Przepis na karkówkę w słoiku krok po kroku
- Karkówka wieprzowa 1200 g
- Żelatyna 8 g łyżka
Umyj mięso. Pokrój je w niewielką kostkę i umieść w dużej misce.
3 ząbki czosnku obierz i posiekaj albo przepuść przez praskę.
3 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz jałowca zmiel w młynku.
Do mięsa dodaj wszystkie przyprawy.
Wyrabiaj mięso, by dobrze się połączyło z przyprawami. Powinno to trwać dobrych kilka minut.
Mięso zakryj folią i ostaw na całą dobę do lodówki.
Gdy minie 24 godziny żelatynę zalej gorącą wodą (100 ml) i wymieszaj.
Dodaj żelatynę do mięsa. Ponownie mieszaj całość przez parę dłuższych chwil.
Tak przygotowane mięso włóż do słoików. Zakręć je i zapasteryzuj w garnku z przykrywką przez 2 godziny (po tym jak woda zaczęła wrzeć).
Po pasteryzacji mięso powinno ostygnąć bez wyciągania go z garnka.
Mięso na kanapki gotowe.
Często zadawane pytania
-
Kiełbasa słoikowa
-
Mięso w słoiku z galaretką
-
Pasztet w słoiku
-
Zylc
-
Kiełbasa w słoiku
-
Mięso mielone w słoikach
-
Tuszonka w słoikach
-
Mięso w słoikach pieczone
-
Smarowidło z mięsa w słoikach
-
Gulasz do słoika
-
Szynka w słoiku
-
Smalec z mięsem w słoiku
-
Klopsy w occie
-
Mięso w kawałkach w słoiku
-
Mielonka w słoiku po staropolsku
-
Pasztet z mięsa z rosołu do słoików
-
Mięso w słoikach

(liczba kalorii)
Karkówka w słoiku - cechy przepisu
Więcej o karkówce w słoiku
Pyszne weki z karkówki własnej roboty to smaczny dodatek do chleba. Karkówka w słoiku to dobra, domowa konserwa na kanapki. Jest smaczna i prosta do zrobienia. Mięso jest delikatne, aromatyczne i zanurzone w pysznej galaretce. Karkówka w słoiku to pyszna propozycja na wędlinę na kanapki. Przepis na karkówkę w słoiku da się z łatwością wykonać w domu. Jest to łatwe, a smakuje pysznie. Wystarczy tylko trochę czasu i weki z karkówki są gotowe. Jak zrobisz karkówkę w słoiku podawaj ją do chleba. Genialnie smakuje z ogórkiem kiszonym.
Karkówka w słoiku to mięso (z karkówki wieprzowej) zamknięte w słoiku z pyszną galaretką. Jak zrobić karkówkę w słoiku własnej roboty? Mięso musi leżeć w lodówce przez 24 godziny. Ponadto potrzebne będą słoiki (na przykład dwa słoiki o pojemności 1,2 l). Przyda się też spory garnek i ściereczka. Nie zapomnij o folii spożywczej oraz o młynku do mielenia przypraw. Zamiast młynka sprawdzi się też moździerz. Do przepisu na karkówkę w słoiku mięso należy pokroić w kostkę (nie za dużą). Przygotuj przyprawy, a następnie wymieszaj je przez kilka minut z mięsem. Najlepiej robić to dłońmi. Gdy mięso będzie już bardzo dokładnie wymieszane zabezpiecz je folią i odstaw na cała dobę do lodówki. Po tym czasie rozpuść żelatynę w gorącej (nie wrzącej!) wodzie, dodaj ją do mięsa. Wymieszaj ponownie wszystko. Można nakładać mięso do słoików i zakręcić je dokładnie. Pozostała pasteryzacja.
Weki z karkówką są smaczne. To zasługa w głównej mierze pysznego mięsa, które nie jest chude. Przyprawy są niezwykle istotne. Dzięki galaretce powstaje dobra, domowa konserwa mięsna. Jak zrobić karkówkę w słoiku, by było ją można dłużej przechować? By mięso było dobre po dłuższym czasie trzeba je przede wszystkim obrobić termicznie. Należy zakręcone słoiki wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Zalej je w ¾ wysokości wodą i ustaw z dala od siebie, by się nie dotykały. Następnie przykryj garnek i gotuj 2 godziny (od momentu wrzenia). Słoiki należy wystudzić także pod przykryciem w garnku (bez wyjmowania ich po ugotowaniu).
Karkówki w słoiku własnej roboty nie zastąpi nawet najlepsza konserwa mięsna. W końcu domowe przetwory smakują wspaniale. Przy tym satysfakcjonują. Przepis na karkówkę w słoiku może być przechowywany w lodówce przez maksymalnie miesiąc o momentu zrobienia. Gdy otworzysz słoik warto zjeść mięso w przeciągu maksymalnie 5-7 dni. Smaczna karkówka w słoiku to świetny sposób na kanapkę. Z chlebem smakuje wyśmienicie. Pyszna jest do niej musztarda lub chrzan.
Wartości odżywcze karkówki w słoiku
Energia i białka
(95g)
Węglowodany w karkówce w słoiku
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy w przepisie na karkówkę w słoiku
(95g)
Składniki mineralne w przepisie na karkówkę w słoiku
(95g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w karkówce w słoiku
Lista alergenów dla karkówki w słoiku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę w słoiku