Karkówka w rękawie
- Karkówka wieprzowa (1200 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Piwo jasne (250 ml)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na karkówka w rękawie krok po kroku
Mięso pokrój w plastry i umieść w misce.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Dodaj cebulę i czosnek do mięsa.
Wlej do miski piwo i olej rzepakowy.
Dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną.
Wymieszaj całość i włóż do rękawa do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
-
Schab pieczony w rękawie
-
Karkówka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Szynka pieczona w rękawie
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Żeberka pieczone w rękawie
-
Kurczak pieczony w rękawie
-
Boczek pieczony w rękawie
-
Udziec z indyka pieczony w rękawie
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Ziemniaki pieczone w rękawie
-
Pałeczki z kurczaka w rękawie
-
Karczek pieczony w rękawie
-
Udka pieczone w rękawie
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Żeberka po koreańsku
-
Schab pieczony w całości w piekarniku
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie
-
Dania pieczone w rękawie
Więcej informacji na temat karkówki w rękawie
Karkówka w rękawie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla rodziny. Jeśli zastanawiasz się, jak upiec karkówkę w rękawie przeczytaj nasz przepis do końca. Soczysta karkówka jest idealna także na bardziej uroczyste okazje. Przepis na karkówkę w rękawie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: karkówka, cebula, czosnek, papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz, piwo, olej rzepakowy.
Jak zrobić karkówkę w rękawie? Mięso pokrój w plastry i umieść w misce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj cebulę i czosnek do mięsa. Wlej do miski piwo i olej rzepakowy. Dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Wymieszaj całość i włóż do rękawa do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.
Karkówka wieprzowa jest dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko jest składnikiem wielu reakcji chemicznych zachodzących w naszym organizmie. Jest także podstawowym budulcem komórek naszego ciała. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy mięśniowej. Cebula to warzywo bogate w witaminy i przeciwutleniacze. Jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Cebula jest znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.
Podsumowując najlepsza karkówka pieczona w piekarniku jest bardzo miękka i aromatyczna. Karkówka świetnie sprawdza się podana z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Karkówka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Karkówka może zostać upieczona także z dodatkiem wina lub whisky. Zamarynowanie mięsa w alkoholu powoduje, że mięso jest bardziej kruche.
Alergeny w karkówce w rękawie
Lista alergenów dla karkówki w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
Wartości odżywcze karkówki w rękawie
Karkówka w rękawie to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Karkówka jest dość kaloryczna, dlatego nie powinny jej w dużych ilościach spożywać osoby dbające o linię. Karkówka jest bardzo dobrym źródłem witamin.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.