Przepis na karkówkę w sosie grzybowym krok po kroku

Składniki
  • Karkówka wieprzowa 300 g
  • Świeże leśne grzyby 300 g
  • Cebula 210 g
  • Śmietanka kremowa 30% 200 g
  • bulion warzywny 300 ml
  • Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mięso pokrój na plastry i obsmaż w garnku na oliwie.

Cebulę pokrój w kostkę, a grzyby dowolnie.

Zdejmij mięso na talerz, a do garnka wrzuć cebulę.

Gdy cebula lekko się podsmaży dodaj grzyby i podsmaż.

Dodaj 0,5 łyżeczki pieprzu i 0,25 soli, śmietankę, mięso i bulion.

Duś wszystko pod przykryciem, około 2 godzin.

Czarna miska z karkówką w sosie grzybowym, na drewnianej desce do krojenia. Obok leżą sztućce, ściereczka kuchenna i świeże grzyby.
karkówka w sosie grzybowym
Koszt przygotowania dania
32.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
492 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Karkówka w sosie grzybowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o karkówce w sosie grzybowym

Jeżeli lubisz grzyby i porządny kawałek mięsa to ten przepis na karkówkę w sosie grzybowym jest dla ciebie. Dzięki grzybom sos i mięso nabiera cudownego smaku i aromatu. Grzyby to także, wbrew krążącym mitom, bardzo zdrowe składniki. Zawierają wiele prozdrowotnych substancji, które można nawet kupić w formie suplementów diety. Oczywiście znacznie lepszym wyborem jest zjedzenie prawdziwych grzybów niż sproszkowanych w suplemencie diety. Dodatkowo idąc na grzyby, zażyjesz trochę ruch, dotlenisz się i spalisz kilka dodatkowych kalorii. Dzięki temu już podczas ich zbierania zadbasz o swoje zdrowie, nie tylko jedząc je. Pamiętaj jednak, żeby jeść tylko te grzyby, co do których jesteś pewna, że są jadalne. Możesz o to zapytać swoich znajomych lub poczytać o różnych grzybach w internecie. Gdy już masz pewność, że twoje grzyby są jadalne, możesz zabrać się za karczek. Karkówka w sosie grzybowym jest tutaj duszona, ale może być także pieczona w sosie lub tylko na koniec duszenia zapiekana. Sos zrobiony jest ze śmietanki kremówki i ze świeżych grzybów, ale jeśli takich nie masz, to możesz zrobić sos także z grzybami suszonymi. Ja polecam świeże grzyby, ponieważ są moim zdaniem znacznie smaczniejsze. Przygotowania zaczynamy od mięsa. Lekko obsmażamy je z 2 stron na oliwie. Następnie zabieramy mięso na talerzyk, na bok, a do garnka z oliwą wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy grzyby pokrojone w plasterki lub ćwiartki, jeśli twoje grzybki są małe. Cebulę podsmażamy jeszcze chwilę z grzybami leśnymi i dodajemy bulion i śmietankę. Teraz do garnka wkładamy mięso i dusimy na wolnym ogniu, najlepiej około 2-3 godziny. Dzięki tak długiemu i powolnemu gotowaniu mięso będzie rozpływało się w ustach. Pamiętaj jednak, że mimo iż jest to pyszne danie i zawiera grzyby, które są zdrowe, to zawiera także dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, których spożycie zaleca się ograniczyć do tak niskiego poziomu, jak to możliwe. Żeby było trochę zdrowiej, to podawaj karkówkę w sosie grzybowym w towarzystwie grubej kaszy, na przykład kaszy gryczanej i jakichś warzyw — może to być sałatka ze świeżych warzyw czy kiszone ogórki.

Wartości odżywcze karkówki w sosie grzybowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (470g)
Energia (kalorie)
104.80 kcal
492.57 kcal
Białko
7.14 g
33.56 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (470g)
Tłuszcz
7.22 g
33.94 g
Tłuszcze nasycone
5.45 g
25.60 g
Tłuszcze nienasycone
1.77 g
8.34 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na karkówkę w sosie grzybowym

Na 100g
Na porcję (470g)
Sód
84.07 mg
395.11 mg
Potas
176.42 mg
829.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
8.21 mg
38.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.40 mg
1.86 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki w sosie grzybowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karkówce w sosie grzybowym

Lista alergenów dla karkówki w sosie grzybowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania karkówki w sosie grzybowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
300 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 300 g
Świeże leśne grzyby
300 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 300 g
Cebula
210 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
bulion warzywny
300 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 ml
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Liczba porcji:
Razem
78.00
Łączny koszt
32.66
Jak oceniasz przepis na karkówkę w sosie grzybowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób