby za bardzo wyparowała).
*Jakby sos wyszedł za rzadki, można gotować dłużej, aż do odparowania wody (bez przykrycia i na większej mocy palnika. Można również dorobić ponownie mąkę (w ten sam sposób, ale ilość należy dostosować do własnych potrzeb).
Alergeny w karkówce w sosie własnym
Lista alergenów dla karkówki w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze karkówki w sosie własnym
Karkówka to mięso tłuste i wysokokaloryczne. Dodatek mąki pszennej sprawia, że wzrasta indeks glikemiczny.
Energia i białka
(256g)
Węglowodany
(256g)
Tłuszcze
(256g)
Witaminy
(256g)
Składniki mineralne
(256g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.