Karkówka w sosie grzybowym

Opublikowano: 25.07.2021 r., 19:44 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czarna miska z karkówką w sosie grzybowym, na drewnianej desce do krojenia. Obok leżą sztućce, ściereczka kuchenna i świeże grzyby.
Karkówka w sosie grzybowym
Karkówka w sosie grzybowym to długo duszone, delikatne mięso wieprzowe z aromatycznym i kremowym sosem na bazie śmietanki i grzybów leśnych. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Czas duszenia 120 min
492 kcal
Kcal w porcji
470 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Karkówka wieprzowa (300 g)
  • Świeże leśne grzyby (300 g)
  • Cebula (210 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Bulion warzywny (300 ml)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na karkówkę w sosie grzybowym krok po kroku

Mięso pokrój na plastry i obsmaż w garnku na oliwie.

Cebulę pokrój w kostkę, a grzyby dowolnie.

Zdejmij mięso na talerz, a do garnka wrzuć cebulę.

Gdy cebula lekko się podsmaży dodaj grzyby i podsmaż.

Dodaj 0,5 łyżeczki pieprzu i 0,25 soli, śmietankę, mięso i bulion.

Duś wszystko pod przykryciem, około 2 godzin.

Jak oceniasz przepis na karkówkę w sosie grzybowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat karkówki w sosie grzybowym

Jeżeli lubisz grzyby i porządny kawałek mięsa to ten przepis na karkówkę w sosie grzybowym jest dla ciebie. Dzięki grzybom sos i mięso nabiera cudownego smaku i aromatu. Grzyby to także, wbrew krążącym mitom, bardzo zdrowe składniki. Zawierają wiele prozdrowotnych substancji, które można nawet kupić w formie suplementów diety. Oczywiście znacznie lepszym wyborem jest zjedzenie prawdziwych grzybów niż sproszkowanych w suplemencie diety. Dodatkowo idąc na grzyby, zażyjesz trochę ruch, dotlenisz się i spalisz kilka dodatkowych kalorii. Dzięki temu już podczas ich zbierania zadbasz o swoje zdrowie, nie tylko jedząc je. Pamiętaj jednak, żeby jeść tylko te grzyby, co do których jesteś pewna, że są jadalne. Możesz o to zapytać swoich znajomych lub poczytać o różnych grzybach w internecie. Gdy już masz pewność, że twoje grzyby są jadalne, możesz zabrać się za karczek. Karkówka w sosie grzybowym jest tutaj duszona, ale może być także pieczona w sosie lub tylko na koniec duszenia zapiekana. Sos zrobiony jest ze śmietanki kremówki i ze świeżych grzybów, ale jeśli takich nie masz, to możesz zrobić sos także z grzybami suszonymi. Ja polecam świeże grzyby, ponieważ są moim zdaniem znacznie smaczniejsze. Przygotowania zaczynamy od mięsa. Lekko obsmażamy je z 2 stron na oliwie. Następnie zabieramy mięso na talerzyk, na bok, a do garnka z oliwą wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy grzyby pokrojone w plasterki lub ćwiartki, jeśli twoje grzybki są małe. Cebulę podsmażamy jeszcze chwilę z grzybami leśnymi i dodajemy bulion i śmietankę. Teraz do garnka wkładamy mięso i dusimy na wolnym ogniu, najlepiej około 2-3 godziny. Dzięki tak długiemu i powolnemu gotowaniu mięso będzie rozpływało się w ustach. Pamiętaj jednak, że mimo iż jest to pyszne danie i zawiera grzyby, które są zdrowe, to zawiera także dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, których spożycie zaleca się ograniczyć do tak niskiego poziomu, jak to możliwe. Żeby było trochę zdrowiej, to podawaj karkówkę w sosie grzybowym w towarzystwie grubej kaszy, na przykład kaszy gryczanej i jakichś warzyw — może to być sałatka ze świeżych warzyw czy kiszone ogórki.

Alergeny w karkówce w sosie grzybowym

Lista alergenów dla karkówki w sosie grzybowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze karkówki w sosie grzybowym

na 100g gotowej potrawy

Mimo ze karkówka w sosie grzybowym ma niski indeks glikemiczny to sos grzybowy na bazie śmietanki jest wysokokaloryczny i zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(470g)
Energia (kcal)
104.80
492.57
Białko (g)
7.14
33.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(470g)
Węglowodany (g)
2.94
13.81
Węglowodany przyswajalne (g)
2.44
11.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
2.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(470g)
Tłuszcz (g)
7.22
33.94
Tłuszcze nasycone (g)
5.45
25.60
Tłuszcze nienasycone (g)
1.77
8.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.35
6.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
1.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.45
72.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(470g)
Witamina A (µg (mcg))
2.95
13.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
1.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.75
8.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
1.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.23
1.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.04
9.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.80
36.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
25.39
119.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(470g)
Sód (mg)
84.07
395.11
Potas (mg)
176.42
829.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
8.21
38.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
81.20
381.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.41
39.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.40
1.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.87
4.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki w sosie grzybowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki w sosie grzybowym

Koszt składników
78.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
300 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 300 g
Świeże leśne grzyby
300 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 300 g
Cebula
210 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Bulion warzywny
300 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 ml
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
78.00