Karkówka w sosie musztardowym
- Karkówka wieprzowa (800 g)
- Cebula - 1 sztuka (90 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Śmietana 18% - 1 łyżka (10 g)
- Musztarda sarepska - 2 łyżki (20 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 1 łyżka (10 g)
Przepis na karkówkę w sosie musztardowym krok po kroku
Karkówkę pokrój w plastry.
W miseczce wymieszaj łyżeczkę papryki, tymianku i ziół prowansalskich, pół łyżeczki soli i pieprzu. Taką mieszanką natrzyj dokładnie mięso i schowaj je na noc do lodówki.
Na następny dzień na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso z każdej strony, aż zrobi się rumiane.
Na patelnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlej wszystko wodą i duś przez około 30 minut.
W oddzielnym naczyniu wymieszaj pół szklanki wody, mąkę, śmietanę i musztardą. Wymieszaj dokładnie, by rozbić grudki mąki.
Wlej sos na patelnie z mięsem i gotuj jeszcze 15 minut.
Więcej informacji na temat karkówki w sosie musztardowym
Przepis na karkówkę w sosie musztardowym to dobra propozycja na obiad. Jest to naprawdę prosty przepis, który nie wymaga wiele pracy. Gotowanie trwa około godziny, ale dla zapachu rozprzestrzeniającego się po domu naprawdę warto poczekać.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karkówkę w sosie musztardowym, to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po karkówkę, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie przygotowane na patelni było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować mięsa paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybieraj do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobry schab? Powinien być on lekko wilgotny i błyszczący. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również delikatne, białe żyłki tłuszczu. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że karkówka w sosie musztardowym będzie naprawdę pyszna.
Zamarynowane w słodkiej papryce i ziołach mięso powinno nabierać smaku przez noc w lodówce. Następnie każdy kawałek mięsa należy z obu stron obsmażyć na oleju, by stał się rumiany. Kolejnym krokiem jest podduszenie wraz z mięsem pokrojonej w kostkę cebuli. W tym miejscu warto dodać również liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem powinno dusić się około 30 minut. W oddzielnym naczyniu wymieszaj pół szklanki wody ze śmietaną, mąką i musztardą. Sos wlej do mięsa i gotuj razem przez kolejne 15 minut. Tak przygotowana duszona karkówka świetnie sprawdzi się na obiad z dodatkiem kaszy i np. surówki z kiszonej kapusty. Jak widzicie to naprawdę prosty przepis.
Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać do dwóch porcji mięsa, ze względów zdrowotnych to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego należy do tego dania zjeść porcję surówki ze świeżych lub kiszonych warzyw. Witamina C z surówki spowoduje, że żelazo zostanie przyswojone w jeszcze większej ilości! Danie składające się z mięsa, kaszy i surówki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych odżywiających nasz organizm.
Alergeny w karkówce w sosie musztardowym
Lista alergenów dla karkówki w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda sarepska
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze karkówki w sosie musztardowym
Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać do dwóch porcji mięsa, ze względów zdrowotnych to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego należy do tego dania zjeść porcję surówki ze świeżych lub kiszonych warzyw. Witamina C z surówki spowoduje, że żelazo zostanie przyswojone w jeszcze większej ilości!
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.