Karkówka w sosie pomidorowym
- Karkówka wieprzowa - 6 plastrów (720 g)
- Cebula - 2 sztuki (240 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
Przepis na karkówkę w sosie pomidorowym krok po kroku
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
Podsmaż cebule pokrojoną w pióra.
Obsmaż plastry karkówki z obu stron.
Dopraw mięso do smaku świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli.
Na patelnię dodaj 1/2 szklanki wody i duś mięso.
Następnie dodaj pasatę pomidorową i przyprawy.
Duś mięso do momentu, aż nie będzie całkowicie miękkie.
Więcej informacji na temat karkówki w sosie pomidorowym
Karkówka w sosie pomidorowym to danie, które możesz wykorzystać nie tylko na obiad z rodziną w niedziele ale także w ciągu tygodnia. Przepis na karkówkę w sosie pomidorowym jest bardzo prosty i w nie długim czasie przygotujesz pyszne danie.
Mięso po przygotowaniu jest bardzo miękkie, delikatne i kruche dlatego z pewnością przypadnie do gustu nawet najmłodszym członkom rodziny. Wystarczy, że na patelni a najlepiej w brytfance podsmażysz na oleju rzepakowym cebulę pokrojoną w pióra i rozgnieciony czosnek. Ważne jest aby czosnek rozgnieść, a nie dodawać w całości bowiem podczas rozgniatania uwalnia się wtedy enzym, pod wpływem którego zaczynają działać związki o działaniu antybiotykowym. Dlatego warto dodawać te warzywa do wielu dań. Jeśli już podsmażyliśmy cebulę i czosnek dodaj plastry karkówki. Obsmaż krótko z obu stron, dodaj zioła. Najlepiej jeśli to będą świeże gałązki rozmarynu, tymianku. Dodaj szklankę wody tak aby mięso było delikatnie zakryte. Zakryj brytfannę i duś pod przykryciem, w ten sposób mięso zrobi się kruche i pyszne. W wywarze, który się wytworzy rozmieszaj dokładnie pomidorową passatę. Wtedy powstanie sos pomidorowy, który idealnie będzie pasował do mięsa i dodatków. Zamiast sosu pomidorowego, do którego oczywiście zachęcam możecie skorzystać z sosu pieczeniowego. Jednak lepszą alternatywą będzie sos pomidorowy z wykorzystaniem passaty, sos pieczeniowy z paczki to niestety zazwyczaj sama chemia, mówiąc w skrócie. Jeśli o dodatkach mowa idealnie będzie pasowała kasza, najlepiej gruboziarniste odmiany np. gryczana, bulgur, pęczak. Możesz postawić także na ziemniaki, gotowane z wody lub puree ziemniaczane z dodatkiem masła. Takie dodatki wkomponują się w całe danie. Dobra duszona karkówka to dobry pomysł na rodzinny obiad. Nie zapominaj o porządnej dawce warzyw. Z mięsem i ziemniakami idealnie połączy się groszek z marchewką gotowany na wodzie lub kapusta zasmażana, na którą niedawno wstawiałam przepis aby się z Wami podzielić, także śmiało zobaczcie. Jeśli postawicie na bogatą w witaminy i składniki odżywcze kasze gruboziarniste idealnie będą pasować buraczki. Każda wersja z karkówką w sosie pomidorowym będzie pyszna.
Skoro już wiesz jak zrobić karkówkę w sosie pomidorowym nie pozostaje nic innego jak spróbować.
Alergeny w karkówce w sosie pomidorowym
Lista alergenów dla karkówki w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę w sosie pomidorowym
Wartości odżywcze karkówki w sosie pomidorowym
Wykorzystując passatę pomidorową zwróć uwagę na jej skład. Ważne aby nie miała dużej ilości soli, cukru.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.