Karkówka w słoiku
Opublikowano: 22.11.2021 r.
Karkówka wieprzowa i odrobina żelatyny – oto magiczne składniki przepisu na pyszną karkówkę w słoiku. Bogaty w smak wieprzowy przysmak, który wychodzi soczysty i aromatyczny. Idealna opcja na domowe zapasy, które zawsze warto mieć pod ręką.
Składniki dla 14 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1200 g
- Żelatyna - 8 g (łyżka)
- Przyprawy - ziele angielskie, zioła prowansalskie, czosnek, pieprz ziarna, jałowiec, sól do peklowania
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska, słoik, młynek, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Umyj mięso. Pokrój je w niewielką kostkę i umieść w dużej misce.
- 3 ząbki czosnku obierz i posiekaj albo przepuść przez praskę.
- 3 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz jałowca zmiel w młynku.
- Do mięsa dodaj wszystkie przyprawy.
- Wyrabiaj mięso, by dobrze się połączyło z przyprawami. Powinno to trwać dobrych kilka minut.
- Mięso zakryj folią i ostaw na całą dobę do lodówki.
- Gdy minie 24 godziny żelatynę zalej gorącą wodą (100 ml) i wymieszaj.
- Dodaj żelatynę do mięsa. Ponownie mieszaj całość przez parę dłuższych chwil.
- Tak przygotowane mięso włóż do słoików. Zakręć je i zapasteryzuj w garnku z przykrywką przez 2 godziny (po tym jak woda zaczęła wrzeć).
- Po pasteryzacji mięso powinno ostygnąć bez wyciągania go z garnka.
- Mięso na kanapki gotowe.
Komentarz dietetyka
Przepis jest dobry na dietę o niskiej zawartości węglowodanów, także ketogeniczną. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości