Karkówka w rękawie

Opublikowano: 25.07.2022 r., 11:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka pieczona w rękawie
Karkówka w rękawie
Karkówka w rękawie to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczona karkówka jest bardzo soczysta i aromatyczna. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na wspaniały obiad.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 60 min
620 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1200 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Piwo jasne (250 ml)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, rękaw do pieczenia

Przepis na karkówka w rękawie krok po kroku

Mięso pokrój w plastry i umieść w misce.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Dodaj cebulę i czosnek do mięsa.

Wlej do miski piwo i olej rzepakowy.

Dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną.

Wymieszaj całość i włóż do rękawa do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na karkówka w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat karkówki w rękawie

Karkówka w rękawie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla rodziny. Jeśli zastanawiasz się, jak upiec karkówkę w rękawie przeczytaj nasz przepis do końca. Soczysta karkówka jest idealna także na bardziej uroczyste okazje. Przepis na karkówkę w rękawie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: karkówka, cebula, czosnek, papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz, piwo, olej rzepakowy.

Jak zrobić karkówkę w rękawie? Mięso pokrój w plastry i umieść w misce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj cebulę i czosnek do mięsa. Wlej do miski piwo i olej rzepakowy. Dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Wymieszaj całość i włóż do rękawa do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.

Karkówka wieprzowa jest dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko jest składnikiem wielu reakcji chemicznych zachodzących w naszym organizmie. Jest także podstawowym budulcem komórek naszego ciała. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy mięśniowej. Cebula to warzywo bogate w witaminy i przeciwutleniacze. Jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Cebula jest znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując najlepsza karkówka pieczona w piekarniku jest bardzo miękka i aromatyczna. Karkówka świetnie sprawdza się podana z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Karkówka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Karkówka może zostać upieczona także z dodatkiem wina lub whisky. Zamarynowanie mięsa w alkoholu powoduje, że mięso jest bardziej kruche.

Alergeny w karkówce w rękawie

Lista alergenów dla karkówki w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne

Wartości odżywcze karkówki w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Karkówka w rękawie to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Karkówka jest dość kaloryczna, dlatego nie powinny jej w dużych ilościach spożywać osoby dbające o linię. Karkówka jest bardzo dobrym źródłem witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
155.15
620.60
Białko (g)
18.63
74.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
1.36
5.42
Węglowodany przyswajalne (g)
1.15
4.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.81
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.01
0.05
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
7.48
29.93
Tłuszcze nasycone (g)
2.37
9.48
Tłuszcze nienasycone (g)
5.11
20.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.68
14.72
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.43
5.74
Cholesterol (mg)
48.57
194.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
0.71
2.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
1.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.67
2.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.88
3.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.71
2.86
Witamina E (mg)
0.20
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.71
2.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.44
1.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.77
15.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.01
24.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.12
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
48.21
192.86
Potas (mg)
261.22
1044.88
Wapń (mg)
13.33
53.33
Fosfor (mg)
182.38
729.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.22
64.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
3.03
Cynk (mg)
2.26
9.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki w rękawie 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki w rękawie

Koszt składników
49.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1200 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
28.80
Za 1200 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Piwo jasne
250 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
49.50