Karkówka w słoiku

Opublikowano: 22.11.2021 r., 8:48 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka w słoiku
Karkówka w słoiku
Pyszne weki z karkówki własnej roboty to smaczny dodatek do chleba. Karkówka w słoiku to dobra, domowa konserwa na kanapki. Jest smaczna i prosta do zrobienia.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 120 min
173 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 14 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1200 g)
  • Żelatyna łyżka (8 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, zioła prowansalskie, czosnek, pieprz ziarna, jałowiec, sól do peklowania
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska, słoik, młynek, ściereczka

Przepis na karkówkę w słoiku krok po kroku

Umyj mięso. Pokrój je w niewielką kostkę i umieść w dużej misce.

3 ząbki czosnku obierz i posiekaj albo przepuść przez praskę.

3 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz jałowca zmiel w młynku.

Do mięsa dodaj wszystkie przyprawy.

Wyrabiaj mięso, by dobrze się połączyło z przyprawami. Powinno to trwać dobrych kilka minut.

Mięso zakryj folią i ostaw na całą dobę do lodówki.

Gdy minie 24 godziny żelatynę zalej gorącą wodą (100 ml) i wymieszaj.

Dodaj żelatynę do mięsa. Ponownie mieszaj całość przez parę dłuższych chwil.

Tak przygotowane mięso włóż do słoików. Zakręć je i zapasteryzuj w garnku z przykrywką przez 2 godziny (po tym jak woda zaczęła wrzeć).

Po pasteryzacji mięso powinno ostygnąć bez wyciągania go z garnka.

Mięso na kanapki gotowe.

Jak oceniasz przepis na karkówkę w słoiku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat karkówki w słoiku

Pyszne weki z karkówki własnej roboty to smaczny dodatek do chleba. Karkówka w słoiku to dobra, domowa konserwa na kanapki. Jest smaczna i prosta do zrobienia. Mięso jest delikatne, aromatyczne i zanurzone w pysznej galaretce. Karkówka w słoiku to pyszna propozycja na wędlinę na kanapki. Przepis na karkówkę w słoiku da się z łatwością wykonać w domu. Jest to łatwe, a smakuje pysznie. Wystarczy tylko trochę czasu i weki z karkówki są gotowe. Jak zrobisz karkówkę w słoiku podawaj ją do chleba. Genialnie smakuje z ogórkiem kiszonym.

Karkówka w słoiku to mięso (z karkówki wieprzowej) zamknięte w słoiku z pyszną galaretką. Jak zrobić karkówkę w słoiku własnej roboty? Mięso musi leżeć w lodówce przez 24 godziny. Ponadto potrzebne będą słoiki (na przykład dwa słoiki o pojemności 1,2 l). Przyda się też spory garnek i ściereczka. Nie zapomnij o folii spożywczej oraz o młynku do mielenia przypraw. Zamiast młynka sprawdzi się też moździerz. Do przepisu na karkówkę w słoiku mięso należy pokroić w kostkę (nie za dużą). Przygotuj przyprawy, a następnie wymieszaj je przez kilka minut z mięsem. Najlepiej robić to dłońmi. Gdy mięso będzie już bardzo dokładnie wymieszane zabezpiecz je folią i odstaw na cała dobę do lodówki. Po tym czasie rozpuść żelatynę w gorącej (nie wrzącej!) wodzie, dodaj ją do mięsa. Wymieszaj ponownie wszystko. Można nakładać mięso do słoików i zakręcić je dokładnie. Pozostała pasteryzacja.

Weki z karkówką są smaczne. To zasługa w głównej mierze pysznego mięsa, które nie jest chude. Przyprawy są niezwykle istotne. Dzięki galaretce powstaje dobra, domowa konserwa mięsna. Jak zrobić karkówkę w słoiku, by było ją można dłużej przechować? By mięso było dobre po dłuższym czasie trzeba je przede wszystkim obrobić termicznie. Należy zakręcone słoiki wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Zalej je w ¾ wysokości wodą i ustaw z dala od siebie, by się nie dotykały. Następnie przykryj garnek i gotuj 2 godziny (od momentu wrzenia). Słoiki należy wystudzić także pod przykryciem w garnku (bez wyjmowania ich po ugotowaniu).

Karkówki w słoiku własnej roboty nie zastąpi nawet najlepsza konserwa mięsna. W końcu domowe przetwory smakują wspaniale. Przy tym satysfakcjonują. Przepis na karkówkę w słoiku może być przechowywany w lodówce przez maksymalnie miesiąc o momentu zrobienia. Gdy otworzysz słoik warto zjeść mięso w przeciągu maksymalnie 5-7 dni. Smaczna karkówka w słoiku to świetny sposób na kanapkę. Z chlebem smakuje wyśmienicie. Pyszna jest do niej musztarda lub chrzan.

Alergeny w karkówce w słoiku

Lista alergenów dla karkówki w słoiku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę w słoiku

Wartości odżywcze karkówki w słoiku

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest dobry na dietę o niskiej zawartości węglowodanów, także ketogeniczną. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
183.01
173.86
Białko (g)
26.25
24.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
7.91
7.51
Tłuszcze nasycone (g)
3.11
2.95
Tłuszcze nienasycone (g)
4.80
4.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.48
3.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.32
1.26
Cholesterol (mg)
67.55
64.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A (µg (mcg))
0.99
0.94
Witamina B6 (mg)
0.37
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
0.93
0.89
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.99
0.94
Witamina E (mg)
0.28
0.26
Retinol (µg (mcg))
0.99
0.94
Tiamina (mg)
0.60
0.57
Ryboflawina (mg)
0.28
0.27
Niacyna (mg)
5.14
4.88
Foliany (µg (mcg))
4.17
3.96
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
66.86
63.52
Potas (mg)
334.87
318.13
Wapń (mg)
14.27
13.56
Fosfor (mg)
246.62
234.29
Magnez (mg)
20.01
19.01
Żelazo (mg)
1.02
0.97
Cynk (mg)
3.12
2.96
Miedź (mg)
0.13
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki w słoiku 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki w słoiku

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1200 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
28.80
Za 1200 g
Żelatyna
8 g
łyżka
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 8 g
Koszt składników
38.50